Herbata-jak prawidłowo parzyć?

Czy wiesz skąd wywodzi się herbata? Legenda głosi, że pewnego razu lekki letni wietrzyk zwiał kilka liści z dziko rosnącego drzewa herbacianego wprost do gotującej się wody chińskiego cesarza Shen Nunga. Tak oto nowy, aromatyczny, pyszny i orzeźwiający napój zachwycił samego cesarza, a później cały świat. Obecnie, herbata jest bardzo popularnym napojem, a jej spożycie związane jest z zapobieganiem i leczeniem wielu chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych i zaburzeń, które wpływają na nasz aparat ruchowy. Filiżanka herbaty jest wspaniała w te dni, kiedy jesteśmy podenerwowani, odczuwamy depresję lub spadek formy, ale… czy wiemy na pewno jak prawidłowo ją przyrządzić? Z tego artykułu dowiesz się jakie są sposoby parzenia najpopularniejszych herbat na świecie.

Mój ulubiony rodzaj herbaty

Herbata to napój, który wytwarzany jest głównie na bazie listków i pączków rośliny Camellia sinensis. Jego działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, kojące i neuroprotekcyjne związane jest z wysoką zawartością polifenoli i katechin. Herbata zawiera także sole mineralne i fluorki, ale ich zawartość waha się w zależności od rodzaju herbaty.

Zielona Herbata

#2:Herbata-jak-prawidłowo-parzyć.jpg Liście, z których przyrządzana jest ta herbata poddawane są działaniu pary, a następnie procesom suszenia i zwijania. Zważywszy, że liście zielonej herbaty nie są poddawane procesowi fermentacji, ich składniki odżywcze i właściwości pozostają niemal niezmienione. Herbata ma zielony kolor i bardzo orzeźwiający smak.

Biała herbata

#6:Herbata-jak-prawidłowo-parzyć.jpg   Jest to delikatna herbata o kwiatowym lub owocowym aromacie, który jest rezultatem krótkiego procesu utleniania liści. Bardzo popularna w Chinach. Niestety, poznanie opisu poszczególnych herbat nie wystarczy. Po wybraniu swojego ulubionego rodzaju, trzeba go jeszcze przygotować i… nie jest to tak proste jak się wydaje, wszystkie herbaty bowiem wymagają odpowiedniej techniki zaparzania. W dalszej części artykułu pokazujemy jak prawidłowo przyrządzić najpopularniejsze rodzaje herbat. Na początek kilka podstawowych wskazówek:

  • Byłoby idealnie gdyby czajnik na herbatę był na tyle pojemny, aby liście mogły się w nim swobodnie poruszać i aby można go było otwierać do wewnątrz. Myj czajnik używając jedynie wody.
  • Stosuj możliwie najczystszą wodę, ponieważ sól zawarta w wodzie wpływa na zmianę smaku herbaty.
  • Herbata powinna być spożywana bezpośrednio po jej przygotowaniu. W miarę upływu czasu, herbata może ulec utlenianiu, a to z kolei może być szkodliwe dla zdrowia.

A zatem…

W jaki sposób prawidłowo przygotować najpopularniejsze herbaty?

Podgrzej czajnik

Użyj niewielkiej ilości gorącej wody, aby wypłukać czajnik lub pojemnik, w którym zamierzasz przygotować herbatę. Zrób to samo z filiżankami. W ten sposób unikniesz marnowania ciepła przez napełnianie wodą zimnego czajnika.

Podgrzej wodę

Użyj świeżej wody, a najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Podgrzewaj wodę aż będzie gorąca, nie doprowadzając do wrzenia, gdyż wtedy utraci ona tlen konieczny do tego aby herbata była dobra w smaku. Temperatura wody jest zależna od rodzaju herbaty i jej jakości.

  • Zielona herbata: od 65 do 85º C
  • Biała herbata: od 75 do 80º C
  • Czarna herbata i czerwone herbaty: od 90 do 100º C
  • Niebieska herbata: od 85 do 90º C

Dodaj herbaty lub wody

W zależności od rodzaju herbaty, należy dodać herbaty lub wody. Jeśli liście herbaty są delikatne i łagodne, jak w przypadku niebieskiej herbaty, wskazane jest, aby dodawać najpierw wodę do imbryka, a dopiero potem herbatę. W przypadku innych odmian o bardziej odpornych liściach, na przykład czarnej herbaty, należy postąpić odwrotnie. Od tego jak przeprowadzimy cały proces zależeć będzie ostateczny smak napoju.

Jak długo parzyć herbatę

Zależy to od kraju, rodzaju herbaty i aromatu lub smaku, który chcemy osiągnąć. W ciągu pierwszej minuty parzenia liście przenoszą większość smaku i teiny na wodę, natomiast po upływie dwóch minut, zaczynają one uwalniać taniny, które nadają herbacie mocny smak.

  • Biała herbata: 1-2 minuty
  • Zielona herbata: 1-3 minuty
  • Niebieska herbata: 3 minuty
  • Czarna herbata i czerwone herbaty: 2-3 minuty

Podawaj i Smakuj

Cukier zmienia właściwości i smak herbaty, spróbuj więc nauczyć się czerpać to co najlepsze z naturalnej, niesłodzonej herbaty.

Czy istnieje tylko jedna metoda?

Teraz już wiesz jak prawidłowo przygotować swoją ulubioną herbatę, ale musisz wiedzieć, że nie istnieje tylko jedna metoda jej przyrządzenia. A zatem, teraz przedstawimy ci cztery różne sposoby przygotowania herbaty według tradycji przyjętych w danym kraju. Próbuj i ciesz się smakiem!

Tradycyjna metoda brytyjska

Do czajnika wsypujemy herbatę w proporcji: jedna łyżeczka liści herbaty na jedną filiżankę oraz jedna dodatkowa łyżeczka. Ilość ta może zmieniać się w zależności od rodzaju herbaty i osobistych preferencji. Gorącą wodą zalewamy górną warstwę liści i parzymy – tyle czasu ile jest to wymagane przy danej odmianie. Filiżanka jest podgrzewana przed podaniem herbaty.

Metoda japońska

Do każdej filiżanki wsypujemy po łyżeczce herbaty. Wlewamy prawie wrzącej wody do każdej z nich. Miksturę mieszamy parę sekund przy użyciu bambusowego patyczka.

Metoda rosyjska

3-4 łyżeczki herbaty dodajemy do pół litra wody. Niewielką ilość wlewamy do każdej szklanki. Woda z samowaru jest rozcieńczona. Można ją posłodzić cukrem lub dżemem.

Metoda marokańska

Herbatę wsypujemy do czajnika i dodajemy niewielką ilość wrzącej wody. Usuwamy wodę. Czajnik jest wypełniany wrzącą wodą i pozostawiany na kilka minut, w czasie których herbata parzy się. Herbata serwowana jest w szklankach, w których uprzednio umieszcza się świeże liście mięty Nana.

Metoda pakistańska

Do przygotowania herbaty dla sześciu osób potrzebny jest litr mleka i dwie łyżki herbaty. Mleko doprowadza się do wrzenia i wylewa na herbatę. Miksturę pozostawiamy na pięć minut, a następnie podajemy. Można posłodzić ją do smaku i dodać przyprawy takie jak cynamon, kardamon i imbir.