Herbata środkiem na obniżenie cukru we krwi

Herbata dotarła do Europy na przełomie XVI i XVII wieku. Jest fundamentalnym elementem kultury orientalnej, a za nią aż 5 tysięcy lat historii.   Na dzień dzisiejszy, herbata podbija świat zachodni. Jej miłośnicy spożywają ją ze względu na jej właściwości uspokajające, natomiast nauka powoli odkrywa różnorodne właściwości lecznicze herbaty i naparów z niej przygotowanych. Jedną z nich jest zdolność do redukcji cukru we krwi.


Przyjrzyjmy się temu lepiej…

Zielona herbata

2#:Zielona herbata.jpg

Otrzymywana z suszonych, niepoddanych fermentacji liści krzewu Camellia sinensis. Według testów przeprowadzonych przez zespół naukowców z Japonii i Tajwanu – poprawia metabolizm glukozy.
Naukowcy odkryli, że u zdrowych osób, herbata widocznie wspomaga ten proces. To nie wszystko, u myszy chorej na cukrzycę która została poddana doświadczeniom, znacznie obniżył się poziom cukru we krwi. W raporcie dotyczącym wyników badań opublikowanym w wydaniu „BMC Farmakologii” 2004 roku informują, że to jeszcze jeden dowód na przeciwcukrzycowe działanie zielonej herbaty. Mają nadzieję, że w przyszłości wiedza ta posłuży jako podstawa do dalszych badań nad jej hipoglikemizującymi właściwościami.

Herbata czarna

Herbata czarna, blisko spokrewniona z zieloną herbatą,  powstaje z suszonych liści Camellia sinensis poddanych wcześniejszej fermentacji. Na podstawie wyników badań opublikowanych w marcu 1995 w wydaniu „Dziennika etnofarmakologicznego”, zespół naukowców z indyjskiego Instytutu Biologii Chemicznej w Kalkucie poinformował, że badania przeprowadzone na zwierzętach, wykazały hipoglikemiczne działanie czarnej herbaty.

Przy użyciu Streptozotocyny badacze wywołali cukrzycę u grupy szczurów. Następnie podawali zwierzętom gorącą wodę z ekstraktem z czarnej herbaty. Efektem było znaczne zmniejszenie poziomu glukozy we krwi u chorych zwierząt. Dlatego polecana jest diabetykom , ale również osobom zdrowym w celach profilaktycznych.

Herbata z żurawiny i szałwii

3#:Herbata z zurawiny.jpg
Herbata ziołowa bazująca na wysuszonych liściach żurawiny i szałwii. Według artykułu opublikowanego w BattleDiabetes.com również ma zastosowanie w walce z cukrzycą. Autor artykułu, przypisuje właściwości hipoglikemiczne substancji zwanej glikokininą, która obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowo żurawina korzystnie wpływa na neuropatię cukrzycową i retinopatię (pogorszenie wzroku) u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Natomiast, Szałwia tymczasem pobudza produkcję insuliny oraz pomaga w utrzymaniu stałej glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2. Ponadto silnie wspomaga pracę wątroby.

Herbata czerwona

Kolejny produkt otrzymywany z liści Camellia sinensis, herbata czerwona lub herbata Pu’erh, pochodzi z południowej prowincji Pu-erh Yunnan położonej w Chinach. Powstaje z fermentowanych liści i pąków Camellia. Według artykułu opublikowanego w maju 2009 roku w „China Daily” herbata ta jest tak skuteczna w walce z cukrzycą, jak popularny lek obniżający poziom glukozy. Z artykułu dowiadujemy się o wynikach badań przeprowadzonych przez badaczy Uniwersytetu Jilin i Changchun oraz Uniwersytetu nauki i technologii. Badania przeprowadzano przez okres dwóch lat. Naukowcy potraktowali grupę szczurów z genetyczną nadwagą czerwoną herbatą, jednocześnie identyczna grupa szczurów została potraktowana rozyglitazonem, lekiem redukującym glukozę we krwi. Po dwóch tygodniach kuracji poziom glukozy we krwi szczurów, którym podawano czerwoną herbatę, zmniejszył się o 42%, podczas gdy w drugiej grupie traktowanej lekiem hipoglikemizującym spadek wynosił 36,5%.