Herbaty i napary: nasz szybki poradnik na każdą okazję!

Ponieważ zielona herbata zawiera mało kofeiny, to znakomicie nadaje się do tworzenia naparów. Wystarczy zalać liście gorącą - ale nie wrzącą - wodą, dzięki czemu nie uwolnią swojego gorzkiego smaku. Napary z zielonej herbaty pomagają spowolnić oznaki przedwczesnego starzenia.
Herbaty i napary: nasz szybki poradnik na każdą okazję!

Napisany przez Yamila Papa Pintor

Ostatnia aktualizacja: 25 maja, 2022

Być może pijesz herbatę na co dzień, ale zapewne nie jesteś świadom istnienia ogromnej różnorodności herbat dostępnych na rynku oraz wszystkich ich właściwości zdrowotnych. W poniższym artykule zaprezentujemy Ci szczegółowe wskazówki obejmujące popularne napary i herbaty, które są obecnie dostępne, a z których wszystkie cechują się korzystnymi właściwościami.

Nigdy już nie obejdziesz się bez herbaty!

Napary i herbaty: rodzaje oraz właściwości

Zielone herbaty

Zielone herbaty są stosowane powszechnie na całym świecie jako napary o cechach leczniczych, uważa się je za jedne z najzdrowszych i najbardziej korzystnych dla zdrowia herbat (zwłaszcza w postaci sfermentowanej). Podczas parzenia zachowuje wszystkie naturalne walory występujące w żywej roślinie.

Wśród wielu właściwości zielonej herbaty na uwagę zasługuje zawartość przeciwutleniaczy opóźniających oznaki przedwczesnego starzenia, herbata pomaga w oczyszczaniu organizmu i usunięciu nadmiaru płynów.

Czajnik do parzenia herbaty japońskiej

Pomaga również w trawieniu i zrzucaniu nadmiaru kilogramów. Zielona herbata jest bogata w witaminy A, B i C, zawiera także fluor, sód i inne cenne minerały. Wzmacnia system odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami oraz wirusami.

Ze względu na to, że zielona herbata ma niską zawartość kofeiny, powinna być przygotowywana przy użyciu gorącej, ale nie wrzącej wody. W przeciwnym razie liście dosłownie się zagotują i uwolnią do wody gorzki smak.

Chińczycy jako pierwsi odkryli tę wspaniałą herbatę, a obecnie nigdzie na świecie nie spożywa się jej więcej, niż w Japonii. Różnica pomiędzy tymi dwoma kulturami leży w sposobie przygotowania tego napoju.

Czarne herbaty

Czarne herbaty są najbardziej popularne w świecie zachodnim, występują w postaci torebkowej oraz liściastej. Smak i zdrowe właściwości powodują, że czarna herbata stanowi niezwykle cenny napój. Zawiera sporą ilość przeciwutleniaczy, wprawia w dobry nastrój, korzystnie działa na procesy trawienne, a na dodatek ma naprawdę niewiele kalorii.

Czarne herbaty nie zawsze jednak możesz wykorzystać tylko do picia. W istocie wykorzystywano ją także podczas handlu wymiennego, ponieważ nie traci ona swojego smaku wraz z upływem czasu.

Liście rośliny o nazwie Camelia sinensis poddawane są procesowi utleniania, w trakcie którego zmieniają kolor z zielonego na czarny. Zawartość kofeiny w tej herbacie nadaje jej właściwości stymulujących.

Najlepiej zaparzać czarne herbaty wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza, a intensywność barwy herbaty zależy od tego, jak długo trwa zaparzanie liści.

Białe herbaty

Białe herbaty nazywane są “eliksirem młodości” i to nie bez powodu! Mówi się o nich jako o jednych z najbardziej wyrafinowanych i wykwintnych herbat. Zamiast liści na potrzeby białej herbaty zbiera się wyłącznie młode i małe pędy.

Popularne powiedzenie mówi, że osoba pijąca napar z białej herbaty tak naprawdę przyjmuje młodość samej rośliny oraz jej energię. Swój jasny kolor biała herbata zawdzięcza liściom pokrytym białym nalotem, który pojawia się podczas pierwszego rozkwitu pąków oraz pierwszego ich ręcznego zbierania przeprowadzanego wiosną.

Kobieta z kubkiem herbaty

Biała herbata jest uprawiania właściwie wyłącznie w wysokich górach prowincji Fujian znajdującej się na terenie Chin. Ma ona przepyszny smak i delikatny aromat. Dostarcza zarazem organizmowi bogatej dawki witaminy C oraz E. Znana jest także ze swoich właściwości przeciwutleniających i moczopędnych.

Należy pić ją po zaparzeniu wodą o temperaturze 75 stopni Celsjusza.

Przeczytaj również: Herbata-jak prawidłowo parzyć?

Czerwone herbaty

Czerwone herbaty czasami określane są mianem “Pu-erh”. Najbardziej znane są ze swojego korzystnego wpływu na efektywne spalanie tłuszczów. Była to tak zwana “herbata cesarzy”. Powód tego stanu rzeczy był bardzo prosty. Otóż przez długi czas jej spożycie przez osoby o niższym statusie społecznym lub przeciętnych mieszkańców była najzwyczajniej w świecie zakazana.

Ma ona silny, ziemisty smak i cechuje się głęboką, czerwoną barwą.

Proces dojrzewania czerwonej herbaty trwa okrągły rok. Picie trzech filiżanek tej herbaty na dzień pomoże Ci obniżyć zawartość cholesterolu we krwi. A także zrzucić nieco wagi. Należy zaparzać ją w temperaturze 95 stopni Celsjusza.

Niebieska herbata

Niebieskie herbaty zwyczajowo określane są jako “ulung”, cechują się, ty, że ich liście są tylko częściowo sfermentowane. Napar ma zazwyczaj koloru lokujący się pomiędzy zielonym i czarnym. Standardowy proces fermentacji jest przerwany, przy czym liście herbaty poddawane są kolejno walcowaniu i utlenianiu.

Herbata ta wywodzi się z dwóch zasadniczych regionów: z prowincji Fujian (leżącej w Chinach) oraz z Formozy (Tajwan). Aromat niebieskiej herbaty jest nieco zbliżony do warzyw zielonych, a kolor naparu może być jaśniejszy lub ciemniejszy w zależności od sposobu przetwarzania jej liści.

Czarna herbata

Sama herbata jest silnym przeciwutleniaczem. Zapewnia ponadto wzmocnienie układu odpornościowego ludzkiego organizmu i stymuluje regulację poziomu cholesterolu we krwi. A także zmniejsza ciśnienie krwi. Zawiera również liczne witaminy i minerały.

Idealny sposób jej przyrządzania to zaparzanie w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza. Ale można także podawać ją z kostkami lodu lub w postaci schłodzonej.

Rodzaje naparów ziołowych oraz ich właściwości

Teraz skoro wiesz już coś więcej o głównych gatunkach herbaty, pora poznać kilka podstawowych informacji na temat konkretnych ziół i roślin, jakich można użyć do przygotowania godnych uwagi naparów i herbatek ziołowych.

Rumianek

Rumianek jest powszechnie stosowany w leczeniu łagodnych zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego, takich jak niestrawność, skurcze, biegunka i zapalenie błony śluzowej żołądka.

Zmniejsza on także podrażnienie oczu lub ich stan zapalny. Łagodzi również problemy związane z układem oddechowym występujące przy chorobach takich, jak astma, kaszel lub przeziębienie.  Rumianek może pomóc nawet w leczeniu trądziku i oczyszczaniu płytkich ran.

Mięta

Mięta ma właściwości antyseptyczne, przeciwskurczowe i stymulujące układ pokarmowy. Redukuje wzdęcia, odstrasza owady, a także pomaga w regulowaniu prawidłowej pracy układu oddechowego. Możesz ją wykorzystać w przypadkach przeziębienia i kaszlu.

Napar z mięty

Kwiat lipy

Elementami lipy o korzystnych działaniach leczniczych są owoce i kwiaty tego drzewa. Wykorzystuje się je powszechnie jako środek łagodzący i uspokajający nerwy nerwowego. Mogą one także poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zapewniają lepszy i bardziej zdrowy sen.

Herbaty z kwiatów lipy mogą być stosowane w celu zmniejszenia problemów podczas choroby wieńcowej, skurczów mięśni oraz i bóli związanych z miesiączką.

Korzeń waleriany

Korzeń waleriany jest podobny do kwiatu lipy jeśli brać pod uwagę ich działanie uspokajające i właściwości relaksujące.

Uważaj jednak, aby nie pić zbyt dużych ilości tej herbaty, ponieważ może ona spowodować nadmierne spowolnienie funkcjonowania systemu nerwowego, obniżyć ciśnienie krwi i ograniczyć jej krążenie, co w przypadku niektórych chorób jest niekorzystnym zjawiskiem.

Anyż zielony

Żucie liści tej rośliny pozwala na odświeżenie oddechu, a herbaty zielone z dodatkiem anyżu mogą być stosowane jako środek wykrztuśny, łagodzący stany zapalne i podrażnienia żołądka, w celu regulowania cyklu miesiączkowego, usuwania problemów wywołanych przez wzdęcia i ułatwiający trawienie.

Rozmaryn

Rozmaryn pomaga redukować uszkodzenia systemu nerwowego, wpływa także na wzmocnienie pamięci i poprawia przy tym krążenie krwi.

Rozmaryn

Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Osakabe, N., Yasuda, A., Natsume, M., Sanbongi, C., Kato, Y., Osawa, T., & Yoshikawa, T. (2002). Rosmarinic acid, a major polyphenolic component of Perilla frutescens, reduces lipopolysaccharide (LPS)-induced liver injury in D-galactosamine (D-GalN)-sensitized mice. Free Radical Biology and Medicine, 33(6), 798-806.
  • Ortiz, O. M., Sánchez-Mora, N., Herraez, D. F., & López, C. A. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista colombiana de psiquiatría, 37(4), 614-626.
  • Singh, R., Shushni, M. A., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry, 8(3), 322-328.
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
  • Han, L. K., Takaku, T., Li, J., Kimura, Y., & Okuda, H. (1999). Anti-obesity action of oolong tea. International journal of obesity, 23(1), 98.
  • Espinosa, C., González-Silvera, D., Pérez-Llamas, F., López-Jiménez, J. Á., & Zamora, S. (2015). Effect of long term intake of white tea on acute oxidative stress in rats. Nutricion hospitalaria, 32(2), 749-756.
  • Valenzuela, B. (2004). El consumo té y la salud: Características y propiedades benéficas de esta bebida milenaria. Revista chilena de nutrición, 31(2), 72-82.
  • Diepvens, K., Westerterp, K. R., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2007). Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea. American journal of physiology-Regulatory, integrative and comparative physiology, 292(1), R77-R85.
  • Serafini, M., Ghiselli, A., & Ferro-Luzzi, A. (1996). In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. European journal of clinical nutrition, 50(1), 28-32.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.