Imbir, Odkryj jego tajemnice

Dzisiaj można go odnaleźć między przyprawami prawie w każdej kuchni. Gdy poznasz jego cudowne właściwości, na pewno zagości i u Ciebie. Mowa o imbirze, orientalnym korzeniu pochodzącym ze wschodu, głównie uprawianym w Chinach. Imbir jest składnikiem, którego nie może zabraknąć na stole w Indiach,. Dzięki swojemu korzystnemu wpływowi na zdrowie z dnia na dzień jest coraz bardziej popularny w innych częściach świata. Imbir można używać w formie przyprawy, przygotowywać z niego napary lub upiec fantastyczne imbirowe pierniki. Odkryj zdrowotne właściwości imbiru i poznaj, w jaki sposób najlepiej dostarczać go do organizmu.

Imbir

Zingiber officinale Rosc. tak brzmi jego nazwa w świecie nauki. Imbir jest uprawiany w ciepłych regionach, zwłaszcza w Azji Południowej. Ta wieloletnia bylina może osiągnąć nawet 2 metry wysokości. Kwitnie na biało i charakteryzuje się czerwoną łodygą i liśćmi. Historia imbiru sięga do czasów rzymskich i używany był już przez Marco Polo podczas jego podróży przez Jedwabny Szlak. Dzisiaj największe plantacje znajdziemy na Jamajce, ale mówi się, że imbir najwyższej jakości pochodzi z Indii i Chin.

3#:imbiru.jpg

Zostało potwierdzone, że imbir skutecznie zwalcza nudności i ma działanie przeciwwymiotne. Dlatego może okazać się deską ratunku przy następujących dolegliwościach:

  • Choroba lokomocyjna: W celu jej uniknięcia zaleca się spożycie imbiru na około 3 godziny przed podróżą samolotem, samochodem lub statkiem. Świetnie działa na zaburzenia spowodowane zmianami prędkości związanymi z ruchem pojazdu. W przypadku długich podróży eksperci zalecają zjedzenie przyprawy pół godziny przed wejściem na pokład i ponowne jej spożycie w połowie drogi. Dobrym rozwiązaniem może okazać się picie naparu z korzenia imbiru lub dokładne wymieszanie go z owocami.
  • Chemioterapia: pacjenci walczący z rakiem, aby zapobiec wymiotom, które są następstwem podawania leków, po każdej sesji mogą spożywać imbir. Trzeba pamiętać o tym, że niewskazane jest przyjmowanie go na pusty żołądek.
  • Ciąża: kobiety w ciąży również mogą wykorzystać dobroczynne właściwości imbiru do zwalczania zawrotów głowy i porannych nudności, które pojawiają się w pierwszym trymestrze. Napar z połowy łyżeczki suszonego korzenia imbiru i gorącej wody można pić kilka razy dziennie. Trzeba pamiętać, że przygotowanego tak napoju nie można spożywać przez okres dłuższy niż dwa miesiące.
  • Operacja: okazuje sie, że roślina neutralizuje negatywne skutki działania niektórych medykamentów stosowanych przy zabiegach operacyjnych. W związku z tym można przyjąć imbir na dzień przed operacją oczywiście za uprzednim uzyskaniem zgody lekarza, który powinien wykluczyć wszystkie przeciwskazania.

Imbir dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym również pomoże w uniknięciu powstawania wrzodów. Poprawia on bowiem motorykę żołądka i ma wpływ na utrzymanie w równowadze produkcję soków żołądkowych.

5#:imbiru.jpg

Na zakończenie nie można nie wspomnieć o tym, że imbir jest uważany za silny afrodyzjak. Zwiększa on libido i popęd płciowy. Olejki imbirowe podnoszą temperaturę ciała, a dzięki intensywnemu i przenikliwemu aromatowi działają niesłychanie silnie i stymulująco na zmysły.

Właściwości Imbiru

  • łagodzi bóle menstruacyjne u kobiet
  • poprawia przepływ krwi i zapobiega chorobom układu krążenia
  • jest naturalnym środkiem przeciwdepresyjnym
  • redukuje poziom stresu
  • zwalcza przedwczesne starzenie sie komórek
  • zmniejsza bóle migrenowe
  • zapobiega zapadaniu na raka jajników, jelita grubego i okrężnicy.