Imbir i jego zdrowotne właściwości

Oprócz tego, że jest przyprawą o niezwykle korzystnych właściwościach dla naszego układu pokarmowego, imbir pomaga nam w eliminacji toksyn, ponieważ jego pikantny smak, wzmaga potliwość, ułatwiając oczyszczanie organizmu.
Imbir i jego zdrowotne właściwości

Napisany przez Katherine Flórez

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Imbir to liściasta roślina osiągająca nawet metr wzrostu, jednak najważniejszą jej częścią są jej korzenie. To właśnie one mogą pochwalić się największą liczbą właściwości, dzięki którym możemy walczyć z niewyobrażalną ilością chorób i dolegliwości.

Nic więc dziwnego, że imbir jet dość często wykorzystywany w gastronomii, choć jego smak może być dla niektórych bardzo intensywny. A czy chcesz poznać właściwości imbiru, o których jeszcze nie słyszałeś?

Jak wykorzystać imbir?

Tak jak już wspomnieliśmy, imbir jest powszechnie wykorzystywany jako przyprawa. Co raz częściej jednak właśnie ze względu na jego lecznicze właściwości dodaje się go do codziennej diety, aby zwalczać różne dolegliwości i korzystać ze zbawiennego wpływu tej rośliny na nasze zdrowie.

Sproszkowany imbir

Przeczytaj również: Przyprawy – 8 przykładów spalających tłuszcz

Oto główne powody, dla których warto pokochać imbir:

  • Imbir jest zalecany dla osób cierpiących na problemy układu trawiennego, na przykład gazy, ból brzucha, mdłości i wymioty czy nieżyt żołądka. Zapobiega także powstawaniu wrzodów i łagodzi objawy związane z już istniejącymi guzami.
  • Roślina ta pomaga organizmowi wydalić pasożyty jelitowe.
  • Imbir pomaga na wszelkiego rodzaju dolegliwości stawów, gdyż neutralizuje stan zapalny i uśmierza ból. Zalecane jest przede wszystkim picie herbaty imbirowej.
  • Herbata imbirowa to także lekarstwo pozwalające kontrolować poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu można zapobiec chorobom układu krążenia.
  • Imbir zawiera substancje, które pobudzają wydzielanie żółci, przez co chroni wątrobę i poprawia jej funkcjonowanie.
  • To naturalne lekarstwo zapewnia prawidłowe działanie układu krążenia, gdyż zapobiega zlepianiu się płytek krwi i wywoływanym przez to zatorom.
  • Imbir zapewnia zdrowie Twojemu sercu i chroni Cię przed takimi schorzeniami jak miażdżyca.
  • Ma on także działanie przeciwskurczowe i przeciwbólowe, przez co jest idealny dla kobiet zmagających się z bólami menstruacyjnymi.
  • Jest to również doskonały środek wykrztuśny, dzięki czemu można stosować go w leczeniu przeziębienia i grypy oraz kaszlu.
  • Zawiera on przeciwutleniacze, które zapewniają naszym komórkom zdrowy i młody wygląd.
  • Udowodniono, że imbir może zapobiegać powstawaniu niektórych guzów w organizmie.
  • Dodatkowo roślina ta zwiększa potliwość, dzięki czemu organizm może wydalić toksyczne substancje.

Nie zapomnij

Wszystkie te niesamowite właściwości sprawiają, że imbir to składnik, który powinien znaleźć się w Twojej codziennej diecie.

Możesz dodawać go do różnych potraw lub pić herbatę imbirową, dzięki czemu Twój organizm każdego dnia będzie korzystał z działania tego naturalnego lekarstwa.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Anti-Parasitic Activity of Zingiber officinale (Ginger): A Brief Review.Nagwa Mostafa El-Sayed, Magda Mostafa El-Saka. (2015). DOI: 10.14437/2378-7864-2-112
  • Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. Chang JS1, Wang KC, Yeh CF, Shieh DE, Chiang LC.  Department of Renal Care, College of Medicine, Kaohsiung Medical University, Kaohsiung, Taiwan. (2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123794
  • Acute effects of dietary ginger on muscle pain induced by eccentric exercise.
    Black CD1, O’Connor PJ.Department of Kinesiology, Georgia College and State University, Milledgeville, GA, USA.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21031618
  • Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial.Department of Pharmacology, Babol University of Medical Sciences, Babol, Iran. (2008). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18813412
  • The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein.  Nafiseh Khandouzi, Farzad Shidfar, Asadollah Rajab, Tayebeh Rahideh, Payam Hosseini, and Mohsen Mir Taherif. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/
  • Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea. Ozgoli G1, Goli M, Moattar F. Nursing and Midwifery School, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19216660
  • Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2019). Ginger in gastrointestinal disorders: a systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96-108. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.807
  • Srivastava, K. C., & Mustafa, T. (1992). Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders. Medical hypotheses, 39(4), 342-348. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/030698779290059L
  • Saquicaray, A., & Del Pilar, M. (2012). Evaluación de la Actividad Antiinflamatoria de la Mezcla de Extractos Fluidos de Jengibre (Zingiber officinale), Tomillo (Thymus vulgaris L.), Romero(Bachelor’s thesis). http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/2003
  • Fuhrman, B., Rosenblat, M., Hayek, T., Coleman, R., & Aviram, M. (2000). Ginger extract consumption reduces plasma cholesterol, inhibits LDL oxidation and attenuates development of atherosclerosis in atherosclerotic, apolipoprotein E-deficient mice. The Journal of nutrition, 130(5), 1124-1131. https://academic.oup.com/jn/article/130/5/1124/4686485
  • Li, Y., Tran, V. H., Duke, C. C., & Roufogalis, B. D. (2012). Preventive and protective properties of Zingiber officinale (ginger) in diabetes mellitus, diabetic complications, and associated lipid and other metabolic disorders: a brief review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/516870/
  • San Chang, J., Wang, K. C., Yeh, C. F., Shieh, D. E., & Chiang, L. C. (2013). Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. Journal of ethnopharmacology, 145(1), 146-151. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123794
  • Stoilova, I., Krastanov, A., Stoyanova, A., Denev, P., & Gargova, S. (2007). Antioxidant activity of a ginger extract (Zingiber officinale). Food chemistry, 102(3), 764-770. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881460600481X

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.