Jajka na śniadanie – czy to dobry pomysł?

Zawarcie w Twoim śniadaniu jajek, które wbrew pozorom nie są szkodliwe dla zdrowia, pomoże Ci rozpocząć dzień zdrowo i energicznie. Ponadto jedzenie jajek pozwala dłużej zachować uczucie sytości i jest pomocne w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Sadzone jajko

Co zazwyczaj jesz na śniadanie? Czy należysz do tych osób, które po wypiciu filiżanki kawy i przegryzieniu jakiegoś rogalika wybiegają pospiesznie do pracy? Jeżeli tak właśnie wygląda Twoje śniadanie, to po jakiejś godzinie Twój żołądek zażąda czegoś do jedzenia, a Twoja głowa tabletki przeciwbólowej.

To bardzo ważne, by zwłaszcza z rana dostarczyć organizmowi odpowiednich wartości odżywczych. Stanowi to warunek, byś mogła zacząć nowy dzień pełna siły i energii. Jedząc zdrowe śniadanie zapewniasz też odpowiednią dawkę „paliwa”, którego mózg potrzebuje do sprawnego funkcjonowania.

Inną ważną korzyścią z odżywczego śniadania jest to, że nie stosując zbędnych przekąsek bez problemu utrzymasz sytość, aż do obiadu. Jeżeli unikasz jajek, sądząc, że ich jedzenie tuczy, a ponadto nie jest zdrowe ze względu na to, że podwyższa poziom cholesterolu, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Jajka na śniadanie: sycące i wspomagające zdrowie układu sercowo naczyniowego

Zrównoważone spożycie jajek nie podnosi poziomu cholesterolu i lipidów we krwi.

Powyższe stwierdzenie zostało potwierdzone wieloma badaniami, jak na przykład opublikowanymi w czasopiśmie American College of Nutrition.

Kobieta trzyma czerwone serce

  • Jajka dostarczają nam fosfolipidów i tłuszczów nasyconych, a ponadto witamin i antyoksydantów, które spełniają nieocenione funkcje w profilaktyce miażdżycy.
  • Według wyjaśnień ekspertów, regularne jedzenie trzech do pięciu jajek nie stanowi żadnego ryzyka dla zdrowia naszego organizmu. Wręcz przeciwnie, jajka spożywane na śniadanie, wzmacniają nasze serce i zapewniają działanie ochronne, jeśli zachowujemy umiar i równowagę.

Pamiętaj jednak, że zjedzenie gotowanego jajka nie przynosi takich samych rezultatów, jak w przypadku jajka smażonego z boczkiem i serem. W tym drugim przypadku siłą rzeczy dojdzie do podwyższenia poziomu tłuszczów nasyconych i ryzyka niepożądanych następstw zdrowotnych.

  • Inną ważnym szczegółem, o którym należy pamiętać jest to, że cholina zawarta w jajkach redukuje procesy zapalne w organizmie, które wiążą się z obniżeniem sprawności umysłowej, chorobą Alzheimera i cukrzycą typu drugiego.

Przeczytaj również artykuł: Jajka — dlaczego warto je jeść?

Jajka jedzone na śniadanie pomogą Ci zrzucić zbędne kilogramy

Jajka to jedne z najbardziej sycących posiłków, jakie znamy. Nie  ma nic lepszego na rozpoczęcie dnia, niż pyszna jajecznica, na przykład ze szpinakiem. Takie śniadanie doda Ci siły i energii, a uczucie sytości sprawi, że nawet nie pomyślisz o sięganiu po zbędne przekąski przed obiadem.

Kobieta meirzy się w talii

  • Nie można też zapominać, że jajka to świetny sposób na dostarczenie organizmowi kompletnych protein, porównywalnych do tych zawartych w mięsie i lepszych niż te, które występują w produktach mlecznych.
  • Trzeba też wspomnieć, że proteiny zawarte w jajkach są łańcuchami aminokwasów zdolnych do regeneracji tkanek mięśniowych, ścięgien i wiązadeł.

Przeczytaj również artykuł: Jajko – Czy wiesz o nim wszystko?

Wszystko to pokazuje, że jajka stanowią bardzo ważny element śniadania, a ponadto warto dołączyć je praktycznie do każdej diety odchudzającej. Ponadto chronią nasze zdrowie i przyczyniają się do zrzucania zbędnych kilogramów.

Jajka wspomagają pracę mózgu i systemu nerwowego

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, jedną z ważniejszych korzyści płynących z jedzenia jajek jest zawartość choliny, związku, który zapobiega powstawaniu stanu zapalnego mózgu i jest nieoceniony w profilaktyce Alzheimera. Inną korzyścią jest to, że uzupełnia on niedobory kwasu foliowego w organizmie.

Ponadto fosfatydylocholina i sfingomielina zawarte w jajkach pomagają w syntezie elementów takich jak acetylocholina, która działa jako neuroprzekaźnik.  Możesz więc poprawić komunikację między systemem nerwowym i mięśniami.

Zdrowe sposoby na śniadanie z jajek

Sadzone jajko na śniadanie

Naleśniki z płatków owsianych i banana

Składniki

  • 1 banan
  • 5 łyżek płatków owsianych (50g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny (5g)

Przygotowanie

  • Po pierwsze używając drobnej maszynki do tarcia warzyw zrób z banana miałką masę. Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
  • Teraz możesz dodać startą skórkę cytryny i płatki owsiane. Wymieszaj dokładnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz wystarczy usmażyć naleśniki na patelni i Twoje śniadanie jest gotowe.

Jajka ze szpinakiem, truskawkami i rodzynkami

Składniki

  • 1 gotowane jajko
  • 100g świeżego szpinaku
  • 8 truskawek
  • 1 garść rodzynek

Przygotowanie

  • Ta „sałatka” jest smakowita i sycąca za razem, bardzo dobra na rozpoczęcie nowego dnia będąc pełna siły i energii potrzebnej do działania. Aby ją przygotować, wystarczy, żebyś miała pod ręką gotowane jajko, które potniesz na cienkie paski.
  • Truskawki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i przekrój na pół.
  • Umyj szpinak i umieść go w misce. Dodaj truskawki, jajko i rodzynki. Smacznego!

Przeczytaj również artykuł: Śniadanie na utratę wagi

Tak przygotowana sałatka jest bogatym źródłem błonnika, protein i witamin. Witamina B i C pełnią nieocenioną funkcję w pracy układu trawiennego i są potrzebne do prawidłowej pracy serca. Sałatka ta pomoże Ci w dbaniu o linię!

Nie musisz mieć wątpliwości. Twoje śniadanie wzbogacone o jajko jest wspaniałym sposobem dbania o zdrowie. Kluczem do unikania problemów zdrowotnych jest odpowiedni dobór produktów, które z jajkiem połączysz.