Jajka w kształcie serca – jak je przygotować?

jajka w kształcie serca i tosty

Chcesz aby twoje śniadanie nabrało unikalnego charakteru? Przygotuj jajka w kształcie serca, które na pewno zaskoczą twoją drugą połówkę. Są one łatwe w wykonaniu i zapewniają uśmiech na twarzy bliskiej osoby.

Jajka w kuchni mają wiele zastosowań. Dzisiaj chcemy przedstawić ci trzy romantyczne sposoby na nadanie im kształtu serca.

Jak przygotować jajka w kształcie serca?

Na pierwszy rzut oka może wydawać się to trudne, jednak zapewniamy cię, że w rzeczywistości tak nie jest – co więcej, w grę wchodzi dobra zabawa. Jesteśmy przekonani, że jeśli raz przygotujesz jajka w kształcie serca, na pewno będziesz do nich powracać co jakiś czas.

Składniki

  • 1 jajko ugotowano na twardo
  • 2 cienkie gumki
  • Patyczek o długości 20 cm
  • Kawałek tektury o wymiarach 20 x 14 cm

Sposób przygotowania

Ugotowane jajko

  • To naprawdę proste. Ugotuj jajko na twardo tak, jak to robisz zazwyczaj.
  • Gdy jajko będzie ugotowane, obierz je. Następnie, wciąż gorące, umieść w tekturowej formie, jaką przedstawiliśmy na zdjęciu powyżej, aby nadać mu kształt serca. Jak wykonać taką formę? Nic trudnego. Po prostu weź kawałek tektury, złóż go na pół i umieść w nim jajko.
  • Cały sekret leży w umieszczeniu patyczka na środku jajka. Aby utrzymywał się w jednym miejscu, załóż na tekturę gumki.
  • Zostaw jajko na pół godziny, aby ostygło, a następnie delikatnie usuń patyk. Przekrój je i zobacz sama… obie części wyglądają jak serce. Wykorzystaj je jako smaczny element dekoracyjny śniadania.

Jajko na twardo w kształcie serca

2. Smażone jajka w kształcie serca

Już wiesz, w jaki sposób wykonać jajka na twardo w kształcie serca. A co powiesz na naukę przygotowywania jajek smażonych o tym samym kształcie? Pokażemy ci na to dwa oryginalne sposoby. Po prostu wybierz ten, który bardziej ci się spodoba. Albo wypróbuj oba!

Jajka z papryką: smaczne!

Jajko sadzone z parówką

  • Proste, a dobre. Potrzebne będą ci długie i wystarczająco cienkie parówki, z których przygotujesz kształt serca. Możesz zamiast parówki użyć warzyw – pasków papryki czy nawet ziemniaków. Wybierz to, co lubisz najbardziej, aby przygotować pyszne i piękne śniadanie.
  • Usmaż parówki, używając szczypców lub wykałaczki, aby utrzymać je w kształcie serca. Następnie bardzo ostrożnie umieść jajko w środku formy z parówki. Jeśli trzeba, pomóż sobie drewnianą łyżką. Postaraj się używać patelni, która jest odpowiednia dla tego typu delikatnych zadań.
  • Jajko powoli zacznie się ścinać. Następny krok, również delikatny, polega na sprawnym przeniesieniu go na talerz – tak, aby nie pękło. Jeśli to zrobisz, masz już za sobą wszystkie kroki. Jajko możesz udekorować odrobiną ketchupu, tworząc z niego na przykład strzałę Kupidyna. 

Prosta technika: wykorzystaj metalową foremkę

Jajko sadzone na kanapce

  • W sklepach dostępne są foremki stworzone specjalnie z myślą o smażeniu jajek w kształcie serca. Mają niewielkich rozmiarów rączkę, która sprawia, że przygotowywanie posiłku staje się trochę łatwiejsze. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a następnie wbij jajko wewnątrz foremki.
  • Jajko z łatwością szybko się usmaży. Następnie musisz umieścić je na talerzu. Dzięki tej foremce, możesz też łatwo wyciąć kształt serca z chleba. Podpiecz go i połóż na nim jajko, otrzymując w ten sposób coś naprawdę oryginalnego.
  • Prawdziwi eksperci potrafią nawet nadać żółtkowi kształt serca, gdy wciąż jest ono na patelni. Jak to robią? Proste: przy pomocy łyżki.

Pamiętaj, że jajka to zawsze doskonały pomysł na śniadanie. Są doskonałym i idealnym na początek dnia źródłem białka. Nie musisz nawet martwić się o cholesterol, jeśli tylko twoja dieta jest zrównoważona. Czy już wiesz, jakie jajka jutro przygotujesz na śniadanie?