Jajko – Korzyści wynikające z regularnego spożycia

   Mimo powszechnej negatywnej opinii na jego temat – jajko jest bardzo odżywczym produktem, który pomaga nam wzmocnić mięśnie i usprawnić pamięć, dlatego też powinniśmy, bez żadnych obaw, uwzględnić je w naszym jadłospisie.

Jajko jest produktem o licznych właściwościach odżywczych, bogatym w: białko, kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminy i minerały, co sprawia, że powinno być podstawą naszej diety. Istnieją różne mity związane ze spożywaniem jajek, co sprawia, że wiele osób unika tego pokarmu. Niemniej jednak, na przestrzeni lat zostały zrealizowane liczne badania naukowe w których stwierdzono, że jajko jest produktem bardzo odżywczym, i dlatego idealnym, aby uwzględnić go w naszej diecie. Poza tym, można przygotować je na wiele sposobów.

Dlaczego jajko jest dobre dla zdrowia?

Jajko jest pokarmem, który mimo tego, że dostarcza organizmowi małe ilości składników odżywczych, przy regularnym spożyciu, ma jednak znaczny walor odżywczy. Jego spożycie przynosi wiele korzyści, z tego powodu, warto włączyć ten produkt do naszego jadłospisu, bez obaw, że może się to okazać  szkodliwe dla zdrowia.

Jest bogate w białko i zawiera wszystkie zasadnicze aminokwasy, których potrzebuje nasze ciało.
Zapobiega problemom ze wzrokiem, dzięki zawartości luteiny i kantaksantyny.
• Jest bogate w witaminy z grupy B (B1,B3,B12, kwas foliowy i biotynę) oraz witaminy A, E i D.
• Jest źródłem choliny, niezwykle istotnego aminokwasu dla układu nerwowego.
• Zawiera minerały takie jak: selen, cynk, fosfor i żelazo.

Korzyści dla zdrowia

Ze względu na swoje właściwości – jajko jest bardzo korzystne dla zdrowia i jest szczególnie zalecane sportowcom i kobietom w ciąży oraz osobom w podeszłym wieku. Zobaczmy niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania jajek.

Dodaje energii

Dzięki zawartości białka oraz zdrowych tłuszczów, jajko jest produktem, który pomaga utrzymać niezbędny poziom energii na cały aktywny dzień.

Pomaga w zmniejszeniu masy ciała

2#:jajko.jpg

Ta korzyść wynika z faktu, że jajka pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej, zmniejszając w ten sposób pragnienie ciągłego i nieumiarkowanego jedzenia. Z tego powodu zaleca się częste spożywanie jajek na śniadanieNiemniej jednak, trzeba zaznaczyć, że praktyka ta będzie skuteczna tylko przy prowadzeniu zdrowego trybu życia, zrównoważonej diecie i regularnym ruchu.

Mit cholesterolu

Przez wiele lat sądziło się, że spożywanie jajek, podwyższa poziom złego cholesterolu (LDL). Na szczęście, aktualne i liczne badania naukowe dowiodły, że jajka nie wpływają bezpośrednio na nasz organizm. Udowodniono również, że u niektórych osób poziom złego cholesterolu nie wzrasta, mimo tego, że spożywają 2 jajka dziennie.

Chroni serce

3#:jajko.jpg
Zawarta w jajku cholina pomaga zmniejszyć poziom homocysteiny we krwi, toksycznego aminokwasu, który uszkadza naczynia krwionośne. Witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają chronić serce, zmniejszając ryzyko zawału serca i wylewu krwi do mózgu.

Wzmacnia kości

Witamina D i wapń – zawarte w jajku, wzmacniają kości, co pozwala zapobiegać problemom zdrowotnym i chorobom, takim jak osteoporoza.

Poprawia pamięć

4#:JAJKO.JPG
Cholina, którą zawierają jajka, jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pobudza rozwój i działanie mózgu. Jest związana z poprawą pamięci oraz pomaga nam zachować czujność i uwagę.

Chroni wzrok

Jajko zawiera luteinę i zeaxantinę, dwa aminokwasy odpowiedzialne za ochronę wzroku przed negatywnym działaniem promieni słonecznych.

Różne sposoby przygotowywania jajek

5#:JAJKO.JPG
Jajko jest produktem, który można przygotować na bardzo wiele sposobów. Najczęstszymi formami wykorzystania tego produktu w kuchni są:

  • Jajko na miękko. Jajko wrzuca się do garnka z wodą i gotuje na małym ogniu, aż do wrzenia. Następnie, zostawia się jeszcze kilka minut, po czym zdejmuje z ognia. Na końcu obiera się ze skorupki i spożywa.
  • Jajko sadzone. Jajko rozbija się na patelni, najlepiej z oliwą z oliwek i szczyptą soli.
  • Jajecznica. Rozbijamy jajko na patelni tak jakbyśmy przygotowywali jajko sadzone, ale w tym przypadku mieszamy je łyżką i jeśli chcemy, dodajemy cebulę, pomidora, czosnek, kiełbasę, mięso lub inne składniki, według upodobań.
  • Omlet: jajko bardzo dobrze ubijamy, smażymy na małej ilości oliwy z oliwek. I gotowe.

Inne formy spożywania jajek

Żółtko jajka jest zazwyczaj bardziej odżywcze jeśli spożywa się na surowo. Oczywiście nikogo nie zachwyca pomysł jedzenia surowego żółtka, ale dzięki przeróżnym przepisom możemy je dobrze wykorzystać.

Koktajl owocowy

Składniki

  • 1 jajko
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 banan
  • 6 truskawek

Przygotowanie

Zmieszaj wszystkie składniki za pomocą sokowirówki i pij chłodne.

Koktajl jajeczno- czekoladowy

Jesli masz ochotę na pyszny koktajl bogaty w białko, w którym możesz wykorzystać jajka, spróbuj tego przepisu.

Składniki

  • 1 łyżka esencji czekoladowej
  • 1/3  filiżanki wody
  • 1 ubite jajko

Przygotowanie

Zmieszaj wszystkie składniki za pomocą sokowirówki i ciesz się smakiem.