Jak jeść mniej? skuteczne sposoby

Jeśli po zakończonym posiłku, nie czujesz się wystarczająco syty i masz nieodpartą chęć na słodką przekąskę, lepiej zdecyduj się na herbatę bądź owoc, jak na przykład jabłko czy gruszka?!

Bardzo wiele osób ma problem z nadmiernym przybieraniem na wadze, nawet po zmianie nawyków żywieniowych na zdrowsze, gdyż czasami nie potrafią określić, ile tak naprawdę powinni jeść. Aby więc gubić zbędne kilogramy w naturalny sposób, musimy nauczyć się jeść mniej i rozpoznawać moment, kiedy już jesteśmy najedzeni.

W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź na pytanie: jak jeść mniej? Być może dzięki temu nauczysz się kontrolować swój apetyt i unikniesz przejedzenia i jego nieprzyjemnych skutków.

Jeśli do końca posiłku nie czujesz się zadowolony i ma nieodpartą chęć zjeść coś słodkiego, zdecydować się na herbatę lub owocu, jak jabłko lub gruszka

Jak jeść mniej?

Przy stole

Istnieje kilka prostych sztuczek, dzięki którym można kontrolować ilość spożywanych potraw:

  • W ciągu dnia najlepiej jest jeść kilka razy, jednak dbając o niezbyt duże porcje, aby uniknąć siadania do obiadu z całkowicie pustym żołądkiem. Zaczynaj dzień od śniadania, drugim śniadaniem niech będzie napój, na przykład koktajl, później pamiętaj o lunchu, a przed obiadem zjedz jeszcze przekąskę.
  • Zawsze siadaj do jedzenia i zrób sobie przerwę od pracy. Należy jeść bez pośpiechu i ze spokojem.
  • Podczas posiłku unikaj zbyt zaangażowanych konwersacji oraz oglądania telewizji. Skup się wyłącznie na jedzeniu.
  • Nie siadaj do stołu, gdy jesteś bardzo zdenerwowany czy smutny. Uspokój się i dopiero zacznij jeść.
  • Nie nakładaj na talerz więcej niż jesteś w stanie zjeść. Jeśli widzisz, że przygotowałeś zbyt dużo, schowaj resztę od razu do lodówki, aby uniknąć dokładek.
  • Unikaj przystawek i staraj się jeść przede wszystkim pełnowartościowe dania.

2#:jeść.jpg

Produkty bogate w błonnik

Błonnik to składnik odżywczy, który zawarty jest w wielu produktach i odpowiada za uczucie sytości. Dzięki niemu czujemy się najedzeni, nawet gdy nie zjedliśmy a tak wiele.

Należy stosować zbilansowaną i różnorodną dietę, jednak te produkty powinny znaleźć się w Twoim codziennym jadłospisie:

  • Owoce: zwłaszcza dojrzałe jabłka, śliwki, brzoskwinie, morele czy melony.
  • Warzywa: na przykład kabaczek, buraki, botwinka oraz marchew.
  • Zboża: ryż, pszenica, quinoa (komosa) lub kasza jaglana.
  • Gotowane rośliny strączkowe oraz kiełki.
  • Orzechy laskowe oraz włoskie.
  • Bakalie: na przykład rodzynki i suszone śliwki.
  • Grzyby
  • Wodorosty

3#:jeść.jpg

Wodorosty

Spośród wymienionych powyżej produktów, wodorosty są uznawane za szczególnie zdrowe i sycące, choć nie są zbyt popularnym dodatkiem w naszej kuchni.

Wiadomo, że wodorosty zawierają kleje roślinne, które pochłaniają wodę, dzięki czemu szybciej czujemy się najedzeni po posiłku.

Godne polecenia są zwłaszcza:

  • agar-agar
  • morszczyn
  • spirulina
  • kelp
  • wakame
  • kombu
  • szparagi morskie

Można dodawać je do istniejących już przepisów, na przykład zup, ryżu, makaronów, lub stosować jako naturalny suplement diety.

4#:jeść.jpg

Pij wodę przed posiłkiem

Aby ograniczyć apetyt i uniknąć przejadania się, najlepiej jest wypić 1-2 szklanki wody na pół godziny przed posiłkiem. Picie wody jest ogólnie zalecane pomiędzy posiłkami, a w tym przypadku pomaga to również napełnić żołądek i powstrzymuje nas przed jedzeniem zbyt szybko i zbyt dużo.

Dodatkowo przed posiłkami, warto jeść także owoce, które dzięki zawartości błonnika i wody będą miały bardzo podobny efekt zapełniający. Ułatwia to także trawienie i jest zdrowsze niż tradycyjna kanapka czy ciastko.

Po obiedzie pij herbatę

Najczęściej po obiedzie mamy jeszcze ochotę na deser i odmówienie sobie tej przyjemności wymaga bardzo silnej woli. Zazwyczaj po posiłku jesteśmy już najedzeni, jednak wciąż chcielibyśmy zjeść coś słodkiego lub tłustego.

Jeśli więc jesteś jedną z osób, które po obiedzie mają ochotę na coś więcej, wypij kawę lub jedną z polecanych herbat, które ułatwiają trawienie. Gdy wciąż odczuwasz lekki niedosyt, zjedz na deser jabłko lub gruszkę, gdyż owoce te dobrze komponują się z innymi produktami. Oto kilka podpowiedzi:

  • Mus jabłkowy z rodzynkami
  • Pieczone jabłka z miodem i cynamonem
  • Gruszki w winie
  • Carpaccio z gruszek z prażonymi migdałami.

Mamy nadzieję, że powyższe sposoby pomogą Ci nauczyć się jeść mniej i chudnąć naturalnie!