Jak obniżyć cholesterol u kobiet?

Jak obniżyć cholesterol u kobiet?
Valeria Sabater

Napisane i zweryfikowane przez psycholog Valeria Sabater.

Ostatnia aktualizacja: 11 października, 2022

Cholesterol u kobiet podnosi się w inny sposób, niż u mężczyzn. Może tego nie wiedziałaś, ale ogromny wpływ na kobiety mają zmiany hormonalne. Podnoszą one cholesterol, zarówno podczas ciąży, jak i podczas menopauzy. Dlatego, ważne jest, aby dowiedzieć się w jaki sposób dochodzi do wzrostu cholesterolu i jaki jest naturalny sposób na jego obniżenie. Serdecznie zapraszamy do dalszej części artykułu, gdzie wszystko wyjaśnimy.Wiemy już, że cholesterol jest naturalnym tłuszczem, który występuje w naszym organizmie, i który pomaga nam w wykonywaniu wielu funkcji życiowych niezbędnych do zachowania zdrowia. U kobiet jest on ściśle związany z syntezą wielu hormonów, witaminy D i kwasów żółciowych. Cholesterol, aby mógł być transportowany przez krew, potrzebuje udziału lipoprotein HDL i LDL. To właśnie, dysproporcja pomiędzy zawartością wspomnianych lipoprotein w naszym organizmie jest zagrożeniem dla naszego zdrowia.

Cholesterol – Przyczyny podwyższenia cholesterolu

Cholesterol przed menopauzą

Ryzyko podwyższenia się cholesterolu przed menopauzą jest wysokie i zależy od wielu czynników. Zazwyczaj zdarza się to przed 50-tym rokiem życia i zmusza nas do przyjmowania odpowiednich leków lub zmienienia nawyków żywieniowych.

Teraz przyjrzyjmy się tym przyczynom:

Kobieta ma podwyższony cholesterol
  • Ciąża. Podczas ciąży, podnosi się poziom estrogenu i hormonów niezbędnych do rozwoju łożyska, cholesterol w tym wypadku jest najważniejszym tłuszczem przyczyniającym się do ich wzrostu i kształtowaniu łożyska. Wszystko to – prowadzi do hipercholesterolemii. Ponadto, cierpimy na zmiany zachodzące w procesach anabolicznych, które również przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu. Należy zatem pamiętać, aby poddawać się kontroli medycznej i ściśle śledzić zalecenia lekarza prowadzącego ciążę, który zaproponuje nam odpowiedni sposób leczenia.
  • Stosowanie środków antykoncepcyjnych. Wiele z tych tabletek zawiera estrogen i progestagen. Tak jak wcześniej wspominaliśmy, mają one wpływ na poziom triglicerydów i cholesterolu, powodując zmiany zarówno w lipoproteinach HDL jak i LDL.
  • Niedoczynność tarczycy. Badania wykazały, że podczas niedoczynności tarczycy, tarczyca produkuje za mało hormonów, spowalniając w ten sposób metabolizm w naszym organizmie. To z kolei powoduje wzrost poziomu cholesterolu, ponieważ hormony tarczycy zmniejszają zdolność wątroby do przetwarzania krwi. Zawsze należy o tym pamiętać.
  • Niewydolność nerek. Jeżeli cierpimy z powodu zaburzenia czynności nerek, w naszej krwi gromadzą się lipidy, których nerki nie są w stanie prawidłowo przetworzyć. Wszystko to wpływa negatywnie na nasz cholesterol, prowadząc do jego niebezpiecznego wzrostu.
  • Otyłość. Jest to jedna z najbardziej znanych i powszechnych przypadłości. Gromadzący się tłuszcz w naszym organizmie wpływa natychmiastowo na zaburzenie równowagi pomiędzy lipoproteinami HDL i LDL i co za tym idzie, wzrostu cholesterolu oraz zwiększeniu obecności tłuszczu, przylegającego do ścian żył i tętnic, powodując ich niebezpieczne stwardnienie.

Cholesterol podczas menopauzy

  • Podczas menopauzy, zawsze dochodzi do wzrostu poziomu cholesterolu. Czasami zastanawiamy się co może powodować jego nieoczekiwany wzrost. Bo dbamy przecież o siebie tak samo i zdrowo się odżywiamy, a jednak do tego wzrostu dochodzi. Dlaczego więc tak się dzieje? Odpowiedzialnym za to zjawisko jest estrogen, którego poziom podczas menopauzy znacznie się waha. Do tego czasu bowiem poziom estrogenu w naszym organizmie był odpowiedni. Nie odczuwaliśmy więc tych dolegliwości. Jednak zbliżając się jednak do 50-tego roku życia, jego poziom się obniża. A to powoduje wzrost poziomu cholesterolu w naszej krwi. Musimy zatem wziąć to pod uwagę i poddać się opiece lekarza, który może nam zaproponować terapię hormonalną, mogącą zrównoważyć poziom estrogenu.

Jak zwalczyć wysoki poziom cholesterolu u kobiet?

Moc czerwonych i niebieskich owoców

  • Arbuzy, granaty, truskawki, jeżyny, borówki, śliwki, itd. Wszystkie owoce koloru niebieskiego i czerwonego, mają właściwości obniżające poziom cukru we krwi, obniżają też poziom cholesterolu i pomagają dbać o nasze serce.
  • W przypadku kobiet cierpiących na przykład na stany zapalne dróg moczowych, owoce te są niezwykle pomocne, oprócz tego, mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu posiadają szeroki wachlarz zastosowań.
    Świeże owoce
  • Co więcej, owoce te zawierają antocyjany, które idealnie sprawdzają się w obniżaniu poziomu cholesterolu.
  • Warto więc spożywać je każdego ranka lub przyrządzać z nich sok, można je też dodawać do owsianki.Wpływają korzystnie na zdrowie kobiet.

Wytyczne dla odpowiedniej diety

  • Unikajmy jedzenia białego pieczywa, dodatków do żywności, produktów tłustych typu “fast food”, nabiału, czerwonego mięsa, smażonych i solonych produktów.
  • Zwiększmy spożywanie owoców i warzyw zielonolistnych, produktów pełnoziarnistych, płatków owsianych, siemienia lnianego, orzechów i tofu.
    Zdrowe produkty spożywcze
  • Używajmy zawsze oliwy z oliwek.
  • Starajmy się zawsze przygotowywać posiłki w piekarniku, unikajmy posiłków smażonych.
  • Uprawiajmy ćwiczenia, wystarczy nawet czterdziestominutowy spacer. Unikajmy siedzącego trybu życia.

Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Elshourbagy NA, Meyers HV, Abdel-Meguid SS. Cholesterol: the good, the bad, and the ugly – therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia. Med Princ Pract. 2014;23(2):99–111. doi:10.1159/000356856
  • Eapen DJ, Kalra GL, Rifai L, Eapen CA, Merchant N, Khan BV. Raising HDL cholesterol in women. Int J Womens Health. 2010;1:181–191. Published 2010 Aug 9. doi:10.2147/ijwh.s5110
  • Grau, M., Elosua, R., Cabrera De León, A., Guembe, M. J., Baena-Díez, J. M., Vega Alonso, T., … Marrugat, J. (2011). Factores de riesgo cardiovascular en España en la primera década del siglo XXI: Análisis agrupado con datos individuales de 11 estudios de base poblacional, estudio DARIOS. Revista Espanola de Cardiologia64(4), 295–304. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2010.11.005
  • Messner B, Bernhard D. Smoking and cardiovascular disease: mechanisms of endothelial dysfunction and early atherogenesis. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2014 Mar;34(3):509-15.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.