Jaskra – czym jest i jak ją leczyć?

Dla poprawy wzroku zaleca się spożycie witaminy A, która usprawnia widzenie nawet w ciemnościach.
Jaskra

Jaskra (z łac. glaucoma) jest bardzo poważną dolegliwością, na którą należy naprawdę uważać. Nie chodzi o to, żeby żyć w strachu; musisz nauczyć się ją rozpoznawać i odpowiednio szybko reagować. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się czym jest jaskra, skąd się bierze i jak jej uniknąć.

Jaskra: co to takiego?

Jest to choroba oczu, która pojawia się stopniowo. Jaskra – niepoddana leczeniu – może nawet prowadzić do ślepoty. Dlatego też nie można zapominać o corocznym badaniu okulistycznym – tylko wtedy wykryjesz problem na czas i zachowasz wzrok.

Żeby móc zrozumieć tę dolegliwość, przede wszystkim musisz wiedzieć jak działa ludzkie oko.

W jego przedniej części znajduje się rogówka, odpowiedzialna za ochronę i dostęp światła. Tęczówka, z kolei, rozszerza się i zwęża, kontrolując absorpcje światła przez źrenicę. Światło dostaje się do soczewki, a  potem do siatkówki. To właśnie ona – przy pomocy nerwu wzrokowego – przesyła obrazy do naszego mózgu.

Tylnia część naszych oczu jest wypełniona tzw. cieczą wodnistą, która zaczyna swój obieg w źrenicy a kończy w układzie krwionośnym. Jeżeli przepływ cieczy wodnistej jest prawidłowy, ciśnienie wewnątrz gałki ocznej jest na odpowiednim poziomie. Jeżeli, natomiast, odpływ ten nie działa jak należy, owe ciśnienie może ulec zachwianiu.

Podrażnione oczy

Praktycznie u wszystkich pacjentów obieg cieczy wodnistej zostaje zablokowany i zaczyna się ona gromadzić, powodując wzrost ciśnienia wewnątrz gałki ocznej, a co za tym idzie, może uszkodzić nerw wzrokowy.

Kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze symptomy, zazwyczaj jaskra jest już w stadium zaawansowanym. Wtedy pacjenci skarżą się na niedowidzenie, brak ostrości, bóle głowy, bóle oczu, mdłości i wymioty oraz pojawienie się plamek i światełek.

Największe ryzyko dotyczy osób po 60. roku życia, osób pochodzenia afrykańskiego lub latynoskiego, osób z uwarunkowaniami genetycznymi oraz osób krótkowzrocznych, cukrzyków i tych, którzy leczeni są sterydami.

Jaskra – jak jej zapobiec?

Żeby zredukować ciśnienie wewnątrz gałki ocznej, przede wszystkim, należy wykonywać regularne badania okulistyczne. Dotyczy to nas wszystkich, bez wyjątków, a zwłaszcza ludzi po 40. roku życia i przypadków wymienionych powyżej. Weź pod uwagę, że jeżeli jaskra już spowodowała częściową utratę widzenia, jest to proces nieodwracalny.

Należy również wziąć pod uwagę:

Spożycie kwasów omega 3

Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, jak na przykład ryby, są doskonałym sprzymierzeńcem.

Łosoś źródłem omega 3

Zielone warzywa liściaste

Posiadają ogromne ilości przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Najlepiej spisują się: kapusta pekińska, szpinak, brokuły i brukselki.

Unikaj tłuszczów trans

Wywołują one wiele niepożądanych efektów – między innymi podwyższone ciśnienie wewnątrz gałki ocznej. Staraj się nie jadać gotowych, kupowanych dań, potraw smażonych, fast foodów, itd.

Jadaj owoce leśne

Zwłaszcza jagody. Sa bardzo bogate w flawonoidy, które transportują nutrienty do mięśni i nerwów. Są przepyszne i nie zawierają cukru.

Ostrożnie z wagą ciała

Zdrowy tryb życia jest warunkiem koniecznym. Uprawiaj sporty, dbaj o siebie i uważaj na to, co jesz.

Dodatkowe kilogramy

Co jeść?

Oprócz wyżej wymienionych produktów, zadbaj o odpowiednią ilość witamin:

Witamina B1

Jest wszechobecna w bakaliach, takich jak migdały, orzechy włoskie i laskowe, w ryżu razowym i płatkach owsianych, w roślinach strączkowych i owocach.

Witamina A

Świetnie działa na wzrok, pomaga uniknąć ślepoty i poprawia widzenie w ciemnościach. Do jej najlepszych źródeł należą:

  • Szpinak.
  • Bazylia.
  • Marchew.
  • Pomidory.
  • Dynia.
  • Arbuz.
  • Banany.
  • Mniszek lekarski.
  • Mango.
  • Jabłka.
  • Śliwki.
  • Melon.

Witamina C

Jest świetnym antyoksydantem i pomaga zapobiec wielu dolegliwościom, również tym związanym ze wzrokiem. Produkty bogate w witaminę C to:

  • Owoce cytrusowe.
  • Kiwi.
  • Pestki dyni.
  • Kasztany.
  • Pistacje.

Produktami, które sprzyjają pojawianiu się problemów z jaskrą są: niektóre proteiny (na przykład czerwone mięso), kawa i czekolada.