Jelita – Uchyłkowatość i zapalenie uchyłka

Zapalenie uchyłka zaczyna dawać objawy dopiero, gdy choroba jest już zaawansowana. Najczęściej jej przyczyną jest długotrwałe nieprawidłowe odżywianie.
Uchyłki jelita

Jelita to niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu organy wewnętrzne. Są jednak szczególnie narażone na zdrowotne konsekwencje nieprawidłowego odżywiania, często padają też ofiarą infekcji i stanów zapalnych.

W jelicie grubym znajdują się tzw. uchyłki, czyli niewielkie uwypuklenia błony śluzowej. Z tą częścią jelita wiążą się dwa schorzenia – uchyłkowatość oraz zapalenie uchyłka. Chcesz dowiedzieć się jak je rozpoznawać i jak leczyć? Przeczytaj ten artykuł.

Co musisz wiedzieć o zapaleniu uchyłka jelita?

Do zapalenia uchyłka dochodzi, gdy wewnątrz jelita pojawia się stan zapalny, a fekalia nie mogą zostać wydalone na zewnątrz. Schorzenie to dotyka często osób po 60 roku życia, jego dokładne przyczyny nie są jednak znane.

Uważa się, że jednym z czynników wywołujących zapalenie uchyłka może być długotrwałe nieprawidłowe odżywianie – dieta uboga w błonnik, przewlekłe zaparcia i nadmierne spożycie przetwarzanej żywności.

Sytuację komplikuje fakt, iż zapalenie uchyłka nie daje o sobie znać, aż choroba nie staje się zaawansowana. Gdy stan pacjenta się pogarsza, pojawiają się takie objawy jak:

  • krew w stolcu
  • gazy i rozstrzeń
  • gorączka
  • dreszcze
  • wrażliwość w dolnej części brzucha
  • mdłości i wymioty
  • brak apetytu
  • ból w dolnej części pleców.

Garść faktów o uchyłkowatości

Wnętrze jelita

Uchyłkowatość sprawia, że jelita tracą zdolność do oczyszczania się i wydalania produktów przemiany materii, w tym fekaliów.

Kiedy okrężnica jest zablokowana, wzrasta ryzyko zakażenia, a w konsekwencji dalszych poważnych problemów zdrowotnych, na przykład zapalenia otrzewnej.

Jeśli infekcja rozprzestrzeni się po organizmie, może doprowadzić to do poważnego zagrożenia zdrowia i życia pacjenta.

Przyczyny uchyłkowatości:

  • nieprawidłowa dieta bogata toksycznych i podrażniających substancji
  • osłabienie mięśni wywołane przez nadwagę, zaparcia czy niewystarczająco częste wypróżnienia
  • siedzący tryb życia, niezdrowe nawyki i brak aktywności
  • przyczyny emocjonalne: stres, napięcie, lęk

Powszechne objawy:

  • zaparcia
  • ból przy wypróżnieniach
  • stan zapalny
  • twardy stolec
  • gazy

Jelito

Naturalne lekarstwa na uchyłkowatość i zapalenie uchyłka

Podstawowym krokiem w leczeniu uchyłkowatości oraz zapalenia uchyłka jelita jest poprawa swoich nawyków, regularne ćwiczenia fizyczne i zbilansowana zdrowa dieta.

Dodatkowo możesz skorzystać z kilku domowych sposobów, które przyniosą Ci ulgę i zapobiegną dalszym komplikacjom.

Siemię lniane

Len to roślina o niezwykle dużej zawartości błonnika. Pamiętaj jednak, że len powinien być mielony i odpowiednio namoczony, gdyż  w suchej i stałej postaci mógłby przynieść efekt odwrotny od zamierzonego.

Możesz na przykład jeść jedną łyżkę stołową mielonego lnu z dużą ilością wody rano na pusty żołądek oraz wieczorem przed pójściem spać.

Ten domowy sposób nie jest jednak zalecany kobietom ciężarnym i osobom cierpiącym na niedrożność jelitową czy choroby krwi.

Otręby

Innym doskonałym źródłem błonnika są otręby. Nie tylko pomogą Ci zwalczyć zaparcia, ale także zadbają o odpowiednią częstotliwość wypróżnień i konsystencję stolca. Otręby możesz dodawać między innymi do:

  • ciast
  • zup
  • kremów
  • sałatek
  • koktajlów
  • soków

Rumianek

Rumianek to roślina lecznicza o doskonałym działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Dzięki temu jest idealny dla osób cierpiących na uchyłkowatość czy zapalenie uchyłka jelita. Najlepiej jest przygotować herbatę rumiankową.

Składniki

  • 1 łyżka stołowa suszonych kwiatków rumianka
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

Zagotuj rumianek w wodzie i pozostaw na kilka minut. Pozostaw do ostygnięcia i dopiero wypij. Dla lepszego smaku możesz dodać miód, który również ma działanie odkażające i przeciwzapalne.

Rumianek

Mięta

Mięta jest rośliną o wielu zastosowaniach jeśli chodzi o dolegliwości trawienne i jelitowe. Napar z mięty pomoże Ci na przykład uporać się ze wzdęciami, bólem brzucha czy mdłościami.

Możesz pić nawet 3 szklanki dziennie tego niezwykle zdrowego napoju.

Składniki

  • 1 łyżka stołowa liści mięty
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

Przygotuj herbatę z liści mięty. Posłódź miodem lub stewią. Nie korzystaj z tego sposobu jeśli cierpisz na refluks.

Oregano

Ta aromatyczna przyprawa również ma działanie pomagające uporać się z infekcją w okrężnicy. Możesz dodawać oregano do swoich ulubionych potraw lub przygotować napar.

Składniki

  • 1 łyżka stołowa suszonego lub świeżego oregano
  • 1 szklanka wody

Tymianek

Jest to niezwykłe źródło błonnika, co udowadnia, że nie tylko ziarna zbóż zapewniają zdrową dawkę tego składnika. Co więcej, tymianek ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i rozluźniające.

Właśnie dlatego warto wypróbować go w walce z dolegliwościami jelita. Dodawaj tymianek do sałatek, zup, kremów czy sosów.

Tymianek

Kminek

Kminek to niezwykle aromatyczna przyprawa o działaniu przeciwzapalnym. Należy jednak stosować kminek z umiarem, ponieważ ma bardzo intensywny smak i w dodatku podnosi temperaturę ciała.

W przypadku zapalenia uchyłka kminek pomoże Ci złagodzić opuchliznę jelita.

Jabłka

Owoce te mogą pochwalić się całą gamą korzyści zdrowotnych. Nie tylko zawierają zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, ale także dbają o zdrowie układu trawiennego i prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Aby nie przeciążać jelita, osoby cierpiące na uchyłkowatość powinny jeść niewielkie kawałki jabłka bez skórki – surowe lub pieczone.

Śliwki

Zarówno świeże, jak i suszone śliwki, są znane ze swojej właściwości zwalczania zaparć. Zapewniają dużą dawkę błonnika, są wiec zalecane osobom cierpiącym na zapalenie uchyłka jelita.

Śliwki poprawiają pracę jelit i sprawiają, że woda wchłaniana w jelitach pozytywnie wpływa na konsystencję stolca.

Czego unikać przy uchyłkowatości lub zapaleniu uchyłka?

Istnieje lista produktów, których należy zdecydowanie unikać, jeśli cierpi się z powodu uchyłkowatości lub zapalenia uchyłka. Oto produkty, które warto wykluczyć z diety:

  • pełne ziarna zbóż
  • truskawki
  • prażona kukurydza
  • sezam
  • nasiona słonecznika
  • granat
  • czarne porzeczki
  • maliny
  • kawa
  • czekolada
  • napoje gazowane
  • przetwarzana żywność
  • rafinowane cukry i mąka