Karczochy – 4 niesamowite właściwości

Gorzkawy smak karczochów jest dowodem na to, że świetnie wpływają na wątrobę. To doskonały diuretyk, który pomaga nam zgubić zbędne kilogramy i wyeliminować toksyny z organizmu.
Karczochy

Karczochy, oprócz niepowtarzalnego smaku, są też źródłem niesamowitych właściwości leczniczych. Świetnie spisują się zwłaszcza w przypadku naszej wątroby. Karczochy są źródłem witamin, minerałów i aminokwasów zdolnych przywrócić wewnętrzną równowagę organizmu i pozbyć się zbędnych i kilogramów.

Dzisiaj dowiesz się, dlaczego nie powinno ich zabraknąć w Twojej diecie.

Karczochy lekiem na wątrobę

Liście karczochów są przepełnione bardzo ważnymi nutrientami, takimi jak magnez i potas. Ale to nie wszystko. Wspomnieliśmy wcześniej o gorzkawym smaku tego warzywa. Skąd on się bierze?

Wszystko przez zawarte w nich substancje, które poprawiają zdrowie naszej wątroby. Działają w następujący sposób

  • Stymulują produkcję żółci.
  • Pomagają strawić tłuszcze.
  • Zmniejszają stany zapalne.
  • Sprzyjają regeneracji komórek wątrobowych, usuwając metale ciężkie i inne substancje, które wpływają na działanie tego organu.
  • Karczochy pomagają walczyć z otłuszczeniem i zmniejszają poziom cholesterolu.

Przeczytaj również: Wątroba – co się dzieje, gdy sobie nie radzi?

Pomagają zgubić zbędne kilogramy

Gotowane karczochy

Karczochy powinny być częścią każdej zrównoważonej diety, jako że oczyszczają organizm z tłuszczów, są świetnym wsparciem przy odchudzaniu.

  • Nie chodzi o to, żeby jedynie jadać karczochy; są dodatkiem do diety odchudzającej.
  • Naturalny błonnik zwalcza uczucie głodu.
  • Są świetnym diuretykiem. Hamują retencję płynów w organizmie i usuwają nagromadzone toksyny.
  • Stymulują produkcję żółci – niezbędnej w trawieniu tłuszczów.

Niezawodne dla cukrzyków

Kolejny interesujący fakt: karczochy pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Są warzywem bardzo bogatym w nutrienty, dlatego też dostarczają dużych ilości energii, bez potrzeby sięgania po produkty o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. To prawdziwy zastrzyk witaminowy!

Jeżeli odpowiednio połączymy to warzywo z innymi produktami, unikniemy podwyższonego poziomu glukozy, co znacznie wpłynie na jakość naszego życia.

Odkryj właściwości wody z karczocha

Karczochy eliminują toksyny

Chore nerki

To chyba jedna z najistotniejszych właściwości tego warzywa: działa oczyszczająco, ułatwia procesy trawienne i przyswajalność nutrientów. Pomaga wyeliminować toksyny i nadmiar tłuszczu, które są potem wydalane wraz z moczem.

Świetnie wpływa na zdrowie naszych nerek: dlatego też jest ulubionym produktem diety wegetariańskiej.

Oczyszczająca sałatka z karczochów, cytryny i czerwonej cebuli

Sałatka z karczochów

Składniki

  • 4 obrane karczochy
  • ¼ czerwonej cebuli
  • Jeden dojrzały pomidor
  • Biały odtłuszczony ser
  • 100 g rukoli
  • Odrobina oregano
  • ½ cytryny
  • Odrobina oliwy z oliwek

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj: Naturalne soki oczyszczające nerki

Sposób przygotowania

  • Zaczniemy od obrania karczochów: już ugotowanych i miękkich.
  • Kroimy czerwoną cebulę w bardzo cienki plasterki. Powinna być surowa, bo tylko wtedy zawiera wszystkie enzymy trawienne.

Pamiętaj, żeby dostosować ilość cebuli do Twoich upodobań.

  • Umyj pomidora i pokrój go w kostkę wraz z białym serem.
  • Mamy już przygotowane wszystkie składniki. Bierzemy salaterkę, dodajemy rukolę jako bazę, potem karczochy i plasterki cebuli.
  • Wrzucamy biały ser i pomidory. Posypujemy niewielką ilością oregano – nada sałatce oryginalnego smaku.
  • Całość polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek (ilość według uznania).

Sałatka jest naprawdę pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jest niskokaloryczna i działa oczyszczająco. Dzięki enzymom zawartym w czerwonej cebuli, przyspieszysz procesy trawienne i wzmocnisz system odpornościowy.

Przygotuj ją już dzisiaj!