Wykorzystaj karczochy na 3 sposoby i schudnij

Karczochy są fantastycznym uzupełnieniem diety odchudzającej. Są bogate w błonnik i pomagają organizmowi w trawieniu i syntezowaniu tłuszczów.
Wykorzystaj karczochy na 3 sposoby i schudnij
Elisa Morales Lupayante

Napisane i zweryfikowane przez pedagog wychowania fizycznego i dietetyk Elisa Morales Lupayante.

Ostatnia aktualizacja: 09 marca, 2019

Wszyscy wiemy, że utrata zbędnych kilogramów to niełatwa sprawa i wymaga dużej dozy samozaparcia i cierpliwości. Czy oznacza to więc, że jedynym rozwiązaniem jest bezwzględna głodówka? Absolutnie nie! Wystarczy zmiana nawyków żywieniowych i dodanie do jadłospisu takich produktów jak karczochy, aby wymarzona sylwetka stała się osiągalna.

Co więcej, dieta odchudzająca nie musi być nudna i bez smaku. Już za chwilę poznasz 3 sposoby, jak wykorzystać karczochy, by schudnąć.

Karczochy pomogą Ci schudnąć

Nie będzie w tym przesady, jeśli powiemy, że karczochy to jedna z roślin leczniczych o największej gamie różnorodnych korzyści dla Twojego zdrowia i wyglądu. Karczochy to warzywa o niezwykłym działaniu oczyszczającym i właściwościach moczopędnych, zdolne do znacznego przyspieszenie procesów metabolicznych.

Czasami mówi się o nich jako o produktach przyspieszających spalanie tkanki tłuszczowej, jednak nie o to tu dokładnie chodzi.

Co w rzeczywistości zawdzięczamy karczochom to ułatwione trawienie tłuszczów – karczochy nie eliminują tłuszczu, ale wspomagają jego syntezę, dzięki czemu organizm jest lepiej przygotowany do ich wydalenia.

Oczywiście należy także pamiętać, że jedzenie tylko i wyłącznie karczochów za to zaledwie przez kilka tygodni nie przyniesie Ci oczekiwanych rezultatów i jest karygodnym błędem. Warzywa te zawierają wprawdzie wiele witamin i minerałów, takich jak fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas czy witamina B1, jednak nie mogą być one jedynym składnikiem Twojej diety.

Wymarzona waga

Zamiast tego potraktuj karczochy jako fantastyczne uzupełnienie diety odchudzającej.

Ograniczając spożycie cukrów i tłuszczów, a jednocześnie wzbogacając jadłospis w karczochy pomagasz swojemu organizmowi w eliminacji tłuszczu i zapobiegasz retencji płynów – a to za sprawą składnika o nazwie cynaryna, który stymuluje także produkcję żółci.

Jedzenie karczochów jest więc idealnym pomysłem jeśli marzysz o pozbyciu się kilku zbędnych kilogramów.

Teraz, kiedy wyjaśniliśmy już sobie te podstawowe kwestie czas przejść do tego co interesuje Cię najbardziej, to znaczy – jak wykorzystać właściwości karczochów? Oto 3 sposoby.

Sposób 1: smoothie

Co jest Ci potrzebne?

  • 1 ugotowany karczoch
  • 2 plastry ananasa
  • 4 migdały
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka wody do ugotowania karczocha

Co należy zrobić?

Jest to bardzo prosty przepis, który może Cię nieco zaskoczyć, jednak obiecujemy, że jest to naprawdę smaczny, zdrowy i skuteczny sposób na utratę zbędnych kilogramów.

Ananas jest znany ze swoich właściwości detoksykacyjnych i zdolności spalania tkanki tłuszczowej, a w połączeniu z sokiem z cytryny i karczochem jego właściwości zostaną jeszcze spotęgowane.

Migdały zawierają magnez, są więc doskonałym źródłem energii i dbają o Twoje mięśnie i kości. Smoothie przygotowane z tych składników to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia.

Koktajl karczochowy

Ugotuj karczocha, a gdy jego środek zmięknie, wyjmij go z wody. Wraz z ananasem i migdałami wrzuć karczocha do blendera i zmiksuj aż uzyskasz gładką pastę. Dodaj sok z cytryny i wodę, która została Ci po ugotowaniu karczocha.

Blenduj aż uzyskasz napój o jednolitej konsystencji. I co o tym sądzisz? Nie wahaj się i wypróbuj ten sposób już dziś!

Sposób 2: herbata

Co jest Ci potrzebne?

  • 2 karczochy
  • 1/2 litra wody
  • sok z 1/2 cytryny

Jak przygotować herbatę?

Napar z karczocha to prawdopodobnie najbardziej popularny sposób na utratę wagi z wykorzystaniem karczochów. Jak zapewne się domyślasz, jest to bardzo prosty sposób, który nie wymaga czasu ani wysiłku. Ugotuj karczochy w wodzie aż zmiękną.

Wodę, którą otrzymasz po ugotowaniu warzyw przelej do innego naczynia i popijaj w ciągu dnia. Ugotowane karczochy możesz za to wykorzystać do przygotowania obiadu – wystarczy, że dodasz do nich odrobinę oliwy z oliwek lub octu jabłkowego, a zobaczysz jak pyszne jest to połączenie.

Wodę po karczochach możesz wymieszać także z sokiem z cytryny i wypijać szklankę tej mieszanki na pół godziny przed każdym posiłkiem. Pamiętaj też, że wyniki wielu badań wskazują, że picie co najmniej 1/2 litra zimnej wody każdego dnia przyspiesza metabolizm nawet o 30%, co pozwala spalić więcej kalorii.

Zastanawiasz się jaki ma to związek z karczochami? To proste! Przechowuj swoją herbatę w lodówce, a skorzystasz z jej podwójnych właściwości. Czy to nie wspaniałe?

Herbata z karczocha

Sposób 3: napój odchudzający

Składniki

  • 1 ugotowany karczoch
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta mielonego imbiru

Sposób przygotowania

Ten sposób również może Cię nieco zaskoczyć. Jednak uwierz, że połączenie tych składników to klucz do sukcesu w drodze po wymarzoną sylwetkę. Wiesz już na pewno, że pieprz cayenne to fantastyczny środek przyspieszający metabolizm.

W połączeniu z imbirem i karczochem, uzyskasz napój o niezwykłej sile. Warto go pić co najmniej 3 razy w tygodniu do obiadu.

Ugotuj karczocha i nie wylewaj wody. Dodaj pieprz cayenne i imbir do 1/2 szklanki wody, która została Ci po ugotowaniu warzywa, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ostatni krok to zmiksowanie karczocha z wodą z przyprawami aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smak tego napoju jest może odrobinę specyficzny. Jednak uwierz, że wystarczy pić go kilka razy w tygodniu do obiadu. Szybko zauważysz pierwsze zmiany na lepsze w swojej sylwetce.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Salem, M. B., Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant foods for human nutrition70(4), 441-453.
  • Kraft, K. (1997). Artichoke leaf extract—recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine4(4), 369-378.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.