Kawa poprawi funkcjonowanie Twojego umysłu!

Kofeina jest zdolna poprawić pamięć krótkotrwałą. Kawa powinna być czarna - dodanie mleka lub cukru znacznie redukuje jej właściwości.
Kawa poprawi funkcjonowanie Twojego umysłu!

Ostatnia aktualizacja: 21 marca, 2016

Tak, tak. Wiemy. Kawa to magiczny napój, bez którego nie mogłabyś normalnie zacząć dnia. Pewnie niejeden raz zadawałaś sobie pytanie, jaki ma wpływ na Twoje zdrowie. Kawa działa stymulująco, stąd też może podnieść Ci ciśnienie lub wywołać bóle głowy. Może jednak lepiej wybrać wersję bezkofeinową?

Sekretem jest pijanie kawy z umiarem. Wystarczą dwie filiżanki dziennie. W ten sposób usprawnisz pracę wątroby, dostarczysz do organizmu potrzebnej energii i poprawisz swoje samopoczucie. Jeżeli kawa działa korzystnie na jakiś organ, to jest nim właśnie mózg. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy Ci dlaczego.

Kawa a praca naszego mózgu

Czarna kawa

Uwielbiamy zapach kawy. Jednak tym, co smakuje nam najbardziej, jest kofeina. Poniżej kilka ciekawostek na ten temat:

  • Kofeina, w rzeczywistości, jest związkiem chemicznym o wzorze sumarycznym C8H10N4O2.
  • Na świecie istnieje ponad 60 rodzajów kawy. Ten sam związek można znaleźć w herbacie czy w guaranie.
  • Kiedy wstajemy rano, jesteśmy pod wpływem adenozyny, odpowiedzialnej za uczucie senności. W momencie, kiedy wypijamy tę upragnioną filiżankę kawy, dochodzi do czegoś niesamowitego.
  • Molekuły kawy trafiają do mózgu i łączą się z adenozyną, stymulując komórki mózgowe i powodując ich aktywację.
  • Efekt trwa od godziny do 3 godzin – wystarczająco, żeby zacząć dzień pełna energii.

Wiesz już jak działa mechanizm aktywacyjny. Teraz wyjaśnimy Ci jakie korzyści przynosi kawa, jeżeli chodzi o mózg.

1. Kawa ogranicza uszkodzenia wywołane stresem i upływem lat

Według badań opublikowanych przez Journal of Alzheimer Disease, kawa opóźnia szkody kognitywne i pomaga zapobiec chorobom, takim jak Alzheimer. Owe badania przeprowadzono na Uniwersytecie w Miami (Stany Zjednoczone).

Stwierdzono, że wypijanie dwóch filiżanek kawy dziennie przynosi świetne rezultaty, zwłaszcza w przypadku osób po 65. roku życia. Można powiedzieć, że kofeina działa ochronnie na nasze połączenia nerwowe i sprawia, że działają sprawnie pomimo upływu lat.

A co ze stresem? Można pić kawę, jeżeli prowadzimy stresujący styl życia? Czytaj dalej.

Według publikacji z Journal of applied social Psychology kawa pijana z umiarem (do dwóch filiżanek dziennie) jest adekwatna w przypadku zestresowanych kobiet, ale odradzana w przypadku mężczyzn.

Udowodniono, że u kobiet podnosi się poziom dopaminy, która sprawia, że stają się one bardziej efektywne i skupione na tym co robią. Natomiast u mężczyzn, tylko podnosi ich nerwowość, wywołując nawet agresję.

2.Kawa pomaga nam się skupić

Pamięć i koncentracja

Kawa poprawia pamięć, ale tylko tę krótkotrwałą. Oznacza to, że kofeina wpływa na procesy kognitywne, takie jak pamięć i koncentracja. Efekt ten mija w momencie, kiedy kofeina przestaje działać.

Pamiętaj, że mieszając kawę z wodą, mlekiem, lub dodając cukru, efekt ten znacznie się redukuje.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj: Dlaczego warto pić kawę?

3. Kofeina łagodzi symptomy Parkinsona

Mózg, połączenia nerwowe

Z tego, co możemy przeczytać w magazynie Neurology, pacjenci chorzy na chorobę Parkinsona, dzięki kofeinie mogą zwalczyć senność. Są też bardziej otwarci i aktywni. Kawa poprawia nawet ich zdolność poruszania się.

Coraz więcej badań udowadnia, że kofeina może zahamować proces neurodegeneracyjny.

Reasumując, nasz mózg uwielbia kawę. Nie tylko działa na niego stymulująco, ale też wpływa na podstawowe procesy neuronalne i biochemiczne.

W ten sposób, wypijając regularnie dwie filiżanki kawy dziennie, poprawimy zdrowie naszej wątroby i zapobiegniemy (albo przynajmniej opóźnimy) wielu chorobom.

Smacznego!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Arendash GW, Cao C. Caffeine and coffee as therapeutics against Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S117-26. doi: 10.3233/JAD-2010-091249. PMID: 20182037.
  • St. Claire, Lindsay, Robert C. Hayward, and Peter J. Rogers. “Interactive effects of caffeine consumption and stressful circumstances on components of stress: Caffeine makes men less, but women more effective as partners under stress.” Journal of Applied Social Psychology 40.12 (2010): 3106-3129.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.