Kiedy menopauza przychodzi za wcześnie

Wczesna lub przedwczesna menopauza jest dosyć powszechnym zjawiskiem w naszych czasach. Oznacza ona zanik miesiączki i funkcji jajników u kobiet poniżej 40-tego roku życia. Menopauza prowadzi do przedwczesnej utraty zdolności reprodukcyjnej i powoduje symptomy niektórych chorób, które zwykle pojawiają się w starszym wieku. Więcej o tej dolegliwości dowiecie się w dalszej części artykułu.

Czym jest przedwczesna menopauza?

W tym okresie (może trwać od kilku miesięcy do kilku lat) dochodzi do dużego spadku estrogenu, tym samym traci się znacznie ochronę przed niektórymi chorobami. Oznacza to, że kobiety cierpiące na przedwczesną menopauzę są bardziej narażone na choroby serca, osteoporozę lub udar mózgu.

Menopauza jest etapem naturalnym w starzeniu się kobiet, jednak u niektórych pojawia się wcześniej niż jest oczekiwana. Około 6% obecnej liczby kobiet przestaje być płodna przed 40-tym rokiem życia. Oznacza to, że nie mają już owulacji, poziom estrogenu w organizmie spada, a menstruacja ustaje. Przedziałem wiekowym, który przyjmuje się za normalny do występowania menopauzy jest pomiędzy 45-tym a 55-tym rokiem życia ze średnią wieku 51 lat.

#3:menopauza.jpg

  • Bezsenność.
  • Suchość pochwy.
  • Niska samoocena.
  • Zapalenie pochwy lub macicy.
  • Zmiany w masie ciała.
  • Ból podczas seksu.
  • Suchość oczu, skóry i ust.

Naturalne lekarstwa na dolegliwości podczas menopauzy

Podczas gdy lekarze dzielą menopauzę na przedwczesną i powszechną, my musimy przyznać, że w obu wypadkach dolegliwości jej towarzyszące są takie same. Różnica polega tylko na tym, kiedy się te menopauzy się pojawiają. Dlatego też, kiedy dosięgnie nas już ten problem, warto wiedzieć, że istnieją rośliny i naturalne lekarstwa, które pomogą w łagodzeniu najczęstszych dolegliwości. Do przygotowania naparu lub do skonsumowania najlepiej w tym wypadku się sprawdzą:

Maca

Ta roślina pochodząca z Peru oprócz tego, że jest bogata w wapń, sprawdza się jako afrodyzjak. Należy pić codziennie roztwór z trzech gramów macy w proszku przez okres dwóch miesięcy. Powinno to zrównoważyć brak estrogenu w organizmie i poprawić sprawność seksualną.

Kardamon

Zawiera substancje, które działają podobnie jak estrogen, tym samym pomaga zwalczać objawy menopauzy. Należy przygotować napar z 20 gramów rozgniecionych ziaren kardamonu i pół litra wody, pić kilka razy dziennie.

Tarnina

Napar należy przygotować z połowy łyżeczki suszonych kwiatów tej rośliny zalanych szklanką wrzącej wody. Tarnina sprawdza się rewelacyjnie na zaburzenia fizyczne i psychiczne wywołane przez menopauzę, takie jak: uderzenia gorąca, kołatanie serca, dreszcze, depresję i bezsenność.

Koniczyna

Reguluje zaburzenia równowagi hormonalnej i pomaga złagodzić ból, spowalnia proces odwapnienia kości i zapobiega problemom z sercem. Codziennie należy spożywać napar przyrządzony z jednej łyżeczki suszonych liści koniczyny, zalanych szklanką wrzątku.

Lucerna

Może być używana w leczeniu zaburzeń hormonalnych i jednocześnie w leczeniu objawów menopauzy. Można spożywać zarówno kiełki lucerny, jak i proszek z lucerny, posypując nim jedzenie.

Pokrzywa

Sprawdza się doskonale w rozwiązywaniu problemów związanych z menopauzą. Można spożywać ją w formie soku, wyciskając go z liści lub spożywać w formie naparu.

Oczar

Picie jednej filiżanki naparu z jednej łyżeczki suszonych liści, zalanych wrzątkiem, ma bardzo dobry wpływ na zmniejszenie uderzeń gorąca.

Krwawnik pospolity

Aby pokonać zdenerwowanie i lęk, typowe objawy podczas tego etapu, należy pić napar przyrządzony z połowy łyżeczki krwawnika i drugiej połowy łyżeczki rumianku.

Lukrecja

Reguluje poziom estrogenu, jeżeli stosuje się ją podczas menopauzy, wpływa też pozytywnie na inne objawy. Można zażywać ją w formie tabletek.

Passiflora

Pomaga ustabilizować problemy nerwowe, które uniemożliwiają sen i są przyczynami bóli. Należy spożywać ją w formie naparu gdzie na każde pół litra wody dodajemy kilka łyżeczek suszonej rośliny.

Waleriana

Działa podobnie jak passiflora, a napar przygotowuje się z 15 gramów korzenia rośliny, który zostawiamy na całą noc w filiżance wody i po odcedzeniu pijemy.

Zdjęcia dzięki uprzejmości Dell Inc, Adrian Gaskell, Jodi Womack, EpSos.de, Pedro Ribeiro Simoes.