Koktajl zamiast posiłku – Przepisy

Stosując zbilansowaną dietę, czujemy się zdrowsi, pełni energii i jesteśmy w dobrym humorze. Aby osiągnąć taki efekt, powinniśmy zadbać o to, by każdy posiłek zawierał odpowiednie składniki odżywcze. Wszyscy doskonale wiemy, że należy jeść warzywa, zboża, rośliny strączkowe etc. Czy odpowiednio przygotowany koktajl może nam dostarczyć wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, jakie powinien zawierać pełnowartościowy posiłek? W dalszej części artykułu potwierdzamy, że tak – można przygotować koktajl zamiast posiłku. Co więcej, taka zamiana od czasu do czasu bardzo korzystnie wpłynie na nasz organizm. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne i odżywcze koktajle, które dodatkowo pomogą Ci w osiągnięciu idealnej wagi.

Zbawienny koktajl

Zwykle, gdy mówimy o koktajlach, przychodzą nam na myśl słodkie napoje na bazie produktów mlecznych (jogurtu, śmietany, lodów), które bywają kaloryczne i niezbyt zdrowe. W rzeczywistości koktajl to po prostu zmiksowane w blenderze produkty żywnościowe. Zadziwiająca jest liczba składników, których możemy użyć do przygotowania pysznego napoju. Jednak w pierwszej kolejności przedstawimy korzyści płynące z częstego spożywania koktajli.

Są one łatwe do strawienia, szczególnie polecane dla osób, które zjadają posiłki bardzo szybko, praktycznie nie przeżuwając pokarmu.

  • Dzięki temu, że są sycące, pomagają zrzucić zbędne kilogramy i zapobiegają napadom głodu
  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiegają zaparciom
  • Dzięki zawartości witamin i minerałów są doskonałym środkiem dodającym urody
  • Dzięki temu, że zawsze możemy je mieć przy sobie – nawet wtedy, gdy znajdujemy się poza domem – unikniemy długich przerw między posiłkami
  • Nie zawierają laktozy, a większość z nich również glutenu
  • Są doskonałe dla całej rodziny
  • Dodają energii przed podjęciem wysiłku fizycznego bądź umysłowego
  • Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i można je pić o każdej porze roku

2#:koktajl.jpg

Jakie składniki powinien zawierać zbilansowany posiłek?

Aby zaspokoić apetyt, nie odczuwać głodu tuż po posiłku i dostarczyć organizmowi niezbędnej ilości składników odżywczych, powinniśmy zadbać o to, by każdy posiłek zawierał następujące typy produktów:

  • Produkty roślinne: surowe i suszone owoce, warzywa
  • Białka: w tym przypadku pochodzenia roślinnego: orzechy, zboża, awokado
  • Skrobia lub produkty zbożowe: napoje z ziaren zbóż, banany
  • Zdrowe tłuszcze: oleje z pierwszego tłoczenia na zimno, suszone owoce, awokado

3#:koktajl.jpg

Stąd też każdy przygotowywany koktajl powinien – w większej lub mniejszej mierze – zawierać składniki z poszczególnych kategorii. Oczywiście należy je dostosować do naszego wieku, wagi, codziennej rutyny, pory dnia etc.

Oto kilka porad na to, jak przygotować zdrowy koktajl.

Jakich składników należy używać?

Wybierajmy produkty ekologiczne i sezonowe – w ten sposób zapewnimy sobie maksimum korzyści z koktajlu. Ponadto dzięki zmianie smaków będziemy mogli zdecydowć, który najbardziej nam odpowiada.

Składniki na koktajle:

  • Owoce: jabłka, gruszki, truskawki, papaja, ananas, banany, awokado etc.
  • Zielone warzywa liściaste: szpinak, rukola, liście buraka, roszponki
  • Bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, orzeszki piniowe
  • Suszone owoce: śliwki, rodzynki, morele, daktyle
  • Olej roślinny z pierwszego tłoczenia na zimno z: oliwek, migdałów, sezamu, słonecznika, lnu, kiełków pszenicy
  • Mleko roślinne (z owsa, ryżu, orkiszu, migdałów), naturalny sok owocowy lub woda
  • Słodzik (opcjonalnie): miód, syrop z agawy, cukier brązowy
  • Suplementy diety: drożdże, pyłek kwiatowy, kiełki pszenicy, spirulina, trawa pszeniczna

4#:koktajl.jpg

Przykłady pełnowartościowych koktajli:

Aby ułatwić Wam przygotowanie koktajli, przedstawiamy kilka przepisów na pyszne i pełnowartościowe napoje, które z powodzeniem mogą zastąpić posiłek:

  • Zielony koktajl: awokado, młode listki szpinaku, dojrzały banan, mleko ryżowe
  • Czerwony koktajl: truskawki, ugotowany burak, rodzynki, orzechy makadamia, olej słonecznikowy oraz sok z jagód
  • Pomarańczowy koktajl: papaja, liście buraka, orzeszki piniowe, suszone morele, olej migdałowy, napój owsiany i kiełki pszenicy
  • Żółty koktajl: ananas, orzechy laskowe, daktyle, olej z sezamu, sok jabłkowy i pyłek kwiatowy

Jak należy pić koktajle?

Pomimo płynnej tekstury koktajle zawierają mnóstwo surowych i bogatych w błonnik składników. Stąd też należy pić je powoli, rozkoszując się każdym łykiem – ułatwimy w ten sposób trawienie oraz ich przyswojenie przez organizm.

Z rana stosujmy przepisy nieco słodsze, które zawierają dojrzałe owoce oraz naturalne słodziki – dostarczą nam energii i wprawią w dobry humor. Natomiast na wieczór zalecamy owoce neutralne takie jak jabłka czy gruszki oraz większą zawartość warzyw, które działają odprężająco i wyciszają organizm przed nocnym odpoczynkiem i co więcej, sprzyjają utracie wagi.

Zdjęcia: madlyinlovewithlife, j_silla, Foodmayhemcom i Emily Carlin