Kolendra – Czego jeszcze o niej nie wiesz?

Kolendra dodawana do potraw lub spożywana w formie naparu poprawi Twoje trawienie, dzięki swoim właściwościom przeciwskurczowym.
Kolendra

Kolendra, nazywana oficjalnie coriandrum sativum, to roślina o nieznanym pochodzeniu, choć niektóre badania wskazują na jej północno-afrykańskie korzenie. Kolendra to roślina całoroczna, która zapewnia swoje właściwości niezależnie od pory roku. Liście wyrastają z kolczastych łodyg o długości od 40 do 60 cm.

W dzisiejszym artykule chcemy przedstawić Ci garść kilku mniej znanych faktów na temat kolendry.

Kolendra – co o niej nie wiesz?

Kolendra jest używana jako przyprawa w kuchniach całego świata, jednak najbardziej charakterystyczne jest jej wykorzystanie w południowo-wschodniej Azji oraz w Ameryce Południowej. Wszystkie części tej rośliny są jadalne, choć najczęściej wykorzystywane są liście kolendry, ponieważ to one posiadają najbardziej intensywny smak.

Kolendrę można wykorzystywać na wiele różnych sposobów – dodając ją do potraw czy przyrządzając z niej napar.

Świeże liście kolendry

Wartość odżywcza

Kolendra może pochwalić się wieloma właściwościami leczniczymi wykorzystywanymi w medycynie alternatywnej. Kolendra zawiera wiele olejków, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego. Może być wykorzystywana do zwalczania zaburzeń apetytu oraz do regulowania pH w żołądku.

Kolendra zapewnia dużą dawkę substancji odżywczych. Jest to źródło takich witamin jak witamina A, witamina B, witamina C, witamina E oraz witamina K. Zawiera także minerały takie jak żelazo czy potas.

Zawartość substancji odżywczych w 100 g kolendry

  • witamina A – 0,123 mg
  • witamina B1 – 0,239 mg
  • witamina B2 – 0,290 mg
  • witamina B3 – 2,310 mg
  • witamina C  – 21 mg
  • wapń – 709 mg
  • żelazo – 16,32 mg
  • magnez – 330 mg
  • fosfor – 409 mg
  • potas – 1,267 mg
  • sód – 35 mg
  • cynk – 4,70 mg

Właściwości kolendry

Jedną z najbardziej wyróżniających się właściwości kolendry jest jej efektywność w leczeniu osób po zatruciu metalami ciężkimi, na przykład poprzez spożycie wody zanieczyszczonej przez odpady przemysłowe.

Takie schorzenia występują najczęściej na wysoce uprzemysłowionych terenach. Związki chemiczne obecne w kolendrze posiadają jednak zdolność łączenia się z cząsteczkami metali ciężkich, dzięki czemu wspomagają i przyspieszają proces wydalania ich z organizmu i detoksykacji.

Innym problemem, z którym doskonale radzi sobie kolendra są retencja wody w organizmie oraz problemy z układem oddechowym. Kolendra jest bowiem świetnym środkiem wykrztuśnym – wystarczy, że przyrządzisz herbatę czy napar z jej liści.

Taka herbata przynosi także wiele korzyści kobietom karmiącym, gdyż stymuluje gruczoły mleczne do produkcji mleka i wzbogaca jego właściwości odżywcze.

Kolendra

Inne niezwykłe właściwości kolendry

  • Można wykorzystać ją jako środek zapewniający świeżość w jamie ustnej.
  • Wypicie szklanki naparu z kolendry przed snem poprawia jakość wypoczynku.
  • Jest środkiem rozkurczowym, może być więc świetnym środkiem łagodzącym bóle menstruacyjne.
  • Olejki z kolendry są wykorzystywane do produkcji balsamów, ponieważ są bardzo aromatyczne.
  • Kolendra pozwala także na rozluźnienie ciała, dzięki swoim właściwościom przeciwskurczowym.
  • Związki zawarte w tej roślinie mają działanie antybakteryjne, dzięki czemu może być ona wykorzystywana do odkażania ran.
  • Kolendra pobudza pracę mózgu i zwiększa jego wydolność.

Mamy nadzieję, że teraz wiesz już wszystko, o tym, jak wykorzystać kolendrę w swoim codziennym życiu. Do dzieła!