Konserwy – dlaczego należy ich unikać?

Elementy opakowanań plastikowych oraz metalowych, mogą przyczynić się do takich ohorób jak otyłość po problemy z sercem. Najbardziej zalecane jest przechowywanie żywności w pojemnikach szklanych lub papierowych.

W każdym supermarkecie znajdziesz cały dział poświęcony produktom w puszkach. Przywykliśmy do tego tak bardzo, że wydaje nam się, że konserwy to całkowicie normalny i zdrowy sposób przechowywania żywności. Jednak najnowsze badania wykazują, że materiał,  z którego puszki są wykonywane, zawiera wiele toksycznych substancji, które przenikają do jedzenia. Dowiedz się jakie zagrożenia dla Twojego zdrowia niosą ze sobą konserwy.

Puszki są wytwarzane z materiału pokrytego warstwą bisfenolu A, związku chemicznego używanego do produkcji tworzyw sztucznych. Nie nazwa tej substancji jest jednak najważniejsza, a jej zgubne efekty dla Twojego organizmu. Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvardu wykazały, że u osób jedzących zupę z puszki codziennie, już po 5 dniach, stężenie bisfenolu w moczu było bardzo wysokie. Po kolejnych 5 dniach bez jedzenia w puszkach przeprowadzono kolejne badanie i bisfenol w moczu nie został wykryty.

Konserwy – dlaczego należy ich unikać?

Czy bisfenol jest toksyczny?

Właściwości i działanie bisfenolu jest badane przez wielu naukowców. Jest to związek powszechnie używany do produkcji plastiku, puszek i innych tworzyw sztucznych. Opublikowane w Stanach Zjednoczonych wyniki wykazały wysokie stężenie tego związku nawet u dzieci i płodów.

2#:konserwy.jpg

Pierwszym państwem na świecie, które jednoznacznie uznało bisfenol za substancję toksyczną była Kanada. Później dołączyła do niej Unia Europejska, zakazując tym samym wykorzystywania tego związku do produkcji butelek dla dzieci. Zakaz ten nie dotyczy jednak innych artykułów, takich jak konserwy czy puszki z napojami.

Wciąż brakuje dowodów naukowych na negatywne skutki gromadzenia się bisfenolu w ludzkim organizmie.  Jednak wyniki badań na zwierzętach są alarmujące. Bisfenol okazuje się być substancją wyraźnie zaburzającą gospodarkę hormonalną, co może przyczyniać się do rozwoju takich schorzeń jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otyłość.

Konserwy nie są więc szkodliwe z powodu tego co zawierają (choć i na to należy zawsze zwracać uwagę), ale głównie dlatego, że żywność ma bezpośredni kontakt z substancją toksyczną, jaką jest bisfenol. Prowadzone są eksperymenty, które mają udowodnić szkodliwe działania tego związku, tak aby możliwe było wycofanie ze sprzedaży żywności w puszkach zawierającej bisfenol.

Puszka Pandory

Bisfenol można znaleźć nie tylko w puszkach i konserwach, ale również w opakowaniach z plastiku i żywności zamykanej próżniowo. Wolne od tego związku są tylko opakowania szklane i papierowe. Może warto więc zastanowić się jak to w czym przechowujemy żywność wpływa na jej smak i na nasze zdrowie?

Chemiczne substancje używane do pakowania, przechowywania i przetwarzania żywności to cisi zabójcy. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, co tak naprawdę dostaje się do naszego organizmu każdego dnia. Większość tych substancji nie daje żadnych sygnałów swojej obecności, bardzo łatwo jest je więc ukryć i nieświadomie dostarczać do swojego ciała.

Z kolei często jedząc konserwy i jedzenie z puszek stajemy się coraz mniej odporni na działanie tych związków, przez co narażamy się na takie schorzenia jak cukrzyca, zaburzenia hormonalne, problemy układu sercowo-naczyniowego oraz otyłość.

3#:konserwy.jpg

Niestety wciąż wiemy niewiele o wszystkich substancjach chemicznych używanych do produkcji opakowań oraz ich destrukcyjnym wpływie na nasze zdrowie. Póki co udowodniono, że puszki i konserwy zawierają takie ,,popularne” toksyny jak formaldehydy, znane ze swoich właściwości rakotwórczych, które w mniejszych ilościach można znaleźć także w plastikowych butelkach.

Niebezpieczny tuńczyk w puszce

Tuńczyk w puszce to jeden z najczęściej wybieranych produktów tego typu, gdyż nie wymaga niemal żadnego przygotowania i w łatwy sposób można go łączyć z różnymi produktami. Niestety wszystkie zalety płynące z jedzenia ryby, takie jak wysoka zawartość kwasu tłuszczowego omega-3 czy fosforu, są neutralizowane przez zawartą w puszce rtęć.

Rtęć to trujący metal uszkadzający układ nerwowy. Do ryb przedostaje się nie tylko za sprawą metalowych puszek, ale również wody, która w niektórych rejonach także ją zawiera. Ta toksyczna substancja zwiększa ryzyko wystąpienia zawału, zaburza pracę układu nerwowego oraz może prowadzić do nieodwracalnych zmian neurologicznych u płodu.

4#:konserwy.jpg

Puszka zabezpieczona, ale niebezpieczna

Producenci bardzo dbają, aby puszki zostały zabezpieczone przed rdzą i innymi możliwymi reakcjami chemicznymi. W tym celu konserwy są z zewnątrz pokrywane warstwą żywicy epoksydowej, która ma za zadanie przedłużyć ich żywotność. Niestety nie zawsze idzie to w parze z dbaniem o zdrowie konsumentów.

Historia zatrutych puszek

Jeśli myślisz, że toksyczne substancje w puszkach to problem naszych czasów, koniecznie musisz poznać historię Johna Franklina i jego feralnej ekspedycji na Arktykę, podczas to której wielu członków jego załogi zmarło w wyniku zatrucia… Jak wykazały przeprowadzone po latach badania, to właśnie konserwy były odpowiedzialne za ich śmierć. Do zabezpieczenia puszek używano wówczas cynku, który okazał się śmiertelnie niebezpieczny. Przez lata technologia i sposoby przechowywania żywności oczywiście zmieniły się, jednak konserwy wciąż pozostają zagrożeniem dla naszego zdrowia.