Jak kontrolować apetyt i schudnąć?

Na skutek niewysypiania się produkcja hormonu leptyny jest zaburzona. Jest odpowiedzialny za wysyłanie sygnałów o uczuciu sytości do mózgu.
Kobieta na diecie i otyły brzuch

Jednym z najbardziej skutecznych sposobów na zrzucenie kilku kilogramów jest nauczenie się kontrolować swój apetyt. Tajemnica tkwi również w jedzeniu mniejszych porcji posiłków jednak tak skonstruowanych, by później nie odczuwać głodu czy potrzeby podjadania.

Jeżeli w trakcie wprowadzenia diety odchudzającej apetyt cały czas będzie wzmożony, jest to pierwszy krok do porażki i spożywania nadmiernej ilości kalorii.

Dlatego właśnie mimo wszystkich innych wysiłków, jakie są związane ze stosowaniem diety odchudzającej, jednym z kluczowych punktów jest przezwyciężenie tego niejednokrotnie fałszywego uczucia głodu, który odczuwamy gdy tylko na drodze stanie nam pokusa w postaci słodyczy lub innych przekąsek!

Kontroluj swój apetyt!

Jeżeli organizm nie jest przyzwyczajony do zdrowego i umiarkowanego jedzenia bardzo prawdopodobne, że na początku będzie miał pewne trudności z ograniczeniem pragnienia jedzenia większych ilości pokarmów.

Na szczęście istnieje kilka wskazówek i porad, które pomogą Ci przezwyciężyć nadmierny apetyt i osiągnąć wymarzony cel. Oto kilka zasad, które powinnaś poznać!

1. Jedz powoli

Powolne jedzenie

Po dostarczeniu pokarmu nerwy znajdujące się w żołądku wysyłają sygnał odpowiedzialny za uczucie sytości do mózgu . Jednak uczucie to aktywuje się po 10-30 minutach i dopiero po upływie tego czasu apetyt znika i pojawia się uczucie zaspokojenia.

Dlatego też, zanim dojdzie do zaspokojenia głodu i odczujemy sytość, organizm wciąż będzie deklarował potrzebę jedzenia.

Jak to rozwiązać?

Najlepszym sposobem na uniknięcie nadmiernego objadania się podczas tych 30 minut jest powolne jedzenie. Daj sobie czas na dokładnie gryzienie każdego kęsa i unikaj pośpiechu.

Przestrzeganie tej prostej zasady zapewni mózgowi odpowiednią ilość czasu potrzebną do wygenerowania odpowiednich sygnałów odpowiedzialnych za tłumienie uczucia głodu, gaszenie apetytu, odczucie sytości i satysfakcji z jedzenia, a co najważniejsze również ułatwi przebieg procesów trawiennych.

2. Jedz zanim odczujesz głód i apetyt

Spędzanie wielu godzin bez jedzenia prowokuje uczucie niekontrolowanego głodu, które skutkuje późniejszym nadmiernym objadaniem.

Późniejsze dostarczenie zbyt dużej ilości pokarmu, oprócz tego, że zapewnia uczucie sytości, zwiększa również poziom insuliny, co skutkuje zmęczeniem, a następnie jeszcze większym apetytem.

Jak to rozwiązać?

Zamiast czekać na moment w którym poczujesz głód, zawsze lepiej do tego nie dopuścić. Jedz częściej, ale mniejsze porcje posiłków.

Dania powinny być wysokiej jakości i bogate w potrzebne składniki odżywcze. Nie tylko pomoże Ci to kontrolować apetyt, ale utrzyma aktywny metabolizm i usprawni spalanie tłuszczów.

3. Wysypiaj się

Śpiąca kobieta

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że istnieje związek pomiędzy jakością snu a kontrolowaniem głodu.

Brak odpowiedniego wypoczynku powoduje zwiększony apetyt na słodycze, tłuszcze i węglowodany, a niedosypianie i niskiej jakości sen jeżeli pojawia się regularnie, może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

W ciągu godzin snu, organizm wydziela hormon zwany leptyną, który wpływa na insulinę, która to z kolei spala komórki tłuszczowe i zapewnia uczucie sytości.

W sytuacji, gdy nie zapewniamy organizmowi odpowiedniej ilości godzin snu, hormon ten nie jest aktywowany, co skutkuje wzmożonym apetytem.

Jak to rozwiązać?

Zorganizuj swój plan dnia, tak by przesypiać 7-8 godzin bez przerwy.

4. Zwiększ spożycie wody

Ponad połowa osób cierpi z powodu większego lub mniejszego stopnia odwodnienia organizmu, będącego skutkiem zbyt małego spożycia wody. Z czego wielu nie zdaje sobie sprawy to, że stan taki ma negatywny wpływ na zdrowie, a nawet może generować uczucie mylone z głodem.

Brak odpowiedniego nawodnienia – powoduje zmęczenie i brak energii, co może doprowadzić do niepotrzebnego objadania się.

Jak to rozwiązać?

Pij dziennie duże ilości wody w tym również tą , która znajduje się w owocach i warzywach.

5. Uważaj na płynne kalorie

Napoje

Organizm ma zdolność trawienia produktów płynnych szybciej niż tych stałych. W momencie dostarczenia płynnych kalorii wzrasta poziom cukru we krwi, co może zwiększyć zapotrzebowanie na jedzenie.

Problem polega na tym, że wiele osób uważa, że słodkie napoje gazowane są nieszkodliwe i są eliminowane przez nasz organizm podobnie, jak woda. Niestety, w rzeczywistości te produkty mają bardzo wysoką zawartość cukrów, co w rezultacie może zaburzyć poprawne zachodzenie procesów metabolicznych.

Jak to rozwiązać?

Ogranicz spożycie produktów mlecznych, napojów dla sportowców i innych napojów orzeźwiających. Zamiast tego, zwiększ spożycie wody, soków owocowych i herbat.

Podążając za tymi kilkoma prostymi wskazówkami i będąc konsekwentnym w utrzymaniu diety, pierwsze rezultaty mogą być widoczne już po kilku dniach.

Najważniejsze to nie poddawać się i krok po kroku usuwać wszystkie przeszkody, który uniemożliwiają Ci osiągnąć wymarzony cel. Zacznij już dziś!