Jakie korzyści kryje papaja?

Nasiona papai również mają swoje zdrowotne właściwości. Pomagają wyeliminować pasożyty występujące w jelitach, a to dzięki zawartości enzymów oraz alkaloidów.
Jakie korzyści kryje papaja?
Sofía Quintana Alonso

Przejrzane i zatwierdzone przez: fizjoterapeuta Sofía Quintana Alonso.

Napisany przez Katherine Flórez

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Papaja to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej, a swoją popularność zyskał dzięki pysznemu egzotycznemu smakowi i bogactwu w składniki odżywcze. Gdy są niedojrzałe i zielone, są gorzkie, prawie jak wszystkie owoce, ale mimo to, niektórzy wykorzystują je właśnie w tym stadium dojrzałości jako zamiennik warzyw.

Najsmaczniejsze są, gdy osiągną swoją dojrzałość, i to właśnie wtedy wielu z nas po nie sięga. Dojrzała papaja jest słodka, soczysta i jest doskonałym uzupełnieniem sałatek, koktajli i dżemów.

Owoc ten ma właściwości przeciwutleniające, dostarcza witamin, minerałów i enzymów trawiennych, które wspomagają organizm na wiele sposobów.

Dziś poznasz wiele powodów, dla których warto włączyć owoce tropikalne do swojej diety i korzyści dla zdrowia, jakie za nimi stoją!

Co kryje papaja?

1. Poprawia trawienie

Papaja to jeden z tych owoców, które są doskonałym środkiem na problemy związane z układem pokarmowym.

Swoje właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości enzymu trawiennego zwanego papainą, który zmniejsza prawdopodobieństwo występowania następujących dolegliwości:

Procesy trawienne
  • niestrawność
  • gazy i wzdęcia
  • obrzmiałość brzucha
  • bóle brzucha

2. Papaja sposobem na zaparcia

Papaina i wysoka zawartość błonnika sprawia, że owoc ten jest jednym z najlepszych naturalnych produktów przeciwdziałających zaparciom.

Można spożywać go solo lub umieszczać w owocowych koktajlach. Ułatwi to usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, które gromadzą się w jelicie grubym.

3. Naturalne wzmocnienie układu odpornościowego

Papaja – ten egzotyczny owoce jest również źródłem witaminy C, której dostarczenie jest niezbędne, jeżeli chcemy cieszyć się sprawnym układem immunologicznym.

Sprawny układ odpornościowy to szybsza odpowiedź na ataki bakterii i wirusów chorobotwórczych.

Aktywnie zapobiega zachorowaniu na grypę, przeziębienia i inne rodzaje chorób.

4. Eliminacja pasożytów jelitowych

Nawet nasiona papai mogą zostać wykorzystane. W nich znajdują się enzymy proteolityczne i alkaloid zwany karpainą, który okazał się skuteczny w leczeniu pasożytów jelitowych.

Pasożyty jelitowe, a papaja

5. Papaja zmniejsza bóle menstruacyjne

Te kobiety, które cierpią z powodu silnych dolegliwości miesiączkowych powinny umieścić papaję w swojej diecie. Związek aktywny papaina wspomaga krążenie krwi podczas menstruacji, przynosi ukojenie i łagodzi dokuczające bóle.

Choć nie jest potężnym lekarstwem, może okazać się skutecznym sposobem na łagodzenie uciążliwych dolegliwości.

6. Pomoc w utrzymaniu młodego wyglądu skóry

Starzenie to naturalny proces dotykający skórę jednak możliwe jest opóźnienie występowania jego oznak poprzez przyjęcie kilku zdrowych nawyków i wprowadzenie do diety, kilku produktów, między innymi papai.

Ten tropikalny owoc jest źródłem witaminy E, witaminy C i beta-karotenu, dzięki którym wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, neutralizuje zachodzenie procesów uszkadzających komórki skóry i zapobiega powstawaniu przedwczesnych zmarszczek.

Umieszczenie go w diecie zapobiega działaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania zmian skórnych.

7. Papaja wspomaga odchudzanie

Papaja jest doskonałym uzupełnieniem diety dla tych, którzy marzą o zrzuceniu kilku kilogramów. Nie jest to produkt, który spowoduje cudowną redukcję wagi, ale może być świetnym dodatkiem do zdrowego menu i regularnych ćwiczeń.

Utrata wagi

W ten sposób oczekiwane rezultaty zauważysz w dość krótkim czasie.

Zawiera bardzo mało kalorii, a jednocześnie dostarcza sporą dawkę błonnika — niezbędnego składnika, który usprawnia usuwanie nagromadzonych zbędnych produktów przemiany materii.

8. Ochrona oczu

W papai znajdziemy karotenoid luteinę, która jest zdolna do pochłaniania promieni słonecznych, nie generując przy tym żadnego zagrożenia dla siatkówki oka. Posiada również zeaksantynę — substancję, która chroni tłuszcze występujące wewnątrz oka.

Mogą one zostać uszkodzone przez działanie wolnych rodników. Regularne jedzenie papai zmniejsza ponadto prawdopodobieństwo występowania zaćm i innych schorzeń oczu.

9. Walka z cholesterolem

Wysoki poziom witaminy E i C wraz z przeciwutleniaczami takimi jak beta-karoten i likopen sprawiają, że owoc ten skutecznie obniża poziom cholesterolu w tętnicach.

Krwinki

Jednocześnie, poprawia krążenie krwi i chroni układ krwionośny przed poważnymi problemami.

10. Stymuluje porost włosów

Picie soku z papai lub włączenie kawałków tego owocu do diety w naturalnej postaci dostarczy niezbędnych składników, które zostaną przetransportowane do mieszków włosowych i stymulują wzrost włosów.

Natomiast, zaaplikowanie owocu w postaci maseczki pomoże zwalczyć ich suchość, zapobiegnie ich wypadaniu i przywróci utracony blask.

Podsumowując papaję z powodzeniem można jeść każdego dnia. Nie tylko jest ona pysznym, soczystym owocem, ale i doskonałym sposobem na poprawienie stanu naszego zdrowia. Nie wahaj się po niego sięgnąć i już dziś zacznij korzystać ze wszystkich jego właściwości.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Jain, D., Daima, H. K., Kachhwaha, S., & Kothari, S. L. (2009). Synthesis of plant-mediated silver nanoparticles using papaya fruit extract and evaluation of their anti microbial activities. Digest journal of nanomaterials and biostructures4(3), 557-563.
  • Krishna, K. L., Paridhavi, M., & Patel, J. A. (2008). Review on nutritional, medicinal and pharmacological properties of Papaya (Carica papaya Linn.).
  • Milind, P., & Gurditta, G. (2011). Basketful benefits of Papaya. International research journal of pharmacy2(7), 6-12.
  • Li Y., Yu J., Goktepe I., Ahmedna M., The potential of papain and alcalase enzymes and process optimizations to reduce allergenic gliadins in wheat flour. Food Chem, 2016. 196: 1338-45.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Kugo M., Keter L., Maiyo A., Kinyua J., et al., Fortification of Carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid Africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med, 2018. 18 (1): 327.
  • Sadowska-Bartosz I., Bartosz G., Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. Biomed Res Int, 2014.
  • Mares J., Lutein and zeaxanthin isomers in eye health and disease. Annu Rev Nutr, 2016. 36: 571-602.
  • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol (Review). Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.