Krowie mleko: czy powinniśmy z niego zrezygnować?

Spożywanie mleka o niskiej zawartości tłuszczu sprawia,że częściej odczuwamy głód i jestesmy podatni na przybieranie na wadze, ponieważ nasz organizm odczuwa potrzebę zwiększenia liczby spożywanych kalorii.
Odtłuszczone mleko

Krowie mleko od dawna jest przedmiotem sporu ekspertów na temat zawartych w nim składników odżywczych. Dla większości z nas jest to jeden z podstawowych produktów naszej codziennej diety. Z kolei najnowsze badania potwierdzają, że krowie mleko, szczególnie jego odtłuszczona wersja, może niekorzystnie wpływać na stan naszego zdrowia.

Badania wykazują, że odtłuszczone mleko jest niezdrowe

Wymagania dzisiejszych czasów kładą szczególny nacisk na wygląd zewnętrzny, szczególnie na piękną i szczupłą sylwetkę. Dlatego też oszaleliśmy na punkcie produktów opatrzonych etykietą „o niskiej zawartości tłuszczu”.

Dotyczy to również mleka i jego przetworów. Teoretycznie nadal możemy cieszyć się smakiem i przyswajać „wartości odżywcze” ulubionych produktów, lecz przy znacznie mniejszej zawartości tłuszczu.

Czy mleko rzeczywiście jest tak zdrowe, jak myślimy?

Niedawno przeprowadzono na Uniwersytecie w Harvardzie badania, których wynik kwestionuje dotychczasową opinię na temat właściwości odżywczych tego popularnego na całym świecie napoju, a zwłaszcza jego odtłuszczonego wariantu.

Badania zostały zrealizowane przez naukowca Davida Ludwiga, a następnie zostały opublikowane w czasopiśmie American Association of Pediatrics. Ujawniają one fakt, że usuwany z mleka tłuszcz jest zastępowany cukrami, które na dłuższą metę mogą okazać się dużo bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia niż wyeliminowany tłuszcz.

Chociaż wielokrotnie specjaliści i dietetycy biją na alarm, że zawarte w gotowych napojach cukry niekorzystnie wpływają na pracę naszego organizmu, nigdy przy tej okazji nie wspomniano o odtłuszczonym mleku.

W swoim badaniu doktor Ludwig kwestionuje uzasadnienie promowania odtłuszczonego mleka – uważa on, że wszystkie napoje zawierające kalorie i cukry powinny być traktowane na równi i z należytą uwagą.

Czy krowie mleko jest niezbędnym składnikiem codziennej diety?

Opinia naukowca z Harvardu jest zbieżna z innymi wynikami badań, które potwierdzają, ludzki organizm bez problemu może obejść się bez nutrientów zawartych w krowim mleku, a – co więcej – napój ten może wręcz okazać się szkodliwy dla naszego zdrowia.

Spożycie krowiego mleka znacznie wzrosło na wieść o wysokiej zawartości wapnia, które według niektórych specjalistów jest niezbędne do prawidłowego rozwoju kości. Pamiętaj jednak, że mleko nie jest jedynym źródłem wapnia.

Istnieje wiele innych produktów żywnościowych znacznie bogatszych w ten składnik mineralny niż krowie mleko, które na dłuższą metę nie wyrządzają szkód w naszym organizmie.

Brokuły

Najlepszym tego przykładem są brokuły, jarmuż, rukola czy szpinak, które zawierają aż 160 g wapnia na porcję. Inne cenne źródła tego ważnego dla naszego organizmu pierwiastka to: sardynki, orzechy, wszelkiego rodzaju nasiona oraz rośliny strączkowe.

Z tego wniosek, że wcale nie musimy pić codziennie szklanki mleka, aby nasze kości były zdrowe. Zalecamy zastąpienie go zdrowszą żywnością.

Przejdźmy jeszcze do tematu mleka o niskiej zawartości tłuszczu – tu idea zastąpienia go innymi produktami jest praktycznie niepodważalna. Jak wyjaśnia naukowiec z Harvardu, niewiele badań klinicznych wykazało jednoznaczny wpływ odtłuszczonego mleka na nasz organizm w porównaniu z mlekiem pełnotłustym.

Coraz większa liczba badań potwierdza natomiast fakt, że osoby spożywające mleko o niskiej zawartości tłuszczu częściej odczuwają głód i są podatne na przybieranie na wadze, ponieważ ich organizm odczuwa potrzebę zwiększenia liczby spożywanych kalorii.

Skąd się bierze mleko?

Obecnie wielu dietetyków zaleca swoim pacjentom, którzy chcą schudnąć, spożywanie mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Z kolei coraz to liczniejsze badania potwierdzają, że produkt ten wcale nie jest tak dobry, jak powszechnie się uważa przez ostatnie dziesięciolecia.

Eksperci sugerują, że jeśli już chcesz pić mleko, zdecydowanie należy wybrać jego wariant pełnotłusty i pochodzący oczywiście z ekologicznej hodowli.

Zaletą produktów mlecznych jest to, że poprawiają one zdrowie serca, walczą z cukrzycą, usprawniają przyswajanie witamin, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, itp.

Zanim jednak z przekonaniem stwierdzisz, że mleko korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zadaj sobie następujące pytanie: skąd bierze mleko?

Krowie mleko

Śmiało można stwierdzić, że obecnie na rynku nie istnieje mleko, które byłoby dla naszego organizmu zdrowe. Zawiera ono liczne hormony, wstrzykiwane krowom w celu zwiększenia ich dziennej produkcji mleka, które znacząco modyfikują oryginalny produkt, sprawiając, ze staje się on niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie spustoszenie może wywołać mleko w naszym organizmie.

Z drugiej strony powinniśmy sobie uświadomić, że w dzisiejszych czasach nic już nie jest takie same jak kilka dekad temu, że technologia przejęła kontrolę nad naszymi pokarmami, które dziś maja niewiele wspólnego z naszym wyobrażeniem o pochodzeniu wielu z nich.