Kurkuma z dodatkiem miodu – idealny duet!

Wiedziałaś, że połączenie miodu i kurkumy dostarczy Ci nutrientów zdolnych złagodzić symptomy grypy i przeziębienia? Świetnie działa też na bóle stawów.
Kurkuma z miodem

Kurkuma jest przyprawą popularną na całym świecie. Zarówno jej kolor, jak i jej smak, są niepowtarzalne. Pochodzi z Azji, gdzie zajmuje czołowe miejsce wśród produktów o najzdrowszym działaniu. Działa przeciwzapalnie, jest bogata w antyoksydanty i inne nutrienty zapobiegające wielu chorobom.

Używa się jej nie tylko w gastronomii, ale również w lecznictwie. Jednym z najsławniejszych remediów jest kurkuma z dodatkiem miodu pszczelego. Ta potężna mieszanka wzmacnia cały organizm.
 

Kurkuma i miód – jak to działa?

Kurkuma i miód pszczeli to dwa naturalne składniki, których używa się od zawsze do zwalczania stanów zapalnych. Słyną też ze względu na działanie przeciwbólowe. Pomagają zwalczyć wiele różnych dolegliwości.

Poniżej wyszczególnimy właściwości każdego z nich.

Kurkuma i jej potężne działanie

Kurkuma w proszku

Substancja aktywna kurkumy, zwana kurkuminą, jest odpowiedzialna za jej charakterystyczny kolor i zdrowotne działanie. Kurkumina działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, dzięki czemu jest w stanie zwalczyć wiele różnych dolegliwości.

Obecność antyosydantów neutralizuje działanie wolnych rodników, które bardzo często są przyczyną przewlekłych chorób, takich jak nowotwory.

Kurkuma używana jest w następujących przypadkach:

  • Łagodzi objawy artretyzmu i bólów mięśni.
  • Eliminuje niektóre bakterie i grzyby.
  • Chroni mózg.
  • Wzmacnia system odpornościowy.
  • Odtłuszcza i chroni wątrobę.
  • Zapobiega różnym rodzajom nowotworów.

Wspaniałe właściwości miodu

Miód pszczeli

Kolejnym składnikiem jest miód. Oczywiście, ze względu na jego słodki smak i właściwości lecznicze, znany jest na całym świecie. Miód działa wzmacniająco, przeciwbakteryjnie i oczyszczająco. Wszystko to dowiedziono naukowo.

Mówi się o miodzie, że jest naturalnym antybiotykiem, zdolnym zwalczyć najróżniejszego typu mikroorganizmy. Używana jest też do:

  • Łagodzenia symptomów grypy i przeziębienia: leczy zatkany nos i podrażnione gardło.
  • Podnosi odporność organizmu, pozwalając zwalczyć wirusy i bakterie.
  • Leczy i zapobiega infekcjom.
  • Przyspiesza proces zabiźniania się ran.
  • Poprawia florę bakteryjną jelit.
  • Łagodzi dolegliwości układu trawiennego.

Polecamy przeczytać: Naturalne antybiotyki, które nie wymagają recepty

Jak przygotować remedium z kurkumy i miodu pszczelego?

Kurkuma z miodem

Połączenie kurkumy i miodu jest znane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej jako złoty miód”. Posiada ogromne właściwości przeciwzapalne, które poprawiają odporność organizmu i pomagają zwalczyć wiele różnych dolegliwości.

Nie ma nic lepszego na grypę, przeziębienia i bóle stawów.

Składniki

  • 100 g miodu pszczelego
  • 1 łyżka stołowa kurkumy w proszku (15 g)

Sposób przygotowania

Dodaj jedną łyżkę stołową kurkumy w proszku do 100 gramów miodu (w 100% ekologicznego). Wymieszaj oba składniki do uzyskania jednolitej mieszanki. Przelej do szklanego słoika z nakrętką.

Zalecane dawkowanie

Żeby zwalczyć objawy grypy i przeziębienia zaleca się pół łyżeczki preparatu co godzinę (pierwszego dnia). Na następny dzień redukujemy dawkę i zażywamy pół łyżeczki co dwie godziny.

Jeżeli przeszkadza Ci aż tak słodki smak, można rozcieńczyć preparat w szklance wody.

Zobacz też: Naturalne lekarstwo na bóle stawów

Wskazówki

  • Należy unikać tego remedium w przypadku chorób woreczka żółciowego. Kurkuma może zadziałać negatywnie.
  • Na dolegliwości układu oddechowego zaleca się spożywanie 3 łyżek dziennie przez cały tydzień.