Lemoniada na płaski brzuch

Płaski brzuch jest celem wielu z nas. W większości przypadków, przyczyną odstającego brzucha jest nie tylko zgromadzona tkanka tłuszczowa, ale takie dolegliwości jak wzdęcia czy zatrzymanie płynów w organizmie, to głównie one powodują wrażenie, że przytyliśmy. Dzięki temu prostemu napojowi z imbiru, cytryny, mięty i ogórka, zmniejszymy te dolegliwości i uzyskamy nasz wymarzony, płaski brzuch. Zaraz wyjaśnimy jak!

Cytryna, imbir, mięta i ogórek na płaski brzuch

Czasami odczuwamy, że nasz brzuch nienaturalnie odstaje, do tego mięśnie przestają być widoczne i pojawia się zwisająca część. Fakt, że z natury jesteś szczupła, nie ma tutaj żadnego znaczenia, obrzęk brzucha i „oponka” powstają, a my nie wiemy dlaczego i jak sobie z tym poradzić. Należy pamiętać, że nagromadzenie tłuszczu w tym obszarze u kobiet jest normalne i bardzo trudno go zwalczyć, nawet dzięki ćwiczeniom.

Na pewno nie raz ci się zdarzyło, że rano miałaś płaski brzuch, a w ciągu dnia stopniowo się powiększał, zwłaszcza po spożyciu posiłków. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej jest to spowodowane przez siedzący tryb życia i nieodpowiednią dietę. Istnieją produkty żywnościowe, które przyczyniają się do obrzęku brzucha, są to przede wszystkim napoje gazowane, sałaty czy rośliny strączkowe.

Lemoniada, którą tutaj przedstawimy, może nie tylko pomóc w zachowaniu płaskiego brzucha na co dzień, ale też może przyczynić się do utraty tkanki tłuszczowej na stałe w tym problematycznym obszarze. Za chwilę wytłumaczymy dlaczego.

1. Cytryna

3#imbir-płaski-brzuch.jpg

Czy można schudnąć dzięki imbirowi? Tak, to jest możliwe. Oprócz tego, że ma cudowne właściwości przeciwzapalne, to w swoim składzie posiada wspaniały składnik jakim jest gingerol. Ten składnik pobudza pracę jelit i żołądka, pomaga w procesie trawienia i gojenia, pomaga w pozbywaniu się gazów, łagodzi stany zapalne i eliminuje tłuszcze. Jeżeli połączymy go z pozostałymi produktami, o których mówimy w tym artykule, pomoże nam uzyskać nasz wymarzony, płaski brzuch.

3. Mięta

6#imbir-płaski-brzuch.jpg

Co potrzebuję?

  • dwa litry wody
  • jedną cytrynę
  • jednego średniego ogórka
  • dwie łyżki startego imbiru
  • dziesięć liści mięty

Jak ją przygotować?

  • To proste, zobaczysz. Na początek przygotowujemy napar z mięty. Wrzucamy liście mięty do szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na ogniu przez pięć minut. Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia.
  • Następnie wyciskamy sok z cytryny. Nie wyrzucajmy skórki, będzie jeszcze przydatna! Wykrójmy z niej trzy paski, które użyjemy później w naszej lemoniadzie.
  • Bardzo dobrze! Teraz czas na ogórka, obieramy go ze skóry i używamy tylko miąższu, który ucieramy na sok. Kiedy sok już jest gotowy, mieszamy go w dużym dzbanku z sokiem z cytryny i naparem z mięty.
  • Co teraz robimy? Bierzemy półtora litra wody naturalnej i wlewamy do dzbanka ze wcześniej zmieszanymi składnikami. Mieszamy wszystko razem, dodając dwie łyżki startego imbiru, trzy paski skórki z cytryny, które wcześniej wykroiliśmy i w razie potrzeby gałązkę mięty.
  • Zostawiamy lemoniadę na dwie godziny w lodówce, aby wszystkie smaki się dokładnie zmieszały. Niektórzy zostawiają lemoniadę w lodówce na całą noc, ale prawdą jest, że aktywne składniki cytryny najlepiej działają na krótko po przygotowaniu więc najlepiej pić ją tego samego dnia.

Kiedy pić naszą lemoniadę?

Porcja lemoniady, którą przygotowaliśmy ma dwa litry pojemności więc wystarczy nam na picie jej w ciągu całego dnia. Zaleca się, aby lemoniadę pić po każdym posiłku, bo wtedy jej działanie będzie najskuteczniejsze, ale równie dobrze można ją pić przez cały dzień, między posiłkami.

Na koniec musimy dodać, że świeżo przygotowana lemoniada jest pyszna, a do tego, jeżeli połączymy ją ze zdrową dietą, ubogą w tłuszcze i z odpowiednimi ćwiczeniami, pomoże nam ona stopniowo uzyskać nasz wymarzony, płaski brzuch. Nie czekaj więc dłużej tylko ją spróbuj! Na pewno nie pożałujesz.