Mango – owoc zapobiegający starzeniu się

Mango to owoc, który pochodzi z Azji i obecnie uprawiane jest w regionach tropikalnych. Mango nie tylko charakteryzuje się cudownym smakiem, ale też jest bardzo zdrowe i pożywne. Dlatego też znane jest jako owoc o niezwykłych właściwościach. Jakich? Za chwilę się przekonamy.

Właściwości Mango

Pomaga zwiększyć odporność organizmu

Mango jest bogate w beta-karoten, organiczny związek chemiczny, który również znajdziemy w innych owocach i warzywach, między innymi w marchwi. Ten składnik mango jest niezwykle przydatny do poprawy działania układu odpornościowego. Beta-karoten w organizmie jest przekształcany w witaminę A, która jest doskonałym antyoksydantem i chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które poważnie uszkadzają nasz organizm. Dzięki temu spożywanie mango pomaga zapobiec wielu chorobom.

Działa przeciwko starzeniu się

Mango oprócz dużej zawartości witaminy A, zawiera też sporo witaminy C, która pomaga w tworzeniu się białek kolagenowych w naszym organizmie. Co z kolei pomaga chronić naczynia krwionośne i tkankę łączną w naszym organizmie, dzięki czemu procesy starzenia się skóry są znacznie spowolnione.

Pomaga w zdrowym funkcjonowaniu mózgu

2#mango.jpg

Mango jest też bogate w witaminę B6, która jest bardzo ważna w poprawieniu i utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu. Pomaga ona również w syntezie kluczowych neuroprzekaźników, które odpowiadają za nasz nastrój oraz prawidłowy sen. Naturalne produkty, takie jak mango, zapewniają odpowiednią dawkę tej witaminy i nie ma potrzeby zażywania suplementów diety, których przy dużych dawkach, mogą powodować poważne uszkodzenie nerwów.

Obniża ciśnienie krwi

Mango pomaga znacznie zredukować 3#:cholesterol.jpg

Mango zawiera duże ilości pektyny. Ten rozpuszczalny błonnik jest dobrze znany ze swoich właściwości redukujących poziom cholesterolu we krwi. Dlatego też powinniśmy spożywać mango, aby obniżyć poziom cholesterolu.

Pomaga w leczeniu niedokrwistości (anemii)

Inną, bardzo ważną zaletą mango, jest pomoc przy leczeniu chorób niedoboru, takich jak na przykład niedokrwistość. Zawiera spore ilości żelaza, które przyczynia się do zwalczania anemii. Dlatego też regularne spożywanie mango, może nam bardzo pomóc w pokonaniu tej choroby.

Może warto więc pomyśleć o tym, że następnym razem kiedy poczujemy głód, zamiast zaspokajać go wysokokalorycznymi produktami lub produktami o wysokiej zawartości tłuszczu, sięgnijmy po mango. Sprawi to, że nie tylko zaspokoimy swój głód, bez dostarczania dodatkowych tłuszczy i kalorii do naszego organizmu, ale też zapewnimy naszemu organizmowi wiele składników odżywczych i sprawimy, że będzie dużo zdrowsze.