Miażdżyca tętnic kończyn dolnych — co robić?

Aby zapobiec miażdżycy powinniśmy uwzględnić w diecie produkty, które usprawniają krążenie i umacniają układ krwionośny. Nie powinniśmy również zapominać o aktywności fizycznej, która też jest bardzo ważna.
Kończyny dolne

Miażdżyca tętnic kończyn dolnych to ta postać choroby, która głównie dotyka naczynia krwionośne stóp i nóg. Jest to obecnie bardzo często występujące schorzenie zwane również zrostowym stwardnieniem tętnic, a to ze względu na to, że obecność złogów tłuszczu w tętnicach powoduje ich twardnienie.

Wszystko to prowadzi do powszechnie znanych powikłań takich jak zaburzenia krążenia, żylaki, obrzęki stóp i nóg, mrowienie, nocne skurcze mięśni i zmęczenie.

Czy można temu zapobiec? Oczywiście! Wystarczy poprawić swój styl życia i wprowadzić kilka zdrowych nawyków, a te dotychczasowe zmodyfikować. Jeżeli jednak w Twoim przypadku miażdżyca tętnic kończyn dolnych już dała o sobie znać, dziś podamy kilka prostych wskazówek, które na pewno Ci się przydadzą.

Miażdżyca tętnic kończyn dolnych — jakie są objawy?

Żylaki

Warto wiedzieć, że miażdżyca tętnic kończyn dolnych jest jedną z najbardziej powszechnych dolegliwości u kobiet i jest powiązana z innymi chorobami układu krążenia jak choroba wieńcowa serca i choroba tętnic szyjnych.

Nie jest to zatem problem, który pojawia się spontanicznie i nie ma nic wspólnego z innymi dolegliwościami. Choroba wiąże się z nadciśnieniem tętniczym, wysokim poziomem cholesterolu we krwi, otyłością, a w końcu z obciążeniami genetycznymi.

Oto najczęściej występujące objawy, które mogą świadczyć o schorzeniu:

  • akumulacja tłuszczu w wewnętrznej stronie ścian tętnic zmniejsza ich światło, z czasem prowadząc do ich twardnienia. Powoduje to ograniczenie dopływu krwi do kończyn dolnych, a wraz z nią i tlenu
  • jest to przyczyną zmęczenia nóg po kilku minutach spaceru, występowaniu nagłych skurczów mięśni oraz uczucia intensywnego pieczenia w nogach
  • w związku z niedostarczeniem odpowiedniej ilości tlenu do tkanek mięśni dochodzi do stanów zapalnych, co skutkuje gromadzeniem się płynów. Stąd niewyjaśnione opuchnięcia nóg i  wrażenie uciskania przez obuwie, które do tej pory pasowało jak ulał
  • miażdżyca tętnic kończyn dolnych pojawia się szczególnie pomiędzy 50 a 55 rokiem życia. Zaczynamy obserwować i odczuwać uporczywe palenie w nogach, gdy odpoczywamy, a zwłaszcza w godzinach wieczornych, gdy jesteśmy już w łóżku.
  • Uczucie to często uniemożliwia zaśnięcie, jest bolesne i irytujące, a w konsekwencji obniża jakość życia
  • dyskomfort najczęściej odczuwany jest w stopach, łydkach, biodrach i pośladkach
  • choroba ta powoduje powstawanie żylaków, zapalenie żył, a nawet zapalenia stawów

Naturalne sposoby leczenia miażdżycy kończyn

Leczenie miażdżycy kończyn opiera się głównie na zmianie dotychczasowego trybu życia. Dokładne wskazówki usłyszysz od lekarza prowadzącego, który zaleci wprowadzenie zmian odpowiednich do Twojego przypadku choroby.

Oprócz leczenia farmakologicznego nie zaszkodzi wprowadzić tych kilka prostych rad, które na pewno poprawią jakość Twojego życia. Zaczynamy?

1. Umiarkowana aktywność fizyczna

Spacerowanie

Wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej jest niezbędne, aby poprawić krążenie krwi i odpowiednio dotlenić tkanki.

Najlepszym ćwiczeniem jest aerobik, którego intensywność sami możemy regulować, pamiętając, by zawsze wykonywać go z umiarem. Aktywuje on do pracy nasze serce, które skutecznie dotleni cały organizm. Oprócz aerobiku możesz spróbować:

  • spacer pół godziny dziennie
  • pływanie przez 20 minut dziennie
  • jazda na rowerze przez 15 minut dziennie (pod warunkiem, że nie masz problemów z kolanami lub zapalenia stawów)

2. Czosnek i herbata z cytryną na rozpoczęcie dnia

Herbata z czosnkiem

Herbata z dodatkiem czosnku jest często stosowana na obniżenie złego cholesterolu we krwi, ale również korzystnie wpływa na nasze tętnice. Usprawni ona krążenie krwi oraz zmniejszy występujące w nich stany zapalne. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • szklanka wody (200 ml)
  • odrobina tartego imbiru (3 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (15 ml)
  • jedna łyżka miodu (25 g)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie herbaty czosnkowej jest bardzo proste. Na początek należy posiekać ząbek czosnku i zagotować wodę. Po doprowadzeniu do wrzenia dodać do niej miód, imbir i wcześniej pokrojoną przyprawę.

Mieszankę należy gotować przez około 20 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia na kolejne 10 minut. Po upływie zalecanego czasu można dodać sok z cytryny. Preparat ten należy spożywać przez 10 dni, a następnie zrobić sobie 5 dni przerwy.

3. Korzyści płynące z soku z granata

Jeżeli istnieje odpowiedni owoc, który idealnie wzmocni i uelastyczni nasze tętnice, to z pewnością jest to granat. Jest on bogaty w przeciwutleniacze, błonnik i witaminy oraz pomaga w eliminacji nagromadzonego tłuszczu, który powoduje miażdżycę.

4. Napar z białej herbaty i mięty

Ten napar bazujący na białej herbacie i mięcie nie tylko świetnie smakuje, ale ma właściwości lecznicze  i skutecznie poprawia krążenie krwi, zmniejsza bóle mięśni oraz poziom złego cholesterolu we krwi, który przyczynia się do stwardnienia tętnic.

Biała herbata jest jednym z najbogatszych w przeciwutleniacze naturalnym produktem, dlatego tak świetnie sprawdza się, gdy miażdżyca daje o sobie znać.

Składniki:

  • 20 g białej herbaty
  • 20 g mięty
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • szklanka wody (200 ml)

Sposób przygotowania:

Najpierw należy zagotować wodę, a następnie dodać do niej wskazaną ilość białej herbaty i mięty. Po zaparzeniu pozostawić do ostygnięcia na około 20 minut, a następnie dodać łyżeczkę miodu dla osłody i napar jest gotowy do picia!

5. Produkty, których nie powinno zabraknąć w Twojej diecie

Owsianka

Aby miażdżyca tętnic nie spędzała nam snu z powiek, należy wprowadzić kilka zmian w sposobie odżywiania. Dieta powinna być zdrowa i zrównoważona całkowicie wolna od zwierzęcych tłuszczów, rafinowanej mąki i słodyczy.

Poniżej znajdziesz listę produktów, których nie powinno zabraknąć w Twoim dziennym menu:

  • owies
  • zielone jabłka
  • niebieskie ryby
  • owoce bogate w przeciwutleniacze takie jak cytryny, ananasy, pomarańcze, kiwi
  • awokado
  • czosnek
  • kurkuma
  • oliwa z oliwek
  • szpinak
  • pomidor