Mięta i jej właściwości lecznicze

Zielona Mięta  znana również jako mięta kłosowa, to roślina często używana do przygotowywania posiłków, głównym jej zadaniem jest nadawanie potrawom aromatu. Może być również używana do przyrządzania koktajli i napoi leczniczych. Ta roślina aromatyczna jest często używana w wielu terapiach ze względu na jej zróżnicowane właściwości oraz korzyści jakie wpływają na nasze zdrowie.

Mięta i jej właściwości zdrowotne

  • Jedną z najważniejszych właściwości mięty jest to, że ma działanie rozkurczowe i przeciwwzdęciowe, co pomaga nam w pokonaniu problemów związanych z układem pokarmowym, zwłaszcza niestrawności, 2#mięta.jpg

    Przygotowanie naparu z mięty jest bardzo proste, trzeba jedynie pamiętać, że liście, które wykorzystujemy powinny być miękkie (potocznie zwane są młodymi wierzchołkami pędów).

    Kiedy liście są już gotowe, następnym krokiem jest zagotowanie pół litra wody (w tym czasie do słoika wrzucamy wyselekcjonowane części rośliny). Kiedy woda się zagotuje, zalewamy liście w słoiku i pozostawiamy na dwadzieścia minut aby się zaparzyły.

    Na koniec napar przelewamy przez sito i możemy się cieszyć smakiem pierwszej filiżanki (dziennie zaleca się spożywanie do trzech filiżanek naparu).

    Podsumowanie

    Jak już zdążyliśmy zauważyć, istnieje wiele cudownych właściwości oferowanych nam przez tę roślinę, którą większość osób zna tylko z pozytywnego działania na bóle brzucha i dodawania smaku potrawom. Bardzo ważne jest abyśmy zainteresowali się odkrycie wszystkich właściwości mięty ponieważ może ona okazać się bardzo pomocna w wielu sytuacjach. Dobrze jest też wiedzieć, że rośliny lecznicze, takie jak mięta, nie powodują żadnych skutków ubocznych, oczywiście jeżeli używamy je zgodnie z przeznaczeniem i nie przekraczamy zalecanych dawek spożycia.

    Napary z mięty mogą pić zarówno dzieci, jak i starsi ludzie, ale tylko w małych ilościach.