Miód, cytryna i imbir na wzmocnienie

Imbir pomaga w eliminacji toksyn z organizmu oraz reguluje temperaturę ciała, miód ma właściwości antyseptyczne, a cytryna jest silnym antyoksydantem bogatym w witaminy.
Miód, cytryna i imbir na wzmocnienie

Ostatnia aktualizacja: 03 stycznia, 2016

Cytryna, miód i imbir to trzy składniki tworzące doskonałe połączenie, które skutecznie wzmocni układ odpornościowy organizmu oraz ochroni przed występowaniem chorób i przeziębień.

Szczególnie zalecane jest spożywanie ich rano, a pozytywne rezultaty można zaobserwować już po kilku dniach stosowania. W dzisiejszym artykule dowiesz się jak korzystnie cytryna, miód i imbir wpływają na naszą odporność.

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego ludzie coraz częściej chorują? Przeziębienia są na porządku dziennym, a inne zachorowania powodowane przez wirusy, które zawsze występowały, teraz zdarzają się ze zdecydowanie większą intensywnością?

Głównym powodem tego, że ludzie coraz częściej chorują, jest słaba kondycja układu immunologicznego, który chroni organizm przed atakiem wirusów, bakterii i grzybów.

Często komórki uczestniczące w reakcjach immunologicznych organizmu nie są dostatecznie silne, by stawić opór inwazjom i atakom obcych mikroorganizmów chorobotwórczych.

Jeżeli zatem chcesz w domowym zaciszu wzmocnić siły obronne swojego organizmu, możesz wykorzystać proste składniki i samemu wykonać leczniczy syrop. Wystarczy jedynie cytryna, miód i imbir. Ich połączenie pomoże Ci skutecznie zwalczyć przeziębienia i grypę.

Układ odpornościowy

Cytryna, miód i imbir na wzmocnienie

Właśnie rozpoczął się okres zimowy, a temperatury gwałtownie zaczęły spadać. To szczególny okres, w którym przeziębienia są na porządku dziennym.

Jeżeli zdarza Ci się chorować przynajmniej raz w miesiącu, a grypa w minionym roku zmusiła Cię do spędzenia w łóżku przynajmniej 7 dni, jest to znak, że Twój system odpornościowy jest osłabiony.

Organizm cały czas jest atakowany przez chorobotwórcze wirusy i bakterie. Ten, jeżeli jest osłabiony, nie stwarza im szczególnych przeszkód i z powodzeniem zaczynają grasować w jego wnętrzu. Łagodne stadium osłabienia układu odpornościowego objawia się kaszlem, uczuciem zatkanego nosa i bólem gardła.

Aby odwrócić sytuację i cieszyć się zdrowiem z żelaza wystarczy regularnie stosować prosty w wykonaniu domowy środek na przeziębienia i wzmocnienie układu odpornościowego. Dzięki syropowi spożywanemu każdego ranka, który można wykonać samemu przeziębienia przestaną Cię nękać.

Herbata z imbirem

Te trzy niesamowite składniki mają niezliczone właściwości, z których naprawdę warto skorzystać. Cytryna jest silnym antyoksydantem, działa przeciwbakteryjnie detoksykując przy tym organizm, a oprócz tego dostarcza wielu niezbędnych witamin.

Miód ma właściwości antyseptyczne, sprawnie eliminuje wirusy i bakterie zwłaszcza te, które umiejscowiły się w gardle. Natomiast imbir znany jest z ogólnego dobroczynnego wpływu na organizm, eliminuje on toksyny, oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała i działa wykrztuśnie.

Jeżeli należysz do tej grupy, którą często nękają przeziębienia, katar, kaszel i bóle gardła, to idealny sposób na rozwiązanie Twoich problemów. Cytryna, miód i imbir w połączeniu dadzą bardzo skuteczne lekarstwo w postaci syropu, który regularnie spożywany wzmocni Twój układ odpornościowy.

Zaleca się przyjmowanie go codziennie przed śniadaniem.

Miód

Do przygotowania jedyne czego będziesz potrzebować to kawałek świeżego imbiru, łyżkę miodu i sok z cytryny oraz cztery szklanki wody. Jeżeli pragniesz spotęgować działanie syropu, możesz umieścić kawałki skórki owocu.

Umieść wszystko w blenderze i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Przyjmuj regularnie jedną łyżkę, a resztę przechowuj w szczelnym naczyniu w lodówce.

Innym sposobem jest przygotowanie herbaty z dodatkiem dwóch cienkich plasterków świeżego korzenia imbiru. Wszystko zagotować w szklance wody. Na koniec dodać sok z cytryny i miód.

Jeśli potrzebujesz szybkiego środka, wprowadź do szklanego słoika plasterki imbiru, plasterki cytryny ze skórką i miód. Wymieszaj dokładnie i stosuj, gdy tylko poczujesz się osłabiony. Tę mieszankę można przechowywać przez trzy miesiące w lodówce, pod warunkiem, że będzie szczelnie zamknięta.

Sposoby na poprawę systemu odpornościowego

Oprócz tego, że miód, cytryna i imbir pomogą Ci w usprawnieniu odpowiedzi immunologicznej organizmu, równie ważna jest zmiana pewnych nawyków i dziennej diety.

Dostarcz organizmowi więcej białka

Zrównoważona i zdrowa dieta korzystnie wpłynie na układ odpornościowy i na produkcję białych krwinek, które odpowiadają za reakcję obronną organizmu. Ważne jest dostarczenie białka, które może być zarówno roślinne, jak i zwierzęce, przy czym zdecydowanie lepiej zjadać to pierwsze.

Najlepszym źródłem białka są produkty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste, awokado, mięso, jaja i nabiał.

Spożywaj zdrowe tłuszcze

Nie wszystkie tłuszcze działają niekorzystnie na nasz organizm. Od tej chwili powinniśmy się zdecydować na te nienasycone kwasy tłuszczowe. Zapobiegnie to chorobom serca, wysokiemu cholesterolowi i nadciśnieniu. Znajdziemy je w produktach takich jak nasiona, kukurydza, soja i sezam.

Soja

Zredukuj spożycie węglowodanów

Zjadaj odpowiednią ilość ziaren, które wspomogą produkcję białych krwinek. Jeżeli zaś Twoja dieta będzie bogata w węglowodany pochodzące z produktów wykonanych z rafinowanej białej mąki, ilość limfocytów T zmaleje, a tym samym odpowiedź immunologiczna organizmu będzie słabsza.

Uzupełnij dietę o pokarmy wzmacniające odporność

Nie tylko imbir, miód czy cytryna powinny znaleźć się w dziennej diecie. Również nie powinno w niej zabraknąć czosnku, migdałów, kapusty, białej fasoli, jagód, malin, grzybów, greckiego jogurtu i zielonej herbaty.

Dostarczaj więcej antyoksydantów

Przeciwutleniacze znajdziemy w wielu produktach, a są one dla nas bardzo cenne, gdyż mają zdolność do eliminacji wolnych rodników, a także do naprawy uszkodzonych komórek przez wirusy i bakterie.

Do najsilniejszych antyoksydantów należą witamina A i E, beta-karoten, selen i cynk. Znajdziemy je natomiast w burakach, marchwi, pomidorach, kukurydzy, papryce, brokułach, pomarańczy truskawkach, orzechach włoskich, papai, słoneczniku, ostrygach, szpinaku, owocach morza.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Gupta, S. kumar, & Sharma, A. (2014). Medicinal properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe) – a review. Journal of Pharmacy and Biological Science. https://doi.org/ISSN: 2278 – 3008
  • Kumar, K. S., & Bhowmik, D. (2010). Medicinal uses and health benefits of Honey: An overview. J Chem Pharm Res.
  • Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and Medicinal Properties of Lemon (Citrus Limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.