Mleko krowie – czy może wywoływać choroby?

Szklanka mleka

Mleko krowie i jego pochodne są obecnie jednym z najczęściej spożywanych pokarmów na świecie. Jest ono cenione od wieków, przede wszystkim ze względu na swoje właściwości, znakomity smak i wysoką zawartość witamin oraz minerałów, zwłaszcza wapnia.

Jednak ostatnie badania kwestionują dość mocno ogrom korzyści zapewniających ludzkiemu organizmowi przez mleko krowie – w przeciwieństwie do tego, co się powszechnie uważa, spożywane w nadmiernych ilościach może wpłynąć na pogorszenie stanu zdrowia i powodować rozwój różnego rodzaju chorób.

Dlaczego mleko krowie jest szkodliwe dla zdrowia?

Wiele osób może się w tym momencie spytać: dlaczego mleko krowie jest szkodliwe dla zdrowia, skoro spożywa się je od stuleci? Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy cofnąć się trochę w czasie, mniej więcej do lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy to naukowcy zaczęli ingerować w naturalną wydajność krów.

Przeprowadzone badania pokazują, że na początku XIX wieku przeciętna krowa dawała dziennie około 9 litrów mleka.

Obecnie zastosowanie nowych metod sztucznego przyśpieszania rozwoju zwierząt – na przykład stosowanie antybiotyków, selekcji genetycznej, zmian w diecie oraz stosowania hormonów wzrostu pozwoliło na uzyskanie niezwykle wysokiego wskaźnika wynoszącego do 24 litrów mleka dawanego przez przeciętną krowę dziennie.

To naprawdę niesamowita różnica, wystarczy wyobrazić sobie, co może oznaczać dla krowy prawie trzykrotne zwiększenie dziennej produkcji mleka.

Mleko krowie

Chociaż te sztuczne techniki wzrostu przyniosły wiele korzyści ekonomicznych przemysłowi mleczarskiemu i mięsnemu, to jednak prawda jest taka, że ta zmiana daleka jest od metod naturalnych i niesie za sobą konsekwencje mające negatywny wpływ na konsumentów kupujących i spożywających mleko krowie.

Wynika to z faktu, że jakość mleka odzwierciedla sposób hodowania krowy, faszerowanie jej antybiotykami, hormonami, specjalną dietą itd. W związku z tym mogą wraz z upływem czasu pojawić się różnego rodzaju problemy zdrowotne wywołane przez takie mleko krowie.

Na przestrzeni ostatnich lat przeprowadzone zostały liczne badania dotyczące wpływu, jaki mleko krowie ma na ludzkie zdrowie, a ich wyniki pokrywają się, pozwalając na formułowanie dość konkretnych wniosków.

Ostatnio przeprowadzono także badania na Uniwersytecie Harvarda obejmujące choroby, których potencjalnym źródłem mogło być mleko krowie, naukowcy stwierdzili jednoznacznie, że istnieje wyraźny związek między nadmiernym spożyciem tego produktu i rozwojem różnego rodzaju chorób.

Migrena

Migrena

Badania wykazały, że pacjenci, którzy cierpią z powodu migreny niekiedy zauważają wyraźne zmniejszenie nasilenia objawów tej choroby po przejściu na dietę, w skład której nie wchodzi mleko krowie.

Zaparcia

Nietolerancja laktozy jest związane z występowaniem zaparć u dzieci i osób w podeszłym wieku. Eliminując mleko krowie z diety i zwiększając ilość owoców, warzyw oraz błonnika można w skuteczny sposób pozbyć się tego dokuczliwego problemu.

Nowotwory

Nowotwór

Obecność hormonów i innych substancji występujących w mleku krowim jest bezpośrednio powiązana z rozwojem różnych rodzajów nowotworów, takich jak rak żołądka, piersi, jajników, prostaty, płuc i jąder.

Zaćma

Badania wykazały, że ludzie, którzy piją głównie mleko krowie i produkty pochodne, częściej zapadają na zaćmę w porównaniu z osobami unikającymi produktów z mleka krowiego. Ten problem jest związany z obecnością laktozy i galaktozy, dotyka on przede wszystkim kobiet.

Chroniczne zmęczenie

Chroniczne zmęczenie

Badania przeprowadzone na dzieciach w Rochester (stan Nowy Jork) w 1991 roku udowodniły, że mleko krowie zwiększa ryzyko zachorowania na zespół chronicznego zmęczenia aż o 44,3%.

Reakcje alergiczne

Alergia na białka mleka krowiego została zdefiniowana jako mechanizm obrony w ludzkim systemie odpornościowym.

Badania wykazały, że reakcja alergiczna może mieć charakter bezpośredni, czyli wystąpić w czasie krótszym niż 45 minut od spożycia mleka, a także pośredni, pojawiając się po kilku godzinach lub po dniach.

Krwawienie z przewodu pokarmowego

Dolegliwość ta spowodowana jest nietolerancją białek wchodzących w skład mleka krowiego, która występuje zwłaszcza u dzieci. Może być ona również jedną z najczęściej spotykanych przyczyn anemii u dzieci.

17 innych chorób wywołanych przez mleko krowie

  • Reumatoidalne zapalenie stawów oraz choroba zwyrodnieniowa stawów
  • Astma
  • Autyzm
  • Wrzodziejące zapalenie okrężnicy
  • Zespół wrażliwego jelita
  • Cukrzyca typu I
  • Ból brzucha
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna
  • Choroba wieńcowa
  • Stwardnienie rozsiane
  • Przetoki lub brudy odbytu
  • Nietrzymanie moczu
  • Nietolerancja laktozy
  • Chłoniaki
  • Zespół złego wchłaniania
  • Zaburzenia snu
  • Wrzody układu pokarmowego