Mleko migdałowe domowej roboty

Jeżeli masz problemy z tarczycą, zanim zaczniesz pić mleko migdałowe, powinnaś skontaktować się z lekarzem. To ważne, ponieważ taka zmiana diety może zmienić w Twoim organizmie tempo przyswajania jodu.
Mleko migdałowe

Mleko migdałowe stanowi doskonałą alternatywę dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bogatym źródłem witamin, protein i wapnia. Mleko migdałowe możesz pić każdego dnia i korzystać z jego wspaniałych właściwości!

W przeciwieństwie do krowiego mleka, mleko migdałowe nie zawiera laktozy i jest naprawdę niskokaloryczne. Z tego powodu warto wprowadzać je do wszelkiego rodzaju diet, włącznie z tymi odchudzającymi.

Mleko to nie zawiera cholesterolu, ale w zamian dostarcza do organizmu kwasy tłuszczowe omega 3, które odpowiadają za oczyszczanie naczyń krwionośnych, a także usprawniają krążenie krwi.

Przeczytaj także: Mleko krowie: powody, dla których nie warto go pić

Najlepsze w tym produkcie pochodzenia roślinnego jest to, że ma on delikatny orzechowy posmak i ze względu na swoją gęstość można go używać do podobnych celów, do jakich stosuje się zwyczajne mleko pochodzenia zwierzęcego.

Z powodu popularności jaką mleko migdałowe zdobyło w ostatnim czasie, możemy je kupić w wielu sklepach. Jednak aby jeszcze lepiej wykorzystać nieocenione właściwości tego produktu, lepiej jest przygotować je samemu, bez zbędnych konserwantów i innych chemicznych dodatków.

Jak więc przygotować mleko migdałowe we własnym domu? O tym przeczytasz w dalszej części tego artykułu.

Jak przygotować mleko migdałowe

Mleko migdałowe własnej roboty

Przygotowanie mleka migdałowego jest bardzo łatwe i nie zajmie Ci więcej niż 10 minut. Koszty również nie są duże, bo porównywalne do ceny jednego litra mleka organicznego. Kolejną zaletą jest fakt, że możesz przygotować je w zaciszu własnego domu.

Przeczytaj również artykuł: Mleko migdałowe z miodem – same zalety!

Składniki

  • 1 szklanka migdałów (155g)
  • 3 szklanki wody (750ml)
  • 1 gałązka cynamonu
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego (5g)

Przygotowanie

  • Włóż migdały do głębokiego naczynia i zalej sporą ilością wody. Z czasem migdały nasiąkną i napęcznieją, więc upewnij się, że wody jest wystarczająco dużo.
  • Pozostaw na całą noc.
  • Kolejnego dnia wypłucz migdały, odcedź je i umieść w mikserze.
  • Następnie wlej trzy szklanki wody i miksuj aż do dokładnego rozdrobnienia.
  • Odcedź mleko przez sitko, by usunąć pozostałości po migdałach, a uzyskane mleko przelej do szklanego naczynia, na przykład do dzbanka.
  • Dodanie gałązki cynamonu sprawia, że mleko lepiej się przechowuje.
  • Możesz również dodać nieco olejku waniliowego, co przyczyni się do uzyskania niepowtarzalnego smaku.

Przeczytaj również artykuł: Mleko migdałowe – zalety

Przydatne uwagi

Po kilku minutach zauważysz, że mleko i migdały oddzielają się. To normalne. Wystarczy wstrząsnąć przed wypiciem. Możesz pić mleko bez żadnych dodatków lub używać go jako składnik wielu przepisów. Mleko migdałowe możesz używać między innymi do przygotowania:

Odpowiednio przygotowane mleko migdałowe można przechowywać w lodówce nawet do pięciu dni. Po tym czasie zaczyna się psuć i wydawać nieprzyjemny zapach.

Mleko migdałowe – liczne korzyści

Ponieważ mleko migdałowe zawiera wiele nieodzownych składników odżywczych, naprawdę warto wprowadzić je do codziennej diety.

Jest zdrowe

Kobieta z mlekiem migdałowym

Ponieważ mleko migdałowe jest w 100% pochodzenia roślinnego, zawiera niewielką ilość kalorii i tłuszczu, jest wolne od konserwantów, a także od dodatków chemicznych.

Stanowi bogate źródło witaminy A, D i E, jak również protein, kwasów omega 3 i 6, cynku, wapnia, żelaza, magnezu i potasu.

Nie zawiera laktozy

Wiele osób porzuciło zwyczaj picia mleka, gdy wyszło na jaw, że zawarta w nim laktoza jest ciężkostrawna i może powodować bóle i problemy związane z żołądkiem.

Mleko migdałowe stanowi więc wspaniałą alternatywę, ponieważ można je stosować jak zwyczajne mleko.

Poprawia pracę układu naczyniowo krążeniowego

Lekarz trzyma czerwone serce

Ze względu na mały udział nasyconych kwasów tłuszczowych, podnosi poziom dobrego cholesterolu. W tym samym czasie redukuje też poziom cholesterolu, który jest dla nas szkodliwy.

Mleko migdałowe pomaga również kontrolować poziom trójglicerydów, a co za tym idzie polepszać stan naszego serca. Stąd też znajduje swoje zastosowanie w profilaktyce groźnych chorób serca.

Zwalcza problemy żołądkowo jelitowe

Ponieważ mleko to jest bogatym źródłem błonnika, picie go pomaga chronić ścianki jelit, a zwłaszcza okrężnicy. Pomaga również, gdy pojawiają się symptomy problemów jelitowych, a także znacznie polepsza trawienie.

Przeczytaj również artykuł: Pyszne koktajle na oczyszczenie jelita grubego

Mleko migdałowe – przeciwwskazania

Pomimo tak wielu korzyści, które niesie za sobą picie tego doskonałego dla zdrowia napoju, należy wspomnieć o pewnych przeciwwskazaniach i wziąć je pod uwagę, zanim mleko znajdzie się na naszym stole.

Nie jest wskazane picie mleka migdałowego w przypadku osób mających problemy z tarczycą. Mleko to powoduje obniżenie wchłaniania jodu przez nasz organizm. Jeśli więc cierpisz na niedoczynność tarczycy, lepiej będzie, gdy nie będziesz piła mleka migdałowego.

Nie należy też podawać takiego mleka dzieciom. W ich przypadku na dłuższą metę mogłoby się to przyczynić do niedożywienia organizmu.

Podsumowując…

Regularne spożywanie tej alternatywy mleka pochodzenia zwierzęcego pozwoli Ci skorzystać z naprawdę wielu właściwości zdrowotnych zawartych w mleku migdałowym.

W przypadku problemów z tarczycą, takich jak niedoczynność, lepszym rozwiązaniem będzie poszukanie innej alternatywy dla mleka i skonsultowanie się z lekarzem.