Mleko migdałowe i kokosowe – przepisy

Mleko roślinne nie zawiera laktozy ani glutenu. Zawiera o wiele mniej kalorii, ale za razem stanowi bogate źródło różnych witamin i minerałów. Wspomaga regenerację mięśni i skutecznie zapobiega powstawaniu skurczów.
Mleko migdałowe

Mleka pochodzenia roślinnego, jak na przykład mleko migdałowe czy kokosowe, stają się ostatnio bardzo popularne. Dzieje się tak dlatego, że nie zawierają laktozy i są niskokaloryczne. Mleko migdałowe czy też kokosowe dostarcza organizmowi bogatą gamę składników odżywczych.

W ostatnich latach wiele osób sięgnęło po te produkty między innymi z powodu coraz bardziej powszechnej wśród konsumentów nietolerancji laktozy i problemów trawiennych spowodowanych piciem krowiego mleka, które potrafią być naprawdę uciążliwe.

Istnieje wiele odmian mleka pochodzenia roślinnego. Wiele typów takiego mleka jest ogólnie dostępnych w sklepach czy marketach. Jednak aby mieć 100-procentową pewność, że spożywane przez konsumenta mleko jest naturalne, wiele osób woli je przygotować samemu we własnym domu.

Czytając ten artykuł dowiesz się jak możesz przygotować naturalne mleko pochodzenia roślinnego w zaciszu własnego domu. Chcemy podzielić się z Tobą przepisami na mleko migdałowe i kokosowe. Oba rodzaje mleka bardzo korzystnie wpływają na zdrowie i mogą być używane jako składnik do wielu dań i deserów.

Jak przygotować naturalne domowe mleko migdałowe

Mleko migdałowe to bardzo zdrowy napój charakteryzujący się delikatnym orzechowym smakiem. Możesz pić je bez żadnych dodatków lub użyć go jako składnik innych potraw, deserów czy napojów.

Przeczytaj również artykuł: Mleko migdałowe – zalety

Ponieważ zawiera dużą ilość składników odżywczych, a jednocześnie jest niskokaloryczne, mleko migdałowe jest wskazane dla każdej z nas. Ponadto picie tego mleka jest szczególnie zalecane w okresie wzrostu i nastoletnim. Mleko migdałowe jest naturalne i nie zawiera laktozy ani glutenu. Jest wolne od konserwantów, ale bogate w witaminy minerały i proteiny.

Korzyści

Mleko z migdałów

Mleko migdałowe jest odpowiednie dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu i trójglicerydów, ponieważ zawarty w nim błonnik skutecznie pomaga je regulować. Stanowi alternatywę dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, ponieważ usprawnia procesy trawienne i nie zawiera zbyt wiele tłuszczu.

Przeczytaj również artykuł: Mleko migdałowe z miodem – same zalety!

Zawiera znaczącą ilość potasu, który wspomaga regenerację tkanki mięśniowej, zwłaszcza po intensywnym wysiłku, do jakiego dochodzi na treningach. Picie tego mleka pomaga też odbudować rezerwy tego minerału w sytuacji, gdy na skutek biegunki lub wymiotów dochodzi do odwodnienia i utraty minerałów.

Wielu pacjentów cierpiących na wrzody i inne problemy związane z jelitami pije mleko migdałowe, ponieważ wpływa ono łagodząco i przynosi ulgę we wspomnianych dolegliwościach. Dostarcza błonnik w obu postaciach, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, który stanowi ochronę dla ścian żołądka i jelit, a ponadto wspomaga regulowanie stężenia cukru we krwi.

Składniki

  • 1 szklanka surowych migdałów (155g)
  • 3 szklanki wody (750ml)
  • Opcjonalnie olejek waniliowy
  • Opcjonalnie cynamon

Sposób przygotowania

  • Na początek umieść migdały w naczyniu z wodą i pozostaw na noc, aby się dobrze namoczyły. Zadbaj przy tym o odpowiednią ilość wody pamiętając, że migdały nieco napęcznieją.
  • Kolejnego dnia lub po upływie co najmniej pięciu godzin, odcedź migdały i umieść w blenderze zalewając trzema szklankami wody. Jeżeli lubisz cynamon i wanilię, możesz je teraz dodać.
  • Miksuj dokładnie, aż migdały zostaną dokładnie rozdrobnione.
  • Następnie zawartość blendera przelej do szklanego naczynia przez drobne sitko.
  • Do przechowywania najlepiej nadaje się szklane naczynie, które możesz szczelnie zamykać. Zachowaj też odpady z sitka, aby ponownie je wykorzystać do innych przepisów.

Jak w prosty sposób przygotować mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest tradycyjnym napojem krajów azjatyckich i na Karaibach. Wytwarza się je z miąższu owocu kokosa. Nie należy go mylić z wodą kokosową, która wypełnia owoc, gdy ten jest jeszcze zielony.

Tak jak wcześniej omawiane mleko migdałowe, mleko otrzymywane z kokosa jest wolne od laktozy i glutenu. Cechuje je niska zawartość tłuszczu w stosunku do mleka krowiego i wysoka zawartość produktów odżywczych.

Mleko kokosowe stanowi bogate źródło błonnika, witamin, minerałów i protein. Dostarcza organizmowi porcję łatwo przyswajalnych tłuszczów, które bardzo korzystnie wpływają na procesy trawienne. Co ciekawe, mimo, iż są to tłuszcze nasycone, zostały zakwalifikowane jako korzystne dla zdrowia.

Przeczytaj również artykuł: Woda kokosowa a niedoczynność tarczycy

Ze względu na swoją charakterystyczną kremową konsystencję wiele osób używa go jako alternatywę dla śmietany. Mleko kokosowe znajduje swoje zastosowanie w przygotowaniu deserów, ryżu, koktajli i w wielu smakowitych kuchennych przepisach.

Korzyści

Mleko kokosowe

Ze względu na wysoką zawartość żelaza, mleko kokosowe jest szczególnie wskazane w profilaktyce i zwalczaniu anemii. Jako, że stanowi bogate źródło magnezu, bardzo dobrze działa na mięśnie, pomaga ograniczyć lub zupełnie wyeliminować skurcze i ból występujący w mięśniach.

Jest skuteczną pomocą dla osób, które przestrzegają różnego rodzaju diety odchudzające, ponieważ znacznie poprawia pracę układu trawiennego i wzmaga uczucie sytości.

Dzięki zawartej w nim witaminie C, regularne picie mleka kokosowego wzmacnia układ odpornościowy i w ten sposób pozwala uniknąć wielu zachorowań. Jest antyoksydantem i skutecznie nawadnia organizm, co w efekcie sprawia, że picie mleka kokosowego wyraźnie poprawia wygląd skóry i włosów.

Przeczytaj również artykuł: Długie włosy dzięki nim: cynamon, mięta i kokos

Składniki

  • 4, 5 szklanki wiórków kokosowych (350g)
  • 3 szklanki gorącej wody (750ml)
  • 3 szklanki wody o temperaturze pokojowej (750ml)

Sposób przygotowania

  • Wiórki kokosowe wsyp do blendera i zalej gorącą wodą.
  • Pozostaw na dwie lub trzy minuty, a następnie miksuj na wysokich obrotach.
  • Dodaj teraz chłodną wodę i miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania miałkiej jednolitej konsystencji.
  • Następnie zawartość blendera przelej przez sitko do wcześniej przygotowanego naczynia.
  • Miąższ zachowaj w lodówce do ponownego wykorzystania.
  • Jeżeli pozostawisz mleko na 48 godzin w lodówce, tłuszcz oddzieli się od wody i będziesz mogła wykorzystać go na przykład do przygotowania bitej śmietany.

Wykorzystuj te naturalne mleka w codziennej diecie. Już po niedługim czasie zauważysz liczne korzyści z picia mleka pochodzenia roślinnego!