Mleko migdałowe z miodem – same zalety!

Zarówno miód, jak i mleko migdałowe, dodają nam energii i są bogate w przeciwutleniacze, dzięki którym zwalczymy wolne rodniki powodujące przedwczesne starzenie się.
Mleko migdałowe z dodatkiem miodu

Mleko migdałowe jest napojem pochodzenia roślinnego. Ostatnimi laty rozpowszechniło się jako świetna alternatywa dla mleka krowiego.

Mleko krowie przestało być popularne, od kiedy dowiedziono, że wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy, co prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych.

Oczywiście mleko migdałowe nie posiada tego samego smaku, ale za to dostarcza ogromnej ilości nutrientów i składników mineralnych niezbędnych dla zdrowia.

Jakiś czas temu odkryto, że połączenie tego napoju z miodem pszczelim wywołuje fantastyczne skutki w naszym organizmie. Dzisiaj powiemy sobie właśnie o tych korzystnych właściwościach.

Mleko migdałowe z miodem na lepszy sen

W momencie, kiedy w naszym organizmie gromadzi się zbyt duża ilość cukru, pojawiają się problemy z zasypianiem i wypoczynkiem. Niewielka ilość miodu może rozwiązać ten problem, ponieważ dezaktywuje oreksynę – neuroprzekaźnik odpowiedzialny za aktywność organizmu.

Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się

Starzenie się organizmu

Przeciwutleniacze obecne w obu składnikach posiadają zdolność zwalczania wolnych rodników w organizmie, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i innych organów.

Mleko migdałowe z miodem jest swego rodzaju eliksirem młodości, który odżywia organizm i poprawia stan naszej cery.

Lepsza przemiana materii

Szklanka mleka migdałowego z miodem usprawnia procesy trawienne i jelitowe, i zapobiega dolegliwościom, takim jak zaparcia, obrzęki i gazy.

Najlepsze jest to, że dostarcza też uczucia sytości, stąd zaleca się je szczególnie osobom na diecie.

Chroni przed chorobami układu oddechowego

Choroby układu oddechowego

Miód to naturalny antybiotyk. Jako, że działa przeciwwirusowo, pomaga zwalczyć bóle gardła i inne symptomy związane z grypą i przeziębieniami.

Mleko migdałowe, z kolei, wzmacnia układ odpornościowy, co pozwala chronić organizm przed mikroorganizmami atakującymi układ oddechowy.

Energia i koncentracja

Nasz przepis to duża dawka energii, dzięki której rozpoczniesz dzień w najlepszy z możliwych sposobów. Migdały są bogate w witaminy, minerały i proteiny, a miód służy jako mała porcja węglowodanów.

Polecamy wypijać szklankę mleka migdałowego z dodatkiem dwóch łyżeczek miodu zawsze wtedy, kiedy potrzebujesz dodatkowej dawki energii. Poprawisz też swoją zdolność koncentracji.

Działanie przeciwbakteryjne

Udowodniono, że mleko migdałowe z miodem to świetne remedium na gronkowce, mogące spowodować spustoszenie w organizmie.

Jak przygotować mleko migdałowe z miodem?

Miód pszczeli

W niektórych sklepach zielarskich możesz kupić gotowe mleko migdałowe. My jednak polecamy Ci przygotować je samodzielnie, w domu, i mieć pewność, że jest w 100% naturalne i nie posiada żadnych dodatków.

Poniżej znajdziesz wszystkie instrukcje:

Składniki

  • 2 szklanki naturalnych migdałów (280 g)
  • 6 szklanek wody (3 litros)
  • Miód pszczeli.

Przygotowanie

  • Zamocz migdały w wodzie i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Następnego dnia odcedź, dodaj 6 szklanek wody i – przy pomocy blendera – zmiel migdały.
  • Teraz należy odcedzić całość przy pomocy gęstego sita i przelać płyn do szklanego słoika z przykrywką.
  • Możesz przechowywać mleko migdałowe w lodówce przez 4 – 5 dni.
  • Wystarczy jedna szklanka każdego ranka, z dodatkiem dwóch łyżeczek miodu.

Odwiedź ten artykuł: Kurkuma z dodatkiem miodu – idealny duet!

Z tego, co zostanie w sicie, możesz przygotować mączkę migdałową:

  • Przełóż wszystko na blachę do pieczenia, dobrze rozprowadź i wstaw do piekarnika na minimum godzinę. Chodzi o to, żeby całość idealnie się wysuszyła.
  • Jak już będzie gotowa, zmiel kawałeczki migdałów do uzyskania konsystencji mąki.