Mleko roślinne – 5 najlepszych opcji

Dziś coraz więcej osób ma problemy z trawieniem laktozy. Mleko krowie zawiera laktozę, enzym powodujący szereg nieprzyjemnych skutków u osób z niską tolerancją. Co nie zmienia faktu, że nadal cieszy się ono największą popularnością na naszym rynku. Jednak może warto zadbać o swoje zdrowie i poszukać alternatywy. Mleko bez laktozy, otrzymywane z roślin i wody, zdaje się być najlepszym rozwiązaniem. Nie tylko smakuje dobrze, ale jest również i bardzo zdrowe. Przeczytaj poniższy artykuł, by poznać różne rodzaje i właściwości mleka roślinnego.

Mleko krowie vs Mleko roślinne

Każdy w swoim życiu doświadczał problemów z trawieniem, przekrwionych śluzówek lub cierpiał z powodu złego samopoczucia. To wszystko może oznaczać brak tolerancji na laktozę. Lekarze i dietetycy są coraz bardziej świadomi problemów, jakie powoduje spożywanie krowiego mleka. Dlatego też, dla dobra konsumentów wypuszczono na rynek serię alternatywnych produktów pochodzenia roślinnego. Przyjrzyjmy się im bliżej:

Korzyści jakie niesie za sobą mleko roślinne:

  • nie zawiera laktozy i cholesterolu
  • jest produktem nisko-tłuszczowym
  • zawiera dużą ilość mono- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na serce.
  • jest źródłem witaminy B
  • wykazuje zrównoważony stosunek między sodem a potasem
  • jest idealne dla osób, które mają wolny metabolizm, problemy z zaparciami, zespół jelita drażliwego

Mleko sojowe

 2#:mleko-sojowe.jpg Najbardziej popularne, najczęściej wybierane. Na pewno nieraz się z nim spotkałeś, zapewne już miałeś okazję go spróbować. Jest jednym z najzdrowszych i najstarszych mlecznych produktów roślinnych. Oryginalnie pochodzi z Chin, w XIX wieku został przywieziony do Europy i Ameryki. Przyjrzyjmy się jego zaletom:

  • jest wspaniałą alternatywą dla ludzi mających problemy z tolerancją laktozy
  • łatwo się trawi, bowiem do procesu trawienia nie potrzebuje enzymów
  • jest wyśmienity dla diabetyków, ponieważ powoli uwalnia cukry, utrzymując optymalny poziom krwi
  • przynosi niesamowite korzyści. Za sprawą składników w nim zawartych, tj. izoflawony, kwasy tłuszczowe, białka, obniża poziom cholesterolu w organizmie
  • ma wysoką zawartość wapnia. Poprawia krążenie i ułatwia gojenie się ran
  • zawiera potas i magnez. Idealny do stabilizacji wysokiego ciśnienia krwi.
  • zaleca się go szczególnie kobietą. Dzięki izoflawonom w nim zawartym, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego

Zwróć uwagę: Ważne, by było to organiczne mleko sojowe!

Mleko migdałowe

4#:cudownemigdały-mleko.jpg Innym doskonałym wyborem, spośród mlecznych produktów roślinnych jest mleko migdałowe. Powinny po niego sięgać zwłaszcza dzieci w wieku dorastania, osoby o niskim poziomie energii i ci, którzy potrzebują suplementów diety. Jest to jeden z najbardziej odżywczych typów mleka.

  • łatwo się trawi
  • korzystnie wpływa na osoby cierpiące na anemię, zaburzenia czynności wątroby lub niedożywienie
  • wykazuje wysoką zawartość potasu, co korzystnie wpływa na mózg i mięśnie
  • zapobiega osteoporozie
  • migdały pomagają obniżyć poziom cholesterolu
  • ma wysoką zawartość błonnika, idealny na zaparcia, co zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
  • ma wysoką zawartość magnezu, żelaza, wapnia i witaminy E.

Mleko owsiane

5#:mleko-owsiane.jpg Doskonały napój dla osób, które chcą o siebie zadbać i zrzucić kilka kilogramów. Pijąc mleko owsiane każdego ranka, dajesz organizmowi solidną porcję energii bez tłuszczów.

  • wysoka zawartość błonnika, wzmacnia układ trawienny i umacnia poczucie sytości
  • obniża poziom cholesterolu i cukrów we krwi
  • jest bogate w węglowodany, co oznacza, że dostarcza ono więcej białka niż ryż, czy pszenica
  • zapewnia porcję niezbędnych kwasów tłuszczowych, tj. kwas linolowy, przeciwutleniaczy i witaminy E
  • wysoka zawartość beta-glukanu, przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i kwasów żółciowych w jelicie poprzez ich wchłanianie. Zapobiega także wnikaniu szkodliwych elementów do organizmu.

Mleko orzechowe

6#:mleko-orzechowe.jpg Ze wszystkich mlecznych produktów roślinnych, to właśnie mleko orzechowe powinno się pić w czasie biegunki. Amerykanie coraz częściej sięgają po ten właśnie napój, gdyż udowodniono, że zawiera on największą ilość przeciwutleniaczy.

  • zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym oraz cukrzycy
  • według najnowszych badań, zawarte w nim przeciwutleniacze działają korzystniej niż inne, znajdujące się np. w pomarańczy, szpinaku, marchwi, pomidorach.
  • posiada niesamowitą kombinację witaminy E, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, polifenoli oraz pierwiastków takich, jak selen, miedź, cynk i magnez…po prostu jest idealny dla twojego zdrowia i zdrowia całej twojej rodziny.

Mleko ryżowe

7#:mleko-ryżowe.jpg Mleko ryżowe nie należy mylić z „wodą ryżową”, która jest zwykle używana przez osoby cierpiące z powodu biegunki. Mleko to, jest wytwarzane ze świeżych ziaren, które się mieli, gotuje, a następnie poddaje fermentacji.

  • lekki i słodki napój. Nie zawiera glutenu
  • bardzo łatwo się trawi, pozostawia uczucie odprężenia. Zawartość witaminy B i tryptofanu, włącza napój do grupy tzw. „spokojnych ziaren”, ponieważ wymienione substancje są odpowiedzialne za pozyskiwanie energii i utrzymanie równowagi układu nerwowego
  • Jest idealne do kontrolowania masy ciała, ma mniej kalorii niż mleko sojowe i migdałowe, przy tym jest najbardziej pożywne.