Mleko ryżowe i jego korzyści dla zdrowia

Mleko ryżowe jest wielkim sprzymierzeńcem urody, który pomaga złagodzić podrażnienia skóry, a także działa jako naturalny tonik.
Mleko ryżowe

Mleko ryżowe, czyli napój na bazie wody będącej pozostałością po ugotowaniu ryżu, znacznie zyskał na popularności w ostatnich latach. Oprócz tego, że jest ono bardzo zdrowe dla skóry i włosów, to niesie za sobą także nieocenione korzyści dla zdrowia, przydatne podczas leczenia niektórych dolegliwości, takich jak biegunka.

Bogate w witaminy i minerały mleko ryżowe pomaga złagodzić nudności i wymioty, a nawet stymuluje produkcję mleka u matek karmiących.

W Azji mleko ryżowe jest jednym z bardziej popularnych produktów kosmetycznych, ponieważ jego wysoka zawartość witamin i minerałów sprawiają, że doskonale nadaje się ono do pielęgnacji skóry i włosów. Czy chciałbyś dowiedzieć się, dlaczego już nigdy nie powinieneś wylewać wody będącej pozostałością po ugotowaniu ryżu?

Korzyści dla zdrowia oferowane przez mleko ryżowe

Biały ryż

Mleko ryżowe cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, cynku i magnezu, które to składniki odżywcze ryż traci w trakcie procesu gotowania.

Biały ryż pozostawia po ugotowaniu szczególnie cenne pod względem zawartości mleko ryżowe, ponieważ odmiana ta traci więcej składników odżywczych podczas gotowania, niż ryż brązowy.

Główne korzyści dla zdrowia zapewniane przez mleko ryżowe są następujące:

  • Dostarczanie energii.
  • Wysoka skuteczność w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak biegunka, nudności, wymioty, itp.
  • Zapobieganie zapaleniu żołądka i jelit.
  • Pomoc w regulowaniu temperatury ciała.
  • Niezwykła skuteczność w kwestii poprawy jakości naturalnego pokarmu oraz stymulacji jego produkcji, przez co zaleca się mleko ryżowe kobietom w ciąży.
  • Łagodzenie podrażnień skóry.
  • Zapobieganie i leczenie zaparć.

Mleko ryżowe i jego znaczenie dla urody

Mleko ryżowe na skórze

Mleko ryżowe zawiera ogromną ilość składników odżywczych cechujących się korzystnym wpływem na skórę, w tym witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i wielu innych.

Dzięki temu mleko ryżowe pomaga chronić skórę przed poparzeniom słonecznym, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, a nawet opóźnia procesy przedwczesnego starzenia.

Jednym z najbardziej korzystnych związków, które zawiera mleko ryżowe jest inozytol, kompleks witaminowy stymulujący wzrost komórek i pobudzający krążenie krwi, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu pojawiania się przedwczesnych oznak starzenia i zredukowanie widoczności porów.

Zestawiając wszystko powyższe razem, z punktu widzenia kosmetyki główne korzyści oferowane przez mleko ryżowe są następujące:

  • Uzyskanie bardziej miękkiej i gładkiej skóry.
  • Doskonały naturalny środek do tonowania skóry.
  • Redukcja widoczności porów.
  • Łagodzenie podrażnienia skóry.
  • Zapewnienie warstwy ochronnej dla skóry.
  • Możliwość zapewnienia połysku i jedwabistej gładkości włosom.

Jak przygotować mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Wiele osób tkwi w błędnym przekonaniu, że mleko ryżowe jest tym, co pozostaje po umyciu ziarenek ryżu przed ich gotowaniem. Wprawdzie możesz używać tej wody do pewnych celów, ale nie oferuje ona tych samych korzyści, co prawdziwe mleko ryżowe – którego otrzymanie wymaga ugotowania ryżu w wodzie.

Składniki:

  • Pół szklanki białego ryżu
  • Cztery szklanki wody

Procedura postępowania:

  • Doprowadź 4 szklanki wody do wrzenia w garnku. Dodaj ryż i gotuj go przez 20 minut.
  • Po upływie podanego powyżej czasu odsącz ryż i przelej wodę po gotowaniu do szklanego pojemnika. To jest właśnie Twoje mleko ryżowe. Jeśli zamierzasz używać go na skórę, przechowuj je w lodówce do ostygnięcia, a następnie nakładaj przy użyciu wacika.

Kobietom w ciąży zaleca się wypijać dziennie od 8 do 10 szklanek mleka ryżowego.

W niektórych krajach, jak na przykład w Meksyku, mleko ryżowe jest tradycyjnie doprawiane cynamonem i słodzone cukrem. Czasem dodawane jest do niego mleko krowie lub orzechy, ale jeśli wykorzystujesz mleko ryżowe do łagodzenia biegunki, najlepiej jest jednak przestrzegać oryginalnej receptury.