Mleko ryżowe – przepis na szczupłą sylwetkę

Mleko roślinne jest ostatnio w modzie. Nie jest to jednak tymczasowy kaprys – te naturalne napoje stanowią cudowny zamiennik dla mleka krowiego. Ponadto są zdrowsze i dostarczają wielu składników odżywczych każdego dnia. To nie wszystko… wiele z nich -na przykład mleko ryżowe – jest doskonałym sprzymierzeńcem diety odchudzającej. Chcesz poznać jego cudowne właściwości? Gwarantujemy, że mleko ryżowe Cię zachwyci!

Mleko ryżowe – właściwości

  • Mleko ryżowe zawiera niewielkie ilości tłuszczów. Jedna szklanka tego napoju zawiera ich zaledwie 1,5 g, w czym 0% tłuszczów nasyconych. Pamiętajmy, że dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasz organizm znacznie lepiej przyswaja witaminy.
  • Napoje roślinne tego typu bardzo korzystnie wpływają na system immunologiczny organizmu. Już dwie szklanki mleka ryżowego dziennie wzmocnią naszą odporność.
  • Mleko ryżowe jest najłatwiejszym do strawienia ze wszystkich rodzajów mleka. Możemy je pić nawet wtedy, gdy towarzyszą nam dolegliwości żołądkowe, niestrawność, biegunka i nie możemy nic jeść. Idealnie nadaje się również do leczenia między innymi zapalenia błony śluzowej żołądka i zgagi.
  • Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
  • Dostarcza odpowiedniej dawki witaminy D.

Jak mleko ryżowe pomaga stracić na wadze?

2#:mleko-ryzowe.jpg

Mleko ryżowe wspomaga spalanie kalorii, ponieważ należy do grupy napojów roślinnych o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, dzięki czemu korzystnie wpływa na proces trawienny oraz uwalnia energię, co z kolei przyspiesza spalanie tłuszczów. Mleko ryżowe jest idealnym napojem oczyszczającym na rozpoczęcie dnia. Co więcej, dostarcza witamin oraz obniża poziom cholesterolu. Koniecznie włącz ten produkt do codziennej diety.

Jak wynika z badań opublikowanych w The American Journal of Clinical Nutrition, zawarta w mleku ryżowym witamina D pomaga stopniowo chudnąć. Ustalono, że to bogate w wapń i witaminę D mleko pozwala ograniczać odkładanie tłuszczyku. I jak tu go nie pic?

Pamiętajmy jednak, że mleko ryżowe w porównaniu do mleka krowiego nie zawiera dużej ilości białka – to jedyna wada tego napoju. Idealnym rozwiązaniem może być uzupełnienie śniadania na bazie mleka ryżowego o odpowiednią dawkę bakalii, na przykład orzechów. Zaleca się wypijanie szklanki mleka ryżowego na śniadanie i na podwieczorek. Jest to napój zdrowy, lekkostrawny, a co najważniejsze – stopniowo rozpuszcza nagromadzony tłuszcz. Jeśli dodatkowo zastosujesz ubogą w tłuszcze oraz bogatą w owoce i warzywa dietę, a także będziesz uprawiać sport, z pewnością poprawisz stan swego zdrowia oraz dodasz sobie urody!

Przepis na mleko ryżowe

3#:mleko-ryżowe.jpg

Składniki na 1 litr mleka ryżowego

  • 1 szklanka brązowego lub pełnoziarnistego ryżu
  • 8 szklanek wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie mleka ryżowego

  • To nic trudnego! Rozpoczynamy od zagotowania wody. Gdy dojdzie do wrzenia, wrzucamy szklankę ryżu. Zalecamy ryż pełnoziarnisty, ponieważ jest on dużo zdrowszy i lekkostrawny.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż pod przykryciem przez około 2 godziny. Następnie wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Co następnie? Miksujemy blenderem całą zawartość garnka aż do uzyskania delikatnej tekstury kremu. Starajmy się miksować dokładnie i przez długą chwilę, dodając olej słonecznikowy i miód. Im bardziej kremowe będzie mleko, tym lepiej.
  • Niektórzy lubią dodać odrobinę cynamonu podczas gotowania. Wybór dodatków pozostawiamy jednak indywidualnym upodobaniom smakowym. Podany przez nas przepis jest najbardziej naturalnym z możliwych, dlatego wybraliśmy zdrowy i lekkostrawny ryż pełnoziarnisty.
  • Mleko ryżowe przechowujemy w szklanych, hermetycznie zamkniętych naczyniach – dzięki czemu zatrzyma świeżość przez dłuższy czas. Radzimy jednak, by spożyć je w ciągu 2-3 dni. Idealną dawką są dwie szklanki dziennie, zatem litr mleka wystarczy na 2 dni.
  • Mleko ryżowe to doskonały napój dla całej rodziny. Bierzmy jednak pod uwagę możliwe alergie.

Nie przegap naszego przepisu na pudding ryżowy

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 150 g ryżu okrągłego
  • 370 g skondensowanego mleka
  • 200 g śmietany
  • Laska cynamonu
  • Cynamon w proszku
  • Szczypta soli
  • Skóra cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko do dużego garnka i postaw na ogniu.
  2. Dodaj do mleka laskę cynamonu, skondensowane mleko oraz skórkę cytrynową i mieszaj aż do zagotowania.
  3. Tuż przed zagotowaniem usuń laskę cynamonu i skórkę cytrynową, a następnie – po zagotowaniu – zmniejsz ogień i dodaj ryż. Kontynuuj gotowanie, cały czas mieszając.
  4. 15 sekund przed zakończeniem gotowania dodaj śmietanę.
  5. Gotowy deser odstaw na godzinę do lodówki (opcjonalne). Przed podaniem posyp cynamonem.