Mrożona cytryna: czemu jest dobra dla zdrowia?

Mrożona cytryna

W artykułach publikowanych na naszym blogu bardzo często opisywaliśmy wspaniałe korzyści wynikające z picia letniej wody z cytryną w godzinach porannych, ale czy wiesz, jakie też walory lecznicze może Ci zaoferować mrożona cytryna?

Jest to bardzo popularne rozwiązanie, dzięki któremu możemy w pełni korzystać ze wszystkich korzystnych dla naszego zdrowia właściwości, jakimi cechuje się ten owoc cytrusowy.

Główny sekret sposobu, którego podstawą jest mrożona cytryna to możliwość wykorzystania w prosty sposób tej części owocu, która oferuje tak wiele korzyści dla naszego zdrowia – jego skórki.

Czy chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Zapraszamy zatem do zapoznania się z treścią naszego dzisiejszego artykułu.

Dlaczego mrożona cytryna jest tak korzystna dla naszego zdrowia?

W pierwszej kolejności musimy wyjaśnić, dlaczego możemy w ogóle mówić o terapii, której bazą jest mrożona cytryna. Wiele osób chorujących na raka zwykle używa tego sposobu jako swego rodzaju „uzupełnienia” dla odbywanych przez siebie kolejnych zabiegów chemioterapii.

Przyczyna tego stanu rzeczy jest niezwykle prosta – otóż cytryna cechuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy wykazujących olbrzymią skuteczność podczas zwalczania komórek nowotworowych o złośliwym charakterze oraz zdolnością do stymulowania funkcjonowania naturalnych mechanizmów obronnych.

Tacy pacjenci z nowotworami przechodzą regularnie intensywne zabiegi medyczne, niektóre jak wiadomo o bardzo agresywnym dla ich organizmu charakterze, które poważnie zaburzają sprawność układu immunologicznego.

Komórki nowotworowe

Z tego więc powodu mrożona cytryna jest bardzo użyteczna jako środek wspomagający leczenie w opisanych powyżej przypadkach. Jednak nie można powiedzieć, że jest to w 100% skuteczny środek przeciwnowotworowy.

Jak już wspomnieliśmy jest to jedynie terapia uzupełniająca, która może wspomóc leczenie oraz organizm, zarówno w kwestii zapobiegania rozwojowi nowotworów, jak i przeciwdziałania negatywnym skutkom chemioterapii.

Jednak skuteczne działanie, jakie w stosunku do nowotworów wykazuje mrożona cytryna nie jest jej jedyną zaletą. W dzisiejszym artykule postaramy się zaprezentować Wam kilka z nich, dlaczego więc ich nie wypróbować?

1. Naturalna bomba witaminowa

Skórka cytryny zawiera co najmniej 10 razy więcej witamin niż jej sok! Jest to bardzo cenna informacja, dzięki której uświadomisz sobie, że to właśnie w zewnętrznej warstwie tego niezwykle cennego z punktu widzenia zdrowia owocu ukryte są jego najlepsze cechy.

A przecież zazwyczaj je tracimy, bo obieramy owoc ze skórki, wyrzucamy ją i zostawiamy sobie sam tylko sok. Zapewne chciałbyś dowiedzieć się, jakie rodzaje witamin zapewni Ci terapia, której podstawą jest mrożona cytryna? Będą to:

  • Pektyna
  • Witamina C
  • Flawonoidy, podobnie jak to ma miejsce w przypadku mandarynek.
  • Ponad 20 różnych związków chemicznych wpływających na spowolnienie procesów utleniania komórek Twojego organizmu.

2. Ochrona i wzmocnienie układu odpornościowego organizmu

To jest naprawdę wspaniała cecha. Terapia, której podstawą jest mrożona cytryna pozwala skutecznie walczyć z wieloma chorobami dnia codziennego, na które możesz być są stale narażony, takie jak klasyczne przeziębienie, infekcje bakteryjne, grypa…

Wiele osób przygotowuje się do chłodniejszych pór roku na własną rękę, za pomocą na przykład naparów ze skórki cytryny, ale należy przy tym wiedzieć, że wskutek gotowania cytryna może utracić aż do 40% swoich cennych właściwości.

Z drugiej strony, jeżeli zostanie zamrożona, to w ten sposób zachowa wszystkie swoje zalety, a jednocześnie jest łatwa do konsumpcji. A przy tym jest również naprawdę pyszna!

3. Mrożona cytryna, a utrata wagi

Jak już zapewne wiesz, mrożona cytryna jest owocem o bardzo korzystnych właściwościach, która stymuluje eliminowanie szkodliwych substancji z Twojego organizmu, a także skutecznie przyczynia się do obniżenia poziomu lipidów we krwi.

A to właśnie wspomniane lipidy są bezpośrednią przyczyną wysokiego poziomu „złego” cholesterolu we krwi, a na dodatek są przechowywane w postaci tłuszczu odkładającego się w naszym organizmie.

Zgodnie z tym, co twierdzą dietetycy, optymalnym rozwiązaniem byłoby spożywanie około 75 gramów cytryny na dzień, co pozwoli Ci schudnąć w zdrowy i naturalny sposób. Oznacza to, że mrożona cytryna zawsze powinna towarzyszyć odpowiednio zbilansowanej, dostosowanej do Twoich potrzeb diecie.

Dlaczego więc nie spróbować tej metody?

Jak należy przygotować mrożoną cytrynę?

Cytryna i tarka

Mrożona cytryna jest naprawdę prosta do przygotowania, tak więc nie nastręczy Ci to najmniejszych trudności. Gdy już więc się za to zabierzesz, to nie będziesz już po prostu w stanie obejść się bez tego naturalnego środka w swojej codziennej diecie.

I to nie tylko dlatego, że mrożona cytryna jest łatwa do przygotowania, ale przede wszystkim ze względu na jej smak i mnogość naprawdę oryginalnych potraw, jakie można dzięki niej przygotować.

Pora więc przejść do tego, co należy zrobić, aby efektem końcowym pracy była mrożona cytryna:

Czego będę potrzebować?

  • 2 cytryny
  • Tarka

Jak przygotować mrożoną cytrynę?

Cała procedura jest niezwykle prosta i sprowadza się do umieszczenia 2 cytryn w zamrażarce na cały dzień. Nie ma w tym niczego szczególnie skomplikowanego. Niektórzy przygotowują cytrynę krojąc ją uprzednio na dwie lub trzy części, aby łatwiej było potem ją zetrzeć, ale zalecamy jednak mrozić owoce w całości.

Jak należy jeść mrożoną cytrynę?

Jogurt z cytryną

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, mrożona cytryna powinna być spożywana w ilości około 75 g dziennie. Aby to zrobić, najłatwiej jest po prostu zetrzeć zamrożony owoc na tarce, a tak uzyskane wiórki wykorzystać w praktycznie dowolny sposób.

Natychmiast po starciu cytryny poczujesz jej wspaniały, naturalny zapach, od razu więc zechcesz dodać ją do swoich potraw, co pozwoli Ci nadać in naprawdę oryginalny aromat i niepowtarzalny smak.

Poniżej zaprezentujemy Ci kilka prostych przykładów na to, do czego może Ci się przydać mrożona cytryna.

  • Dodaj 25 gramów mrożonej, startej cytryny do jogurtu naturalnego, ale nie dodawaj już cukru.
  • Dodaj 25 gramów mrożonej, startej cytryny do swojej sałatki na drugie śniadanie. Optymalny skład takiej sałatki to szpinak, orzechy, świeży twaróg, kilka kawałków łososia i pomidorki koktajlowe.
  • Mrożona cytryna doskonale się sprawdzi także jako dodatek do dowolnych, świeżych naparów, takich jak uprzednio schłodzona zielona herbata lub inny zimny napój na bazie naturalnych składników, idealny do raczenia się nim popołudniową porą.
  • Mrożona cytryna znakomicie nadaje się również do sałatek owocowych dowolnego rodzaju, które zapewne często sobie przyrządzasz.
  • Takim przykładowym, naprawdę przepysznym rozwiązaniem jest przygotowanie miseczki zawierającej pokrojonego w kostki ananasa, trzy truskawki, pół kiwi, posiekane orzechy i około 25 gramów mrożonej cytryny startej na wiórki, służącej do posypania sałatki owocowej z góry.

Mrożona cytryna to interesująca alternatywa, która skutecznie pomaga nam, jak widać po opisanych powyżej przykładach, wykorzystać zalety zarówno skórki, której zazwyczaj się pozbywasz, jak również miąższu i soku tego cennego dla zdrowia owocu.

Pamiętaj, że od teraz nie masz już żadnej wymówki: zarówno Ty, jak i Twoja rodzina możecie mieć naprawdę „końskie” zdrowie dzięki temu prostemu sposobowi. Dlaczego więc nie wrzucisz dwóch cytryn do swojej zamrażarki jeszcze dzisiaj?