Mycie warzyw i owoców – rady oraz wskazówki

Chociaż zazwyczaj obieramy owoce i warzywa przed ich zjedzeniem, to jednak zawsze należy pamiętać o tym, by je uprzednio umyć – pozwoli to pozbyć się bakterii znajdujących się w skórce lub w miąższu.
Mycie warzyw i owoców – rady oraz wskazówki

Ostatnia aktualizacja: 22 marca, 2022

Jedzenie owoców i warzyw jest kluczem do zachowania dobrego zdrowia, ponieważ te produkty dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do realizowania podstawowych jego funkcji, a dodatkowo przyczyniają się do utrzymania dobrej formy układu odpornościowego.

Ten z kolei zwiększa naszą naturalną odporność na choroby. Natomiast mycie warzyw i owoców jest zalecaną metodą pozbawienia ich bakterii oraz innych zanieczyszczeń.
Najlepszym sposobem spożywania owoców jest jedzenie ich w naturalnej, surowej postaci lub pod postacią soków, które nie zawierają żadnych substancji konserwujących.

Niektóre warzywa również jest lepiej jeść na surowo, a inne znakomicie sprawdzają się przyrządzone w parowarze lub ugotowane w niewielkiej ilości wody – taki sposób obróbki termicznej pozwoli wykorzystać pełnię ich dobroczynnych właściwości.

Pomimo tego, że wymienione powyżej produkty spożywcze oferują naprawdę niezliczone korzyści dla Twojego zdrowia, to jednak należy mieć na uwadze, że ich uprawiane często wiąże się z poważnym skażeniem środowiska naturalnego.

Owoce i warzywa

W gospodarstwach rolnych wykorzystuje się powszechnie szkodliwych wiele pestycydów i środków chemicznych, a nawet po wystawieniu owoców i warzyw na sprzedaż w sklepie spożywczym, to wciąż mają one do czynienia z mnóstwem nowych bakterii znajdujących się na rękach pracowników i potencjalnych kupujących.

Dlatego też mycie warzyw i owoców jest czymś, czego nie można lekceważyć.

Prawidłowa dezynfekcja oraz mycie warzyw i owoców

  • Ocet jest jednym z najlepszych środków dezynfekujących dla owoców i warzyw, ma także doskonałe właściwości przeciwutleniające, co umożliwia skuteczne wyeliminowanie szkodliwych bakterii z ich powierzchni i pozwala dodatkowo przedłużyć ich trwałość.
  • Dodaj szklankę octu do miski z wodą i namoczyć warzywa w tej mieszaninie przez 20 minut przed ich zjedzeniem.
  • Zmieszanie octu z cytryną może również przyczynić się do uzyskania w pełni zdrowych owoców. Połącz w równych proporcjach ocet, wodę i sok z cytryny, przelej wszystko do butelki z dyszą natryskową (sprayem) i spryskaj swoje owoce tak przygotowaną mieszaniną. Pozostaw je na 10 minut i następnie opłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
  • Naturalne mydła dezynfekujące są również dobrym rozwiązaniem, ale mycie warzyw i owoców należy przeprowadzać przy niewielkich ilościach tych środków i zawsze dobrze spłukać po użyciu, co pozwoli usunąć wszelkie pozostałości mogące zmienić smak produktów.
  • Możesz również dodać 5 kropli olejku z drzewa herbacianego do wody, a następnie przeprowadzić w niej mycie warzyw i owoców przez kilka minut, co pozwoli skutecznie usunąć znajdujące się na nich bakterie. Następnie dokładnie osusz produkty.

Zalecenia do zapamiętania na przyszłość

Warzywa
  • Aby usunąć wszelkie ślady bakterii, należy dokładnie umyć każdy ze składników pożywienia przed zjedzeniem go – nawet jeszcze przed ich ugotowaniem należy upewnić się, że pojemniki i naczynia zostały dobrze umyte i są wolne od wszelkich zanieczyszczeń.
  • Należy również pamiętać o dokładnym umyciu rąk przed rozpoczęciem przygotowania potrawy.
  • Mycie warzyw i owoców nie powinno być wykonywane przy użyciu środków chemicznych lub gorącej wody do mycia – może to spowodować utratę niektórych z ich korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.
  • Nie zawsze dobrym pomysłem jest obranie każdego owocu lub warzywa przed zjedzeniem, ponieważ niekiedy skórka może zawierać cenne składniki odżywcze, niezwykle ważne dla naszego zdrowia.
  • Ogólnie rzecz biorąc jednak że zawsze należy umyć obrane produkty, bo bakterie obecne na zewnątrz po obraniu mogą także skazić miąższ owocu lub warzywa.
  • Podczas mycia warzyw takich jak sałata, czy kapusta należy wyrzucić zewnętrzne liście. To właśnie w nich umiejscawia się przeważająca większość bakterii. Następnie należy dokładnie umyć każdy liść w celu wyeliminowania pozostałości owadów lub chemikaliów.
  • Bardzo ważną kwestią jest upewnienie się, że owoce, warzywa lub inne produkty, które spożywasz są całkowicie pozbawione bakterii, które mogą wywołać zakażenia lub inne choroby.
  • Jedzenie żywności, która nie została dokładnie umyta może powodować niekorzystne zmiany i zakłócić równowagę funkcjonowania jelit i przewodu pokarmowego, wywołać biegunkę lub zatrucie pokarmowe. Dlatego ważne jest mycie warzyw i owoców oraz przestrzeganie higieny podczas przygotowywania żywności.

Surowe owoce i warzywa mogą dostarczyć wiele niezbędnych składników odżywczych dla organizmu, takich jak białka, minerały, witaminy i inne związki chemiczne, które mogą zostać utracone podczas obróbki termicznej.

Ale kontakt z chemikaliami i bakteriami także może pozbawić warzywa i owoce tych składników odżywczych, tak więc zamiast unikania jedzenia ich na surowo wystarczy przestrzegać zaleceń, które opisaliśmy powyżej.

Mycie warzyw i owoców pozwoli na usunięcie tych szkodliwych substancji i przyczyni się do uzyskania poprawny ogólnego stanu Twojego zdrowia.


Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.