Nadkwaśność żołądka – niezawodne remedium z kapusty

Nadkwaśność żołądka wiąże się z nieodpowiednią dietą, siedzącym trybem życia, stresem oraz używkami, takimi jak tytoń i alkohol.
Nadkwaśność żołądka

Nadkwaśność żołądka jest dolegliwością nieprzyjemną, a nawet bolesną. W większości przypadków wystarczy tylko zmienić nawyki żywieniowe, a problem zniknie.

W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci jak zwalczyć nadkwaśność żołądka w naturalny sposób – przygotowując bardzo skuteczne remedium z kapusty.

Skąd się bierze nadkwaśność żołądka?

Żołądek jest organem o wysokiej kwasowości, ponieważ znajduje się w nim kwas solny umożliwiający trawienie. Czasem jednak, ze względu na różne czynniki, kwas ten może działać zbyt agresywnie. W niektórych przypadkach przedostaje się do przełyku i powoduje podrażnienia.

Jakie czynniki powodują nadkwaśność żołądka?

  • Nieodpowiednia dieta lub nieprzyswajalność pokarmów.
  • Nadmiar produktów kwasotwórczych, takich jak: cukier biały, rafinowane mąki, potrawy smażone, czerwone mięso, wędliny, mleko, słodkie napoje gazowane i alkohol.
  • Jadanie w pośpiechu i w nadmiarze.
  • Osłabiony układ trawienny ze względu na brak enzymów.
  • Skutki uboczne niektórych lekarstw.
  • Używki: tytoń i alkohol.
  • Stres i negatywne emocje.
  • Siedzący tryb życia.
  • Zanieczyszczone powietrze w miastach.

Smażone frytki

Produkty zasadowotwórcze

Istnieje kilka naturalnych sposobów na nadkwaśność żołądka. Ich skuteczność będzie jeszcze większa, jeżeli włączysz do codziennej diety niektóre produkty zasadowotwórcze.

Jadane na co dzień zrównoważą gospodarkę kwasowo-zasadową i uregulują pH Twojego żołądka. Oczywiście, zachowają taki stopień kwasowości, który umożliwia normalne trawienie. Należą do nich:

  • Awokado
  • Ogórek
  • Migdały
  • Szparagi
  • Proso
  • Brokuły

My, z kolei, polecamy Ci kapustę. Na jej bazie możesz przygotować bardzo skuteczne remedium.

Ekologiczne proso

Dlaczego akurat kapusta?

Kapusta jest warzywem ekonomicznym i ogólnodostępnym, a jej właściwości zdrowotne są niezastąpione. W niektórych krajach praktycznie się jej nie stosuje, a w innych jest składnikiem większości przepisów.

Działanie zasadowotwórcze kapusty wpływa na pracę żołądka, wątroby i jelit. Skutecznie zapobiega wrzodom i innym dolegliwościom gastrycznym.

Nie można zapominać, że jest też świetnym diuretykiem, wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi bóle reumatyczne.

Świeża kapusta

Czego potrzebujemy?

Do przygotowania dwóch porcji dziennie, potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 300 lub 400 gramów białej kapusty.
  • 2 łyżki stołowe (50 gramów) oliwy z oliwek.
  • Sok z połówki cytryny.
  • Szczypta czarnego pieprzu mielonego, do smaku.
  • Odrobina kminku.
  • Pół łyżeczki (5 gramów) soli morskiej lub różowej soli himalajskiej.

Sposób przygotowania

Przygotowujemy przepis z samego rana, ponieważ potrzebuje kilku godzin, żeby się „przegryźć”.

  • Kroimy kapustę w cienkie plastry i siekamy przy pomocy robota kuchennego (bez przesady).
  • Przekładamy do szklanego pojemnika.
  • Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i przyprawy. Mieszamy.
  • Przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny, w temperaturze pokojowej.

Jak i kiedy?

  • Przygotowane remedium dzielimy na dwie porcje: jedną zjadamy jako dodatek do obiadu, a drugą podczas kolacji.
  • Pamiętaj, żeby odpowiednio przeżuwać! W przeciwnym wypadku może wywołać gazy (stąd też obecność kminku).
  • Ten leczniczy przepis jest jedynie dodatkiem do posiłków – nie powinien zastępować węglowodanów, protein i potrzebnych tłuszczów.
  • Wiele osób nie przepada za smakiem gotowanej kapusty. Na surowo jest jednak łagodniejsza i lubiana raczej przez wszystkich.
  • Różnicę zauważysz już po kilku dniach. Wystarczy zastosować się do naszych wskazówek, a nadkwaśność żołądka przestanie być dla Ciebie problemem.