Najbardziej tuczące jedzenie!

Jakiś czas temu przeprowadzono badania, by wskazać „najgorsze możliwe jedzenie pod słońcem„. Badacze wskazali pewne typy, ale prawda prawda jest taka, że wszystko zależy od wielkości porcji oraz od tego jak często je zjadamy. Jednak jeśli chcesz schudnąć albo obniżyć swój poziom cholesterolu, koniecznie musisz wyeliminować niezdrowe jedzenie ze swojej diety. Dzięki temu dodatkowo będziesz mieć więcej energii na cały dzień.

Przez jakie jedzenie utyjesz najbardziej?

Te 12 produktów żywieniowych, wg badań przeprowadzonym na Uniwersytecie Harvardzkim, powodują największy przyrost masy ciała. Przedstawiamy od najbardziej tuczących i niezebepiecznych.

Frytki

Frytki sprzedawane w restauracjach fast food są jednym z najbardziej niebezpiecznych pokarmów, ponieważ są pyszne i uzależniamy się od nich. W rzeczywistości w ich skład wchodzą wyłącznie cukry i tłuszcz. Domowe frytki są tylko trochę mniej szkodliwe.

2#:jedzenie-frytki.jpgCzipsy

Jest to doskonała przekąska, której nie może zabraknąć na żadnej domówce, chętnie też zjadamy je między posiłkami. Mają dużo tłuszczu i soli, co powoduje przyrost masy ciała. Nie zaspokajają również głodu, przez co często spożywamy je w dużych ilościach.

Słodzone napoje

Picie jednej czy dwóch butelek różnych kolorowych napojów nie tylko powodują przyrost masy ciała, ale niebezpiecznie podnosi poziom glukozy we krwi. Nie ma znaczenia, czy jest to wersja „0 kalorii” czy nie; zawsze są szkodliwe dla zdrowia.

Tłuste mięso

Zbyt dużo wołowiny i wieprzowiny przyczynia się do przyrostu masy ciała, może także zwiększyć poziom cholesterolu, z powodu zawartego w nich tłuszczu (dotyczy to głównie wieprzowiny).

3#:jedzenie-tłuste mięso.jpg

Produkty z przetworzonego mięsa

Takie jak np. kiełbasa. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych, kalorii, sodu i barwników. Nie są zdrowe ani dla dzieci, ani dla dorosłych, a ich spożywanie nie jest wskazane.

Tłuszcze trans

Setki produktów, który widzimy na półkach w supermarketach zawierają pewną grupę tłuszczów nasyconych (tzw. tłuszcze trans), które są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Występują one przede wszystkim w żywności mrożonej, przetworzonej, jak również w gotowych produktach.

Ziemniaki

W wielu krajach to warzywo można podawać na wiele różnych sposobów, ale bez względu na jego postać, jeden talerz ziemniaków na dzień wystarcza, aby powodować problemy w organizmie, takie jak uczucie ciężkości w żołądku i fałszywe uczucie sytości.

Słodycze i ciastka

Ciasteczka, ciasta, wyroby piekarnicze itp, są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ zawierają duże ilości cukrów i tłuszczów. Po posiłku na deser lepiej jeść owoce.

Niepełne ziarno

Takie jak na przykład ryż biały, który na całym świecie jest spożywany w olbrzymich ilościach, ze względu na jego cenę i skuteczność w zaspokajaniu głodu. Problemem nie jest tu ryż sam w sobie, ale raczej proces jego „wybielania”. Nic, co jest podawane takim procesom nie jest zdrowe, ponieważ to nie jest naturalne. Staraj się kupować ryż pełnoziarnisty lub ryż brązowy.

Smażone jedzenie

Nie licząc ziemniaków, o których już wcześniej wspominaliśmy, inne produkty smażone na głębokim tłuszczu są szkodliwe, szczególnie te, które możemy kupić w restauracjach i na stoiskach. Nieco mniej szkodliwe jest jedzenie smażone w domu, na oleju wiadomego pochodzenia. Dotyczy to więc jakiekolwiek panierowanego mięsa, warzyw, itp.

Soki owocowe w kartonach i butelkach

Nawet te z etykietką „100% naturalne” tak do końca naturalne nie są, ponieważ zawierają zbyt duże ilości cukrów, by móc znaleźć je na półce w dziale ze zdrową żywnością. W wielu przypadkach dodatkowo szkodliwe są barwniki i konserwanty w nich zawarte.

Masło

Tłuszcze używane do wytwarzania masła są złe szkodliwe dla organizmu, w tym dla skóry. Udowodniono, że ludzie, którzy spożywają masło lub majonez częściej mają zatkane pory na twarzy, oraz przetłuszcza im się skóra. Udowodniono również, że masło podnosi poziom cholesterolu.

4#:jedzenie-masło.jpgInne szkodliwe jedzenie

Oprócz wcześniej wymienionych 12 produktów spożywczych, oto kilka innych pokarmów, których zaleca się nie spożywać zbyt często:

  • Makaron: Zwłaszcza zrobiony z białej mąki. Umiarkowana ilość raz na tydzień nie spowoduje żadnych szkód, problememy zaczynają się, gdy jemy go codziennie z dodatkiem różnych sosów, serów i przypraw. Wszystko to zawiera kalorie i węglowodany, które powodują przyrost masy ciała.

5#:jedzenie-spaghetti.jpg

  • Dodatki do sałatek i mięs: do tej grupy możemy zaliczyć majonez, keczup, musztardę, mieszanki przypraw itp. Każde z nich zawiera ogromne ilości soli i tłuszczu, przez co poziom trójglicerydów wzrasta do niebezpiecznie wysokiego poziomu.
  • Czekolada; chociaż w tym punkcie musimy zaznaczyć kilka wyjątków. Na przykład gorzka czekolada, która zawiera więcej kakao nie jest szkodliwa (jeśli zjadasz ją w racjonalnych ilościach, oczywiście). Ale jeśli kupujesz tańsze rodzaje czekolady i produktów czekoladopodobnych w supermarkecie, wiedz, że na pewno mają w sobie dodatki, konserwanty i substancje słodzące. W każdym wypadku, szczególnie unikaj białej czekolady, która zawiera duże ilości chemikaliów, tłuszczu i cukru.

Jedzenie, które praktycznie nie powoduje tycia

Po drugiej stronie medalu uplasowały się produkty, które dają nam przepustkę do spożywania ich w dowolnych ilościach i o dowolnej porze.

  • Ryby białe lub tłuste: karasie, witlinki, czerwony leszcze, morszczuki, dorsze itp, są dobre, ponieważ nie zawierają węglowodanów ani tłuszczów, a za oferują kwasy omega-3 i fosfor.
  • Chude mięso: czyli na przykład kurczak lub indyk, które są pozbawione tłuszczu. Są sycące i zawierają dużo białka.
  • Mięczaki, skorupiaki: małże, homary, kraby, ostrygi, kalmary itp. mają bardzo mało tłuszczu i są bogate w jod i cynk, zawierają natomiast dobrej jakości białka i bardzo mało węglowodanów.
  • Warzywa: szpinak, brokuły, marchew, pomidor, cebula, sałata, kapusta, boćwina, pory, szparagi, i tak dalej, i tak dalej… Zapewniają one ogromne ilości witamin i minerałów, a prawie w ogóle nie mają tłuszczu. Dostarczają one organizmowi również duże ilości wody.

6#:jedzenie.jpg

  • Rośliny strączkowe: soczewica, soja, cieciorka, fasola szparagowa, itp, dostarczają organizmowi cynk, fosfor, żelazo, magnez i wiele witamin i, przede wszystkim, białko.
  • Owoce: na listę można by wpisać właściwie wszystkie, z kilkoma drobnymi wyjątkami: banany, winogrona, kokos czy pigwa – te mają nieco więcej cukrów. Wszystkie owoce zapewniają organizmowi nawodnienie i dostarczają mu przeciwutleniaczy.
Zdjęcia dzięki uprzejmości: Harsha K R, Stu_Spivack, grendelkhan, Jessica Merz, Sean McEntee, John Loo oraz Christopher.