Najlepsze naturalne środki oczyszczające

Jeśli dokuczają Ci zaparcia albo chcesz stracić na wadze, znajomość kilku owoców, które działają jak środki oczyszczające, będzie bardzo przydatną wiedzą. Ale musisz wiedzieć też w jakich ilościach je jeść i unikać jedzenia więcej, niż jest to zalecane, ponieważ Twój układ trawienny nie zniesie tego najlepiej. Skoro już znamy podstawową zasadę, możemy przejść dalej! Przedstawiamy środki oczyszczające jelita, które są w stu procentach naturalne.

Naturalne środki oczyszczające

Prawdopodobnie jesz je od czasu do czasu, może nawet na stałe jest ono obecne w Twoim planie żywieniowym, a po zjedzeniu odczuwasz pełność i wzdęcie brzucha. Dzieje się tak, ponieważ nie codziennie chodzimy do toalety. Jednak staraj się je przyjmować wtedy, kiedy tylko jest to możliwe.

Banany

Mają mnóstwo błonnika, co czyni je doskonałym naturalnym środkiem oczyszczającym, wspomagającym proces wydalania. Są także niezwykle bogate w jeszcze inny ważny składnik odżywczy: potas. Wystarczy jeden banan dziennie, by zapewnić odpowiedni zapas elektrolitów swoim jelitom. Ponadto, zawiera związki zwane fruktooligosacharydami, które sprzyjają rozwojowi pożytecznych kultur bakterii w jetlitach.

Jabłka

Dzięki wysokim stężeniu węglowodanów zwanych pektynami, jabłka pobudzają pracę jelit. Dostarczają też organizmowi błonnika. Jedz dwa lub trzy świeże jabłka dziennie, by zapobiegać zaparciom.

2#:środki-oczyszczające-jabłko.jpg

Melon

Na dobry początek dnia warto zjeść melona! Ten owoc jest niezwykle lekkostrawny, właściwie przedostaje się prosto do jelit, nie jest trawiony w żołądku. Szczególnie polecamy odmianę melona zwaną kantalupą.

Jagody, byliny i owoce krzewów

Są pełne przeciwutleniaczy. Jest ich całe mnóstwo rodzajów, niektóre mogą smakować Ci bardziej niż inne, więc wybierz swoje ulubione! Truskawki, porzeczki, maliny, jeżyny, agrest – to tylko niektóre.

Śliwki

Tak właściwie – to środek oczyszczający numer 1. Śliwki są bogate w potas, witaminę A, błonnik i żelazo. Oprócz tego stwarzają odpowiednie warunki dla rozwoju pożytecznych kultur bakterii w jelicie grubym, które wspomagają jego oczyszczanie.

Niedestylowany ocet jabłkowy

Wspomaga prawidłową pracę jelit i przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu. Zawiera pektyny, potas, kwas jabłkowy, kwas octowy, wapń i inne składniki. Polecamy dodawanie do potraw takiego octu jabłkowego, ponieważ zawiera wiele pożytecznych składników odżywczych, dodatkowo upewnij się, że unosi się w nim osad – to oznacza, że nie został poddany procesowi destylacji.

Aloe vera (aloes zwyczajny)

3#:środki-oczyszczające-aloevaerajpgOstre przyprawy

Imbir, krokus czy pieprz cayenne wspomagają trawienie i doskonale sprawdzają się w roli środków oczyszczających. Z imbiru można przygotowywać napar, na bieżąco kontrolując procesy wydalania. Szafran (krokus) oczyszcza wątrobę z toksyn i zwalcza rakotwórcze związki zawarte w pokarmie. Pieprz cayenne stymuluje wytwarzanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych.

Owoce cytrusowe

Dotyczy to szczególnie pomarańczy, ale przydatne będą też cytryny i grejpfruty. Cytrusy są doskonałymi detoksykantami, czyli pomagają „wypłukać” toksyny z organizmu. Witamina C, która jest w nich zawarta, zamienia szkodliwe substancje na w pełni nadające się do trawienia. Ponadto, jedna pomarańcza dostarcza 15% zalecanej ilości błonnika dziennie.

Marchewki

Podobnie jak jabłka, marchewki zawierają mnóstwo pektyn i dostarczają do układu trawiennego sporo błonnika. Wspomagają wydalanie i oczyszczania organizmu z toksyn.

Cebula

Dzięki zawartemu w niej związku zwanym kwercetyną, cebula doskonale radzi sobie z usuwaniem pozostałości z organizmu. Dodatkowo zawiera kwas foliowy, witaminę E i C, potas oraz błonnik.

cebulaCzosnek

Nawet niewielka porcja tego warzywa dostarcza odpowiednich ilości selenu i allicyny, zdolnych do oczyszczania wątroby i eliminowania toksyn. Dodawanie czosnku do potraw może też zmniejszyć ryzyko raka żołądka.

Brokuły i kalafior

Obydwa warzywa zwiększają ilość związków zwanych glukozynolatami, dzięki którym organizm produkuje większe ilości enzymów trawiennych, które z kolei eliminują toksyny. Dzięki nim, będziesz odczuwała naturalną potrzebę pójścia do toalety. Do tej grupy warzyw możemy zaliczyć też kapustę, która zmiękcza treść jelit, podczas ich przemieszczania się.

Pomidory

Pomidory także świetnie sprawdzają się jako jedzenie wspomagające oczyszczalnie organizmu. Zawierają duże ilości witaminy A, C i K. Zaspokajają 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Zawierają także glukomannan – antyoksydant zmniejszający ryzyko raka jelita grubego.

pomidoryKwasy tłuszczowe omega-3

Tę substancję możemy znaleźć m. in. w oleju lnianym, awokado czy oliwie z oliwek. Eliminują toksyny i zwilżają ścianki jelit, dzięki czemu treść jelit przemieszcza się w nich bardziej płynnie.

Szpinak, cykoria

Warzywa takie jak szpinak, cykoria, rukola itp. świetnie sprawdzają się jako środki laksacyjne, ponieważ zawierają błonnik, magnez, kwas foliowy, wapń oraz witaminy C i K. Wszystkie te związki pozytywnie oddziałują na pracę jelit, stymulują też wydzielanie żółci, która usuwa niepożądane substancje z krwi i narządów wewnętrznych.

Tłuszcz kokosowy

Wspomaga trawienie i pracę jelit, łagodzi dyskomfort spowodowany hemoroidami, zwalcza stany zapalnie i pomaga odbudowywać uszkodzone tkanki. Najlepsze rezultaty da olej nieprzetworzony olej kokosowy z pierwszego tłoczenia.

Awokado

Ten owoc jest pełen składników takich jak potas, kwas foliowy czy witamina K. Jedno awokado zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Zawiera też magnez i luteinę, która wspomaga przyswajania składników odżywczych z innych pokarmów.

Nasiona

Niepoddane żadnej obróbce nasiona wspomogą trawienie innych pokarmów. Mogą być to nasiona lnu, dyni, słonecznika itd. Zawierają mnóstwo błonnika, cynku, białka i witaminy E. Do tej grupy możemy też śmiało zaliczyć orzechy, migdały czy orzeszki piniowe.

4#:środki-oczyszczające-len.jpgZdjęcia dzięki uprzejmości: Sean MacEntee, Studio Tdes, Olga Berrios, Daniel R. Blume, Jinax i Larry Jacobsen.