Najlepsze ziarna do walki z migreną

Oprócz uzupełnienia diety w nasiona takie jak sezam, który zmniejsza migreny, istotnym aspektem jest unikanie żywności wzmagającej migrenę, takiej jak fast food lub konserwy.
Ziarna na migrenę

Jeśli często zdarza Ci się walczyć z migreną, zapewne już wiesz, że ogromną rolę w zapobieganiu atakom bólu pełni odpowiednia dieta. Odpowiedni wybór produktów sprawia, że czujesz się o wiele lepiej, a migreny są rzadsze. Ale czy wiesz, że Twoim sprzymierzeńcem są również ziarna i nasiona różnych roślin? Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jakie ziarna najskuteczniej pomogą Ci w walce z migreną.

1. Zdrowe odżywianie a migreny

Jedną z przyczyn występowania migreny jest nagła reakcja organizmu na niektóre substancje zawarte w tym, co jemy.

Całkiem nieświadomie włączamy nieraz do naszego jadłospisu produkty, które w organizmie potrafią zachowywać się jak substancje toksyczne. W wyniku ich działania dochodzi do syntezy substancji rozszerzających naczynia, co z kolei prowadzi do nabrzmienia tętnic mózgowych.

Sery

W efekcie dopada nas nagły atak bólu. To czy substancje te wywołują u nas migrenę jest uwarunkowane czynnikami dziedzicznymi oraz podatnością na stres.

Powinieneś także pamiętać, że nawet dbając o odpowiednią dietę i biorąc leki, wciąż od czasu do czasu może dopaść Cię migrena.

Dlaczego?

Bardzo wiele różnych czynników może wywoływać tego typu ataki. Mogą to być: stres, menstruacja, głód, niewyspanie, zmęczenie czy wysiłek fizyczny.

Może się nawet zdarzyć, że zbyt intensywny zapach perfum wywoła atak migreny. Właśnie dlatego warto obserwować reakcje swojego organizmu, aby móc kontrolować je w przyszłości.

Oto lista produktów spożywczych, których należy unikać jeśli jest się podatnym na ataki migreny:

  • Produkty zawierające tzw. aminy biogenne, czyli składniki takie jak histamina czy tyramina obecne m.in. w czekoladzie, serach, winie, piwie i konserwach rybnych.
  • Sztuczne dodatki i konserwanty: np. glutaminian sodu, nazywany piątym smakiem, dodawany do różnych produktów w celu nadaniu im intensywniejszego smaku. Znajdziesz go przede wszystkim w takich produktach jak pizza, hamburgery, cukierki, słodycze,  chińskie dania. Musisz też wiedzieć, że pomidory i parmezan to naturalne źródła glutaminianu sodu.
  • Inne niebezpieczne produkty: w walce z migreną warto wykluczyć ze swojego jadłospisu również takie artykuły jak tuńczyk i sardynki w puszce, anchois, kiełbasa, wątróbka, czerwone mięso, kapusta kiszona, soja, bakłażan, pomidory, czerwone i białe wino, piwo i bardzo dojrzałe owoce.

2. Najlepsze ziarna do walki z migreną

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika

Słonecznik to Twój sojusznik w walce z migreną, pamiętaj jednak by wybierać tylko nasiona bez soli. Garść tego ziarna dziennie to wystarczająca dawka, aby zwalczyć uporczywe bóle głowy. Poznaj zdrowotne właściwości słonecznika!

  • Witamina E: To bogata podstawa przeciwutleniaczy, która pomoże Ci obronić się przed szkodliwym wpływem toksyn i wewnętrznymi stanami zapalnymi i opuchlizną. Witamina E wspomoże proces oczyszczania organizmu, wzmocni układ odpornościowy i uelastyczni komórki, co pozwoli uniknąć zwężania się nerwów czaszkowych.
  • Kwasy tłuszczowe: Są to niezastąpione źródła energii, niezbędnej do walki z migrenami. Kwasy tłuszczowe uczestniczą w produkcji niektórych hormonów oraz kontrolują poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  • Magnez: O wpływie magnezu na zapobieganie migrenom powinieneś wiedzieć już od dawna, jest to bowiem składnik poprawiający kondycję mięśni i komórek nerwowych oraz stymulujący transmisję impulsów nerwowych, które pozwalają mięśniom na odpoczynek. Magnez wpływa także pozytywnie na kości i układ krążenia, a także zapobiega obrzmieniu nerwów czaszkowych.

Siemię lniane

Siemię lniane

Siemię lniane jest znane ze  swoich właściwości wspomagających odchudzanie, obniżających cholesterol i kontrolujący poziom cukru we krwi. Ziarna te są jednak także świetnym lekarstwem na migreny. Możesz dodawać je do sałatek i sprawdzić, czy 2 łyżki stołowe dziennie wystarczą, aby uporać się z atakami bólu. Oto główne zalety tego ziarna:

  • Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych: tak jak już wspomnieliśmy kwasy tłuszczowe bardzo łagodzą objawy migreny. Siemię lniane zawiera kwas omega-3 (wielonienasycony 75%) i omega-6 (wielonienasycony 25%).
  • Witamina E: ziarna te również zawierają witaminę E, która pomaga zapobiegać bólom głowy.
  • Inne minerały, takie jak magnez, wapń, potas, mangan i krzem, a wszystkie one doskonale leczą migreny.
  • Siemię lniane jest bogate w enzymy wspomagające trawienie.

Szałwia hiszpańska

Smoothie z ziarnami

Ziarna szałwii hiszpańskiej to naturalne lekarstwo o niebywałej mocy. Jest polecana sportowcom, osobom pragnącym stracić na wadze oraz wszystkim, którzy potrzebują dodatkowego zastrzyku energii i substancji odżywczych. Wypróbuj właściwości tej rośliny:

  • Naturalne źródło witamin i minerałów: wysoka zawartość wapnia, magnezu i cynku sprawia, że szałwia hiszpańska to kolejny niezawodny środek na migrenę.
  • Zawartość kwasu tłuszczowego omega-3 nie tylko zapobiega bólom głowy, ale także obniża poziom cholesterolu i wzmacnia serce.

Sezam

Ziarna sezamu

Ziarna sezamu są nie tylko wyjątkowo smacznym dodatkiem do wielu potraw, deserów czy domowych wypieków, ale także mogą poszczycić się szerokimi zastosowaniami zdrowotnymi. Dwie łyżki sezamu to codzienna dawka zdrowia. A jak ziarna te wpływają na osoby cierpiące na migreny?

  • Zawarty w sezamie magnez pozwala zapobiec skurczom naczyń krwionośnych, które są przyczyną bólów głowy. Osoby regularnie jedzące sezam rzadziej cierpią na tego typu dolegliwości.

Podsumowując, jeśli cierpisz na nawracające i uporczywe migreny, rozwiązaniem mogą być naturalne lekarstwa. Dwie łyżki wybranego ziarna każdego dnia mogą sprawić cuda jeśli chodzi o Twoje zdrowie i dobre samopoczucie.