Napar z cynamonu i imbiru dobry na wszystko!

Wśród wielu korzyści płynących ze stosowania tego naturalnego środka leczniczego trzeba wymienić to, że jako zasada doskonale wpływa na działanie organizmu i wzmacnia skuteczność działania układu odpornościowego. Napój ten ponadto dodaje energii, a także wspomaga mechanizm oczyszczania organizmu z nieczystości i toksyn
Napar z cytryny

Istnieją naturalne składniki spożywcze, które posiadają tak wiele właściwości, że praktycznie powinnyśmy spożywać je każdego dnia. Napar opisany w tym artykule zawiera kilka takich składników. Napar z cytryny, imbiru i cynamonu jest niezwykle skuteczny w profilaktyce wielu problemów zdrowotnych.

Powstaje więc pytanie czy picie naparu w sposób regularny może nam przynieść jeszcze większe korzyści? Tak! Regularność jest niezbędna, gdy chcemy poprawić stan zdrowia w sytuacji, gdy cierpimy na choroby chroniczne, a także w przypadku wielu innych nieprawidłowości, które mogą występować w naszym organizmie.

Czytając ten artykuł dowiesz się jak w odpowiedni sposób przygotować napar, który dostarczy Twemu ciału mnóstwa niezbędnych witamin i składników odżywczych. Dowiesz się jak przygotować cytrynę, imbir i cynamon, tak, aby były skuteczne w profilaktyce wspomnianych chorób.

Gorący napar – czy naprawdę jest skuteczny?

Napar, o którym mowa, składa się wyłącznie z trzech składników, nie licząc wody. Jednakże wszystkie one spełniają niezwykle istotne funkcje. Dostarczając do organizmu odpowiednich składników odżywczych, skutecznie wzmacniają naturalny mechanizm naszego organizmu, który spełnia funkcję auto leczenia.

Niepodważalną korzyścią jest fakt, że nasz napar składa się z produktów ogólnie dostępnych i ekonomicznych. To sprawia, że nie możesz szukać wymówek, aby go nie przygotować. Może go pić praktycznie każda osoba, ale jeśli cierpisz na jakąś specyficzną chorobę lub stale przyjmujesz lekarstwa, zawsze lepiej poradzić się specjalisty.

Leczniczy napar z cynamonu

Napar i jego podstawowe składniki

  • Cynamon z Cejlonu, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi ze Sri Lanki. Jest przyprawą niezwykle aromatyczną i często używaną w kuchni. Pamiętaj jednak, aby zawsze używać cynamonu właśnie tego pochodzenia, ponieważ w przeciwieństwie do chińskiego, cynamon z Cejlonu posiada niezwykłe właściwości zdrowotne.

Do przygotowania naszego naparu można użyć cynamonu w proszku.

Przeczytaj też artykuł: Cynamon z miodem – prawdziwy eliksir zdrowia!

  • Cytryna to jeden z bardziej leczniczych owoców, jakie istnieją, a najwięcej korzyści możemy osiągnąć stosując skórkę, którą wiele z nas ma w zwyczaju po prostu wyrzucać. Jednak, żeby używać skórki z cytryny, powinnyśmy się upewnić, że pochodzi ona z hodowli naturalnej, aby wraz z nią nie jeść pestycydów.

Żeby cytrynę mieć zawsze wtedy, gdy będziesz chciała jej użyć, możesz ją przechowywać w formie zamrożonej.

  • Korzeń imbiru (Zingiber officinale). To roślina o szerokim zastosowaniu medycznym, którą w krajach orientalnych stosowano już wiele lat temu. Charakteryzuje się swoistym lekko słodkim, odświeżającym, a zarazem pikantnym smakiem.

Możesz użyć korzenia imbiru w postaci sproszkowanej, ale tym razem zachęcamy Cię do użycia świeżego korzenia imbiru, który ze względu na swą formę posiada więcej właściwości leczniczych.

Przeczytaj też artykuł: Piwo imbirowe na stany zapalne – przepis

Zdrowotny napar z imbiru

Przygotowanie zdrowotnego naparu z imbiru, cytryny i cynamonu

Korzyścią z naszego przepisu jest z pewnością fakt, że omawiany napar możesz przygotować od razu na kilka dni i przechowywać go w lodówce. Kiedy jednak będziesz go piła, najlepiej zrobisz podgrzewając go nieco, tak aby był letni lub gorący. Przepis, który znajdziesz poniżej pozwoli Ci przygotować porcję a jeden dzień.

Składniki

  • 2 cytryny z hodowli ekologicznej (wraz ze skórką)
  • 1 łyżka cynamonu z Cejlonu (10g)
  • 1 plasterek świeżego korzenia imbiru
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania

  • Rozpoczynamy od lekkiego podgrzania wody, którą następnie za pomocą blendera przez około dwie minuty miksujemy z cytrynami, imbirem i cynamonem.
  • Przesiewamy napój przez sitko.
  • W razie potrzeby napar można osłodzić, najlepiej używając do tego stewii.

Sposób użycia

  • 2 szklanki na czczo, co najmniej na pół godziny przed śniadaniem.
  • 2 szklanki przed obiadem, ale nie w połączeniu z jakimkolwiek posiłkiem.
  • 2 szklanki po południu, również odseparowane od posiłku.

Najlepsze rezultaty można uzyskać pijąc napar lekko gorący, zwłaszcza jeśli w trakcie chłodnego dnia odczuwasz potrzebę, by nieco się rozgrzać. Jesienią zrobisz lepiej, gdy będziesz pić napar zawsze świeżo przygotowany, pamiętając o tym, by nie był zimny, gdyż mógłby wtedy wywołać niepożądane działanie na wątrobę.

Cytryny

Napar z imbiry, cytryny i cynamonu – na co pomaga?

Tak jak już wspomnieliśmy we wstępie do tego artykułu, ten prosty i łatwy do przygotowania napar, bardzo korzystnie działa na wiele aspektów naszego zdrowia:

  • Usprawnia pracę układu immunologicznego.
  • Przyspiesza metabolizm i wspomaga organizm w zrzucaniu zbędnych kilogramów i w spalaniu tkanki tłuszczowej.
  • Jako diuretyk pomaga organizmowi uwolnić się od zatrzymanych w nim płynów.
  • Wspomaga procesy trawienne i zwalcza nadkwasotę żołądka. Choć cytryna jest kwaśna w smaku, to kiedy trafia do żołądka, działa jako zasada neutralizując nadkwasotę i nie ingerując przy tym w skład soków żołądkowych, które muszą pozostawać kwaśne.
  • Jest skuteczny w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych i skutecznie redukuje poziomy cholesterolu i trójglicerydów.
  • Działa ochronnie na nasze stawy.
  • Podwyższa poziom energii i zapobiega powstawaniu przygnębienia i stresu.

Przeczytaj też artykuł: Stres – wyeliminuj go za pomocą tej japońskiej metody

  • Zwalcza bezsenność i skutecznie polepsza jakość snu. Nie powinnaś go jednak pić po godzinie 20, żeby nie prowokować oddawania moczu w nocy.
  • Podwyższa libido i pomaga w zwalczaniu dysfunkcji seksualnych.
  • Działa ochronnie na gardło i struny głosowe. Jeżeli zależy Ci szczególnie na tym działaniu, pij napar w temperaturze otoczenia lub delikatnie podgrzany.
  • Zapobiega starzeniu się komórek organizmu.
  • Podnosi temperaturę organizmu, wzmaga potliwość, a co za tym idzie, pomaga skuteczniej oczyszczać organizm z toksyn i innych zanieczyszczeń.
  • Poprawia pracę wątroby i pęcherza, dwóch organów wewnętrznych, które są niezbędne do tego, aby człowiek mógł zachować pełnię energii i cieszyć się dobrym humorem.
  • Jako zasada odkwasza organizm, co stanowi gwarancję dobrego zdrowia.
  • Reguluje poziom cukru we krwi.
  • Poprawia przyswajanie składników odżywczych, co sprawia, że z każdego zjedzonego posiłku możemy skorzystać w znacznie większej mierze.
  • Stanowi ważne narzędzie w profilaktyce nowotworów.