Napar z trawy cytrynowej na migreny i ból głowy

Napar z trawy cytrynowej skutecznie usuwa nadmiar toksyn z organizmu, redukuje poziom kwasu moczowego oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Napar z trawy cytrynowej na ból głowy

Napar z trawy cytrynowej to naturalny środek o silnych właściwościach oczyszczających i odżywczych, który łagodzi bóle głowy związane z ciśnieniem tętniczym krwi, a co za tym idzie nawet silne migreny.

Jeśli dotychczas nigdy nie słyszałeś o trawie cytrynowej, warto zapamiętać, że jej nazwa naukowa brzmi Cymbopogon citratus. Popularnie jest również nazywana palczatką cytrynową lub palczatką cytronelową.

Napar z trawy cytrynowej jest znany na całym świecie, prawdopodobnie ze względu na jej niezwykle przyjemny i orzeźwiający smak. Ale to nie wszystko! Trawa cytrynowa ma również lecznicze właściwości, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu.

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Griffith w Australii, napar z trawy cytrynowej jest wskazany dla osób cierpiących na częste bóle głowy o wysokiej intensywności i migreny. Zawiera bowiem naturalne substancje, które pomagają złagodzić dolegliwości bólowe bez konieczności przyjmowania leków.

Napar z trawy cytrynowej: zdrowy i leczniczy

Filiżanka naparu

Jako ciekawostkę podajemy fakt, że rdzenni mieszkańcy Australii od niepamiętnych czasów stosowali trawę cytrynową do leczenia bólów głowy i migren.

Obecnie na wielu australijskich uniwersytetach przeprowadzane są liczne badania, których celem jest potwierdzenie, czy ten naturalny środek rzeczywiście jest aż tak silny w działaniu, jak powszechnie się uważa.

Jedno z badań, które zostało przeprowadzone przez profesora Lyna Griffithsa z Australii, dr. Darrena Grice’a i dr Kelly Rogers przyniosło następujące rezultaty:

  • Trawa cytrynowa daje takie same efekty jak farmakologiczne proszki przeciwbólowe i przeciwzapalne stosowane przy leczeniu bólów głowy i migren.
  • Badanie trwało 5 lat, a jego wyniki zostały opublikowane zarówno w czasopismach dotyczących medycyny alternatywnej, jak i specjalistycznych wydaniach naukowych medycyny komplementarnej.
  • Krótko mówiąc, rodowici mieszkańcy Australii doskonale wiedzieli, co robili, gdy szukali trawy cytrynowej do ukojenia bólów głowy.

Przeczytaj koniecznie: Najlepsze ziarna do walki z migreną

Trawa cytrynowa – skuteczny lek na migrenę

Ból głowy

  • Bóle głowy i migreny aktywują nieprawidłową aktywność w naszym mózgu, na przykład prowadzą do zmiany stężenia serotoniny, która z kolei zaburzają prawidłowe funkcje płytek krwi.
  • Przy nadmiarze płytek krwi wzrasta ryzyko powstawania zakrzepów, które ograniczają prawidłowe dotlenienie mózgu i mogą stać się przyczyną udaru mózgu.
  • Trawa cytrynowa reguluje funkcje płytek krwi – zapobiega ich sklejaniu się. Dodatkowo roślina ta skutecznie kontroluje uwalnianie serotoniny.
  • Lecznicze właściwości trawy cytrynowej zawdzięczamy substancji o nazwie eugenol, odpowiedzialnej za normalizowanie wielu podstawowych funkcji organizmu.
  • Trawa cytrynowa to naturalny odpowiednik aspiryny.
  • Jak już wcześniej pisaliśmy, trawa cytrynowa wykazuje silne właściwości „kontrolujące” poziom wydzielanej serotoniny, dzięki czemu skutecznie wspomaga podstawowe funkcje organizmu odpowiedzialne za dobre samopoczucie, apetyt, zdrowy sen, prawidłowe skurcze mięśni i dobrą pamięć.

Wielu lekarzy uważa, że często tradycyjna medycyna – znana i stosowana od wieków – posiada w swoim zasięgu naturalne leki, będące cennym źródłem podstawowych składników odżywczych, które pomagają wyleczyć wiele chorób i złagodzić nieprzyjemne dolegliwości.

Naturalny środek oczyszczający organizm

Trawa cytrynowa

Napar z trawy cytrynowej pomaga wyeliminować toksyny i szkodliwe substancje, które codziennie gromadzą się w mózgu i układzie sercowo-naczyniowym. Napar ten jest również w stanie skutecznie kontrolować kwas moczowy i poziom złego cholesterolu.

Przeczytaj koniecznie: Oczyszczanie organizmu: naturalna kuracja

Napar bogaty w składniki odżywcze

Napar z trawy cytrynowej jest cennym źródłem witamin, głównie tych z grupy B, i minerałów: manganu, wapnia, magnezu i fosforu.

Ta lecznicza roślina skutecznie łagodzi również bóle głowy i uciążliwe migreny, naturalnie obniża gorączkę oraz może być stosowana jako składnik zup i kremów z dodatkiem ryb i owoców morza. Trawa cytrynowa jest niezwykle aromatyczna i nadaje naszym potrawom oryginalny smak.

Odważysz się ją wykorzystać w swojej kuchni?

Napar z trawy cytrynowej – jak go przygotować?

Gotowy do spożycia susz z trawy cytrynowej możesz dostać niemal w każdym sklepie zielarskim i ze zdrową żywnością. Niestety rzadko kiedy można znaleźć tę roślinę w naturalnej postaci, dlatego zalecamy jej samodzielne wyhodowanie w domu.

Jeśli zdobędziesz żywą roślinę, urwij jedną gałązkę i pokrój ją na małe kawałki, a następnie zalej ją wrzątkiem.

Składniki

  • 1 łyżka suszu z trawy cytrynowej (10 g) lub 1 listek żywej rośliny
  • 1 szklanka wody (200 ml)
  • 1 łyżeczka miodu (7,5 g)

Sposób przygotowania

  • Jeśli stosujesz zasuszone listki trawy cytrynowej, wystarczy zalać je wrzątkiem i zaparzać przez 10-15 minut. Jeśli z kolei postanowisz wykorzystać żywą roślinę, należy wrzucić jedną pokrojoną gałązkę do wrzątku i gotować przez około 20 minut.
  • Po upływie tego czasu, zdejmij wywar z ognia i odstaw na 10 minut. Przecedź i przelej do ulubionej filiżanki.

Jeśli chcesz osłodzić smak, dodaj odrobinę miodu. Pij napar powoli, delektując się każdym łykiem. Ten leczniczy napój pomoże złagodzić bóle głowy, których przyczyną jest nieprawidłowe ciśnienie. Trawa cytrynowa jest naturalnym suplementem diety, którego naprawdę warto spróbować i na co dzień korzystać z jego cudownych właściwości.

Przeczytaj koniecznie: Cierpisz na ból głowy? Poznaj możliwe przyczyny