Napary łagodzące objawy zespołu jelita drażliwego

Może warto wykorzystać wszystkie właściwości tych naparów, przygotowując mieszankę na bazie rumianku, anyżu oraz mięty?

Zespół jelita drażliwego to przypadłość doskwierająca zdecydowanie częściej kobietom. Nie są znane dokładne przyczyny tego schorzenia, jest ono jednak bardzo bolesne i utrudnia codzienne funkcjonowanie. Właśnie dlatego chcemy, abyś poznał napary z leczniczych roślin, które przyniosą Ci ulgę, gdy dopadnie Cię ta dolegliwość. W walce z objawami zespołu jelita drażliwego, bardzo skuteczne są naturalne lekarstwa: zioła i rośliny lecznicze, z których można przygotować napary i które z łatwością kupisz w sklepach zielarskich, aptekach czy sklepach ekologicznych. Przygotowanie i stosowanie naturalnych metod jest proste i skuteczne, jeśli masz jednak jakiekolwiek wątpliwości, nie wahaj się i skonsultuj ze specjalistą.

Do przyrządzenia naparu wystarcza zazwyczaj jedna łyżeczka ziół na kubek wody. Optymalną dawką są dwa kubki naparu dziennie. Aby w pełni skorzystać z leczniczych właściwości naturalnych składników, pamiętaj, aby unikać metalowych naczyń i czajników: do parzenia ziół zdecydowanie lepsza będzie glina lub porcelana.

Napary, które pomogą Ci zwalczyć zespół jelita drażliwego

Herbatka anyżowa

2#:napary.jpg
Anyż posiada wiele właściwości przydatnych do walki z zespołem jelita drażliwego. Ma on działanie przeciwbólowe, zmniejsza obrzęk, napięcie mięśni i gromadzenie się gazów, a do tego ma przyjemny, zbliżony do lukrecji –  smak. Do przygotowania tego naparu potrzebna jest 1 łyżeczka ziaren anyżu na jeden kubek wody. Zagotuj napar i pij go do śniadania oraz w południe. Musisz jednak pamiętać, że anyż nie jest wskazany dla osób zmagających się z biegunką. O zespole jelita drażliwego można powiedzieć, iż często waha się pomiędzy zatwardzeniem a biegunką, więc jeśli napar anyżowy stosuj tylko, gdy przechodzisz przez tę pierwszą fazę.

 Rumianek

3#:napary.jpg

Herbata rumiankowa to kolejne naturalne i skuteczne lekarstwo na objawy zespołu jelita drażliwego. Napary z rumianku działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i relaksująco. Herbatę możesz zaparzyć z kwiatów rumianku (jedna łyżeczka na kubek wody) lub z torebki. Gotuj przez 10 minut, a następnie odstaw na chwilę dla lepszego efektu. Pij dwa razy dziennie.

Mięta

4#:napary.jpg

Mięta należy do roślin wiatropędnych, pobudza pracę układu trawiennego, zmniejsza napięcie mięśni,  ma działanie relaksujące i usypiające. Gdy dociera do organizmu, bezpośrednio oddziałuje na żołądek i jelita, zwalcza stan zapalny, uśmierza ból i działa uspokajająco. Do przygotowania miętowej herbatki potrzebujesz jednej łyżeczki suszonej mięty na kubek wody. Napary z mięty nie lubią cukru, jeśli chcesz je więc dosłodzić, użyj stewii.

Szałwia

 

Napary z szałwii są doskonałym środkiem na biegunkę, wymioty i zawroty głowy. Wszystkie te dolegliwości towarzyszą również zespołowi jelita drażliwego. Szałwia ma właściwości przeciwzapalne i zapierające, a dodatkowo pomoże Ci zasnąć i zrelaksować się. Do przyrządzenia naparu potrzeba Ci 10 gramów szałwii na 3 kubki wody. Odstaw na 5 minut, by lekarstwo w pełni się zaparzyło. Pij maksymalnie 3 raz dziennie.

Macierzanka

 

Macierzanka, czy inaczej tymianek, to kolejne lekarstwo na problemy jelitowe. Ta roślina lecznicza działa korzystnie na procesy trawienne, uśmierza ból i stan zapalny, a także oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji i zwalcza bakterie. Tak samo jak poprzednie napary, napar z macierzanki przygotowujemy dodając łyżeczkę tego zioła do kubka wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Kozieradka

4#:napary.jpg

Ziarna kozieradki są powszechnie używane na dolegliwości układu trawienia, zwłaszcza do wspomagania pracy jelit. Roślina ta jest bogata w witaminę B, która ma działanie uspokajające, przeciwbólowe i przeczyszczające. Aby przygotować napar z kozieradki użyj łyżki stołowej ziaren na kubek wody. Zagotuj i pozostaw na kilka minut do zaparzenia. Następnie przecedź i pij nie więcej niż raz dziennie. Na zdrowie!