Napoje bogate w jod na zdrową tarczycę

Jeżeli chcesz wspomóc pracę gruczołu tarczycowego, powinnaś zwiększyć spożycie jodu. Oprócz korzystnego wpływu na tarczycę, napoje bogate w jod nie wykazują żadnych skutków ubocznych.
Napoje bogate w jod na zdrową tarczycę

Napisany przez Okairy Zuñiga

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Czy cierpisz na problemy z tarczycą? Jeżeli tak jest, zdecydowanie powinno Cię zainteresować poniższych siedem przepisów na napoje bogate w jod.

Jod jest jednym z minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest jedynym składnikiem odpowiedzialnym za regulowanie wydzielania hormonu tarczycy. Hormon ten odgrywa najważniejszą rolę w rozwoju ciała w okresie wzrostu.

Spożywanie odpowiedniej ilości jodu jest niezwykle ważne w przypadku osób cierpiących na niedoczynność tarczycy. Napoje bogate w jod, które zaprezentujemy w niniejszym artykule, są bardzo łatwe w przygotowaniu i stanowią doskonałą opcję uzupełniania organizmu w ten pierwiastek.

Oprócz tego, że będą one stanowić dla Ciebie bogate źródło jodu, pomogą Ci również odpowiednio się nawadniać. Przeczytaj o tym, jak przygotować te pyszne napoje bogate w jod, które wspomogą pracę Twojej tarczycy.

1. Sok truskawkowy

Jednym z najsmaczniejszych sposobów dostarczania organizmowi większej ilości jodu jest picie soku z truskawek. W zaledwie jednej szklance soku truskawkowego znajduje się około 13 mg jodu. Owoc ten może się poszczycić największym stężeniem tego pierwiastka.

Z racji tego, że truskawki są słodkie, stanowią również świetną opcję na zdrowy deser. Tym razem zaproponujemy Ci truskawkowe smoothie, które możesz pić do śniadania, obiadu bądź kolacji.

Przeczytaj też artykuł: Truskawki – 7 korzyści dla skóry

Truskawkowe smoothie

Składniki

  • 1/2 filiżanki (85 g) truskawek
  • 1 filiżanka (250 ml) organicznego mleka
  • 1 kostka lodu

Przygotowanie

  • Potnij truskawki na małe kawałki.
  • Zmiel wszystkie składniki w mikserze aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jest to jeden z najbogatszych w jod i najłatwiejszych do przygotowania napojów. O ile jesteś w stanie, nie dodawaj do niego cukru. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej naturalny.

2. Krowie mleko

Krowie mleko jest bogate w jod

Pasteryzowane krowie mleko nie tylko pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby. Jest ono również bogate w jod, dostarczając organizmowi jego ilości wystarczających do utrzymania pracy tarczycy na odpowiednim poziomie.

Jedna szklanka krowiego mleka może zawierać aż do 55 mg jodu. Nie ważne, czy sięgasz po mleko pełne czy odtłuszczone. Nie ma to więc wpływu na Twoją dietę, jeśli akurat próbujesz zredukować spożywane przez Ciebie tłuszcze.

3. Sok z żurawiny

Żurawina, kuzynka truskawek, stanowi kolejny rodzaj owocu, który zawiera duże ilości jodu. Bardzo dobrym pomysłem jest spożywanie ich, jeżeli cierpisz na niedoczynność tarczycy, albo po prostu chcesz wspomóc pracę tego gruczołu.

W zaledwie 150 ml soku z żurawiny możesz znaleźć prawie 400 mg jodu.

Żurawinowe smoothie

Napój ten jest bogaty w jod, działa też przeciwbólowo.

Składniki

  • 1 szklanka (30 g) świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego
  • 1 szklanka (250 ml) soku z żurawiny
  • 1 kostka lodu

Przygotowanie

  • Zmiel w mikserze wszystkie produkty aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Wypij od razu po przygotowaniu.

4. Kefir

Picie kefiru to doskonały sposób na zapewnianie sobie codziennej niezbędnej dawki jodu. Zwiększysz jego dawkę łącząc kefir z truskawkami bądź czarnymi jagodami.

Szklanka kefiru może zawierać około 90 mg jodu. Dlatego zawsze warto mieć kefir pod ręką w lodówce.

Smakowy kefir

Składniki

  • 1 litr kefiru
  • 2 szklanki (340 g) organicznych truskawek lub czarnych jagód

Przygotowanie

  • Umieść wszystkie składniki (oprócz jednej szklanki owoców) w mikserze.
  • Posiekaj drobno i odłóż zachowane owoce.
  • Wymieszaj wszystko dokładnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj pokrojone owoce. Przechowuj w plastikowym lub szklanym pojemniku z przykrywką.

5. Sok z czarnych jagód

Czarne jagody bogate w jod

Czarne jagody to pyszne owoce. Podobnie, jak truskawki, dostarczają organizmowi zarówno składników odżywczych jak i cennych minerałów. Czarne jagody stanowią również świetną alternatywę dla osób, które nie lubią truskawek i żurawiny.

Jedna szklanka soku z czarnych jagód zawiera około 20 mg jodu.

6. Sok z mango

Sok z mango nie tylko jest napojem bardzo bogatym w jod, dzięki dużej ilości witaminy E, również doskonale pobudza pracę gruczołu tarczycy.

Jedna szklanka mango dostarcza około 12% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.

Polecamy też artykuł: Mango – owoc zapobiegający starzeniu się

Składniki

  • 1 szklanka (165 g) pokrojonego mango
  • 2 szklanki (500 ml) wody
  • 1 kostka lodu

Przygotowanie

  • Połącz w mikserze wszystkie składniki i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Wypij od razu po przyrządzeniu.

Jest to doskonały sposób na nawodnienie się po treningu lub w upalny letni dzień.

7. Kremowe zielone smoothie

Algi morskie bogate w jod

Długie, ciężkie dni pracy, zazwyczaj negatywnie wpływają na Twoje nawyki żywieniowe. Może to niekorzystnie wpłynąć na pracę tarczycy. Dlatego też polecamy ten pyszny i bogaty w jod napój.

Wszystkie jego składniki zawierają dużą ilość antyoksydantów, co pomaga wyeliminować toksyny i dodaje energii. Czy mamy jeszcze wymieniać powody, dla których warto go wypić?

Składniki

  • 1/2 szklanki (20 g) cienko pokrojonych alg morskich
  • 1 pokrojone zielone jabłko
  • 1/2 średniej wielkości awokado
  • 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego

Przygotowanie

  • Zmiel razem wszystkie składniki i od razu wypij.

Ten pyszny napój obala mit, że wszystkie zielone smoothie muszą zawierać szpinak. Wypróbuj sama i przekonaj się, że jest naprawdę smaczny i zdrowy.

Napoje bogate w jod dostarczają licznych korzyści

Wszystkie wcześniej zaprezentowane napoje są naturalne, łatwe w przygotowaniu, smaczne i – oczywiście – bogate w jod. Mogą wspomóc funkcjonowanie pracy tarczycy i ulżyć jej, jeśli już nastąpił jakiś typ zaburzeń.

Tradycyjne metody leczenia niedoczynności tarczycy mogą wywoływać nieprzyjemne skutki uboczne. Dzięki tym napojom w naturalny sposób będziesz w stanie uniknąć wielu problemów zdrowotnych.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Harvard T. H. Chan. Iodine. Harvard School of Public Health.
  • Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8.
  • Jahurul, M. H. A., Zaidul, I. S. M., Ghafoor, K., Al-Juhaimi, F. Y., Nyam, K. L., Norulaini, N. A. N., … Mohd Omar, A. K. (2015). Mango (Mangifera indica L.) by-products and their valuable components: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.046
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Iodine. U. S. Department of Health and Human Services. Abril 2022.
  • Organización Mundial de la Salud. Iodine deficiency.
  • Pai, H. C., & Gong, S. T. (2013). Subclinical thyroid disease. Journal of Internal Medicine of Taiwan. https://doi.org/10.1093/bmb/ldt024
  • Ross, D. S., Burch, H. B., Cooper, D. S., Greenlee, M. C., Laurberg, P., Maia, A. L., … Walter, M. A. (2016). 2016 American Thyroid Association Guidelines for Diagnosis and Management of Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2016.0229.
  • Servicio Nacional de Salud del Reino Unido. Iodine. Abril 2020.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.