Naturalne przeciwutleniacze dla twojego zdrowia

Aby wykorzystać limonen znajdujący się w skórce cytrusów, możemy zamrozić owoce,a następnie ich skórkę zetrzeć na tarce i dodać ją do naszych dań i deserów.
Przeciwutleniacze są molekułami, które dostarczają nam niezwykle wielu korzyści zdrowotnych. To właśnie przeciwutleniacze chronią zdrowe komórki przed szkodami, które mogą wyrządzić wolne rodniki – bardzo szkodliwe dla zdrowia molekuły, które, między innymi mogą zmienić nasze ADN, tłuszcze i białka. 

Wolne rodniki mogą powodować wiele chorób zwyrodnieniowych jak na przykład, choroba Parkinsona czy Alzheimer. Poza tym, podnoszą ryzyko zachorowania na raka, przyspieszają proces starzenia się i są odpowiedzialne za wiele innych komplikacji zdrowotnych.

Jednym z głównych źródeł przeciwutleniaczy są niewątpliwie świeże owoce i warzywa. Już wiele razy wspominaliśmy o niezwykłych właściwościach tych produktów, a ich działanie jako przeciwutleniacze to kolejny powód, dla którego powinniśmy dodać je do naszego jadłospisu. To niezwykle korzystne dla nas pokarmy, które powinniśmy spożywać każdego dnia, aby móc prowadzić naprawdę zdrowy tryb życia. Pamiętajmy, że są one bardzo pomocne, aby chronić nasz organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników, które mogą powodować poważne choroby.

Na szczęście, możemy liczyć na różne grupy przeciwutleniaczy, do których należą, między innymi, witamina E i C, niektóre minerały takie jak: selen, cynk czy miedź, jak również aminokwasy, na przykład cysteina i niektóre enzymy, między innymi,  SOD (dysmutaza ponadtlenkowa). Poza tym, istnieje jeszcze wiele innych produktów zawierających tak potrzebne przeciwutleniacze. Uwzględniając je w naszej diecie czerpiemy naprawdę duże korzyści zdrowotne. Niemniej jednak, żeby móc to zrobić trzeba wiedzieć o jakie pokarmy chodzi i co oferuje nam każdy z nich. A więc nie zwlekaj, ten artykuł pozwoli ci odkryć te produkty i ich właściwości.

Naturalne przeciwutleniacze- 6 najkorzystniejszych dla zdrowia

Limonen

2#przeciwutleniacze.jpg

Limonen jest obecny w skórce cytrusów i to właśnie on jest odpowiedzialny za tak charakterystyczny zapach pomarańczy i cytryn. Ten składnik może zmniejszyć ryzyko zawału, problemów z nadciśnieniem, zaćmy, pewnych chorób zwyrodnieniowych, a także niektórych typów raka.

Katechiny

Katechiny to substancje chemiczne należące do grupy polifenoli, przeciwutleniaczy, które aktywują enzymy wątroby odpowiedzialne za eliminowanie toksyn. Te cenne przeciwutleniacze znajdują się, przede wszystkim w zielonej herbacie, stanowią bowiem jej główny składnik. Poza tym, mają one właściwości zapobiegania zapaleniu stawów.

Sulforafan

To podstawowy składnik warzyw takich jak brukselka, rzepa, rzeżucha, kalafior i brokuł. Sulforafan pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, a jego najważniejszą właściwością jest zdolność usuwania czynników rakotwórczych, które mogą znajdować się w niektórych guzach.

Resweratrol

3#przeciwutleniacze.jpg

Ten ważny i niezwykle skuteczny antyutleniacz znajduje się, przede wszystkim, w skórce winogron, winie, żurawinie, malinach, ostrygach, orzechach włoskich i ziemnych. Resweratrol oddziałuje bezpośrednio na sirtuiny, enzymy odpowiedzialne za regulację działania poszczególnych genów.

Likopen

Likopen to naturalny barwnik, któremu pomidor, arbuz i inne owoce oraz warzywa zawdzięczają swój czerwony kolor. Jest uważany za jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy, a to dlatego, że pomaga zapobiegać rakowi, poprawia krążenie krwi, pozwalając przy tym na uniknięcie problemów układu krążenia.

Kwercetyna

4#przeciwutleniacze.jpg

To naturalny pigment, którego właściwości to, między innymi: ochrona wątroby i zapobieganie astmie. Poza tym jest doskonałym wazodylatorem, zmniejsza poziom cukru we krwi i zapobiega chorobom układu krążenia. Z tych powodów to kolejny z najważniejszych i najsilniejszych istniejących przeciwutleniaczy. Możemy znaleźć go w zielonej herbacie, moszczu z winogron i cebuli.

Pamiętaj…

Znając właściwości przeciwutleniaczy zawartych we wspomnianych produktach i będąc świadomym wielkiego znaczenia jakie te substancje mają dla naszego zdrowia, powinniśmy mieć je zawsze na uwadze i sprawić, by stały się one częścią naszej codziennej diety. W ten sposób będziemy mogli w pełni cieszyć się korzyściami płynącymi ze spożywania produktów zawierających przeciwutleniacze.