Naturalne sposoby ochrony przed nowotworami!

Naturalne produkty są naszym najlepszym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. Chronią nasz organizm i ograniczają ryzyko zachorowań.
Naturalne sposoby na walkę z nowotworami

Żeby zredukować do minimum ryzyko zachorowania na raka, przede wszystkim należy zadbać o zdrowie komórek. Naturalne, łatwo dostępne produkty pomagają wzmocnić organizm, a zawarte w nich antyoksydanty i inne związki, pozwalają na walkę z wolnymi rodnikami.

To prawda, że na dzień dzisiejszy nie dysponujemy dowodami na temat ich skuteczności. Nie zmienia to jednak faktu, że naturalne sposoby są najlepszym sprzymierzeńcem. Obecność witamin, minerałów i innych niezbędnych związków chroni nasz organizm przed wpływem złośliwych komórek.

Wiele z nas  nie zdaje sobie sprawy z korzyści, które przynosi zdrowa, zrównoważona dieta. W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci naturalne produkty żywnościowe, które są najlepszą profilaktyką!

Naturalne produkty żywnościowe w walce z rakiem

Brokuły

Brokuły

To tak popularne warzywo jest bardzo bogate w związki, które pomagają zatrzymać rozprzestrzenianie się złośliwych komórek, a zwłaszcza w pierwszych etapach rozwoju choroby.

Niedawne badania przeprowadzone przez Uniwerystet w Oregonie dowiodły, że związki, o których mowa, są zdolne zabijać komórki rakowe, nie uszkadzając przy tym zdrowych tkanek.

Najbardziej skutecznie działają w poniższych odmianach nowotworów:

  • Prostata.
  • Jelito grube.
  • Piersi.
  • Wątroba.
  • Pęcherz moczowy.
  • Kości.
  • Trzustka.
  • Skóra.
  • Białaczka.

Koniecznie przeczytaj: Dekalog zdrowych, silnych kości

Pomidory

Są niezwykle wszechstronne w kuchni. Sprawdzą się również w profilaktyce nowotworów. Wysoka zawartość antyoksydantów zwalcza wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia oksydacyjne. Pomidory skutecznie zapobiegają nowotworom płuc, prostaty i jajników.

Orzechy

Naturalne orzechy

Naukowcy z Health Science Center de la Universidad de Texas (USA) dowiedli, że zjadanie dwóch porcji orzechów dziennie może znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka prostaty.

Po wielu badaniach stwierdzono, że naturalne orzechy, dzięki zawartości kwasów Omega 3 i antyoksydantów, spowalniają rozwój komórek złośliwych.

Zielona herbata

Nie tylko przeciwutleniacze, ale również polifenole, chronią nasze komórki. Są to naturalne właściwości zielonej herbaty, która w walce z rakiem jest niezastąpiona. Warto wypijać dwie lub trzy filiżanki dziennie.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek wysokiej jakości posiada zdolność dezaktywowania genu, wpływającego na rozwój raka piersi. Poza tym jest bogata w polifenole, które pomagają uniknąć uszkodzeń oksydacyjnych, stanów zapalnych i zatorów.

Jagody, truskawki…

Owoce te są znane ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które likwidują wolne rodniki. Oprócz tego, naturalne produkty, takie jak owoce jagód, są zdolne zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.

Wśród najskuteczniejszych należy wymienić:

  • Jeżyny.
  • Truskawki.
  • Maliny.
  • Czereśnie.
  • Jagody.

Czosnek

Czosnek jest bogaty w związki, które są zdolne zneutralizować substancje rakotwórcze i hamują rozwój komórek złośliwych.

Produkt ten skutecznie zapobiega nowotworom, a nawet zwalcza je w najróżniejszych formach.

Owoc granatu

Owoc granatu

Świetnie spisze się w przypadku raka piersi, ponieważ zatrzymuje rozwój komórek nowotworowych. Wszystko to dzięki nie tylko przeciwutleniaczom, ale też flawonoidom i kwasom wielonienasyconym. Koniecznie włącz owoce granatu do Twojego jadłospisu.

Przeczytaj też: Drożne tętnice – 7 skutecznych produktów

Ryby morskie

Oprócz tego, że usprawniają układ sercowo-naczyniowy, ryby morskie, dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3, obniżają ryzyko zachorowania na wiele typów nowotworów, a zwłaszcza na raka jelita grubego, raka prostaty i raka piersi.

Za najskuteczniejsze w walce z rakiem uważa się następujące ryby:

  • Tuńczyk.
  • Śledź.
  • Łosoś.
  • Sardynki.
  • Węgorz.
  • Miecznik.
  • Troć.