Niebezpieczny kwas moczowy – zmniejsz jego ilość?

Kwas moczowy to związek chemiczny, który jest wytwarzany w organizmie podczas rozkładu puryny, która składa się z azotu, tlenu, dwutlenku węgla i wodoru. Kwas moczowy w większości rozpuszcza się we krwi i wędruje do nerek skąd jest usuwany z organizmu przez mocz. 

Nadmiar kwasu moczowego może zaszkodzić naszemu organizmowi, powodując kamicę lub dnę moczanową. Jego nagromadzenie we krwi powoduje, że skupia się on w niektórych miejscach, na przykład w stawach, formując kryształki, które powodują stan zapalny i ból. Dlatego bardzo ważne jest kontrolowanie jego poziomu i zmniejszanie go, jeżeli odnotowuje się jego nadmiar.

Generalnie każdy może być narażony na nadmiar kwasu moczowego w organizmie, ale to u mężczyzn częściej odnotowuje się ten stan. Osoby, które mają w rodzinie osoby, które cierpiały na dnę moczanową lub jeżeli żyją w ciągłym stresie, mają problemy z otyłością, cukrzycą lub nadciśnieniem, również są narażone na podwyższenie ilości kwasu moczowego w organizmie.

Produkty, które wpływają na to, że kwas moczowy wzrasta w organizmie

Na początek warto usunąć pewne produkty żywnościowe z naszej diety, oto one:

  • czerwone mięso
  • owoce morza
  • podroby
  • napoje alkoholowe
  • napoje gazowane

Produkty, które pomogą regulować poziom kwasu moczowego

Jabłka

2#jabłka-chrapanie.jpgJabłko pomoże obniżyć poziom kwasu moczowego w organizmie ponieważ zawiera w swoim składzie dużo wody. Jest moczopędne i jest doskonałym przeciwutleniaczem, obniża ciśnienie krwi, chroni śluzówkę jelita, dzięki substancjom fitochemicznym zapobiega rakowi, obniża poziom cholesterolu, zapobiega astmie i chorobom zapalnym, takim jak zapalenie stawów.

Karczoch

Ta roślina ma silne właściwości moczopędne, dzięki temu sprawia, że kwas moczowy wydalany jest wraz z moczem. Poza tym przynosi wiele innych korzyści dla organizmu, takich jak zmniejszenie poziomu cholesterolu, zwalcza nadmiar trójglicerydów, leczy takie choroby jak anemia, cukrzyca, dna moczanowa i kamica woreczka żółciowego.

Cebula

Cebula pomaga oczyścić organizm i zapobiega zwiększeniu stężenia kwasu moczowego. Jej spożywanie ma również inne korzyści dla organizmu ponieważ wspiera krążenie krwi, zapobiega tworzeniu się zakrzepów i starzeniu się tętnic. Służy również do leczenie anemii ponieważ ma wysoką zawartość fosforu, żelaza i witaminy E.

Dzięki wysokiej zawartości potasu z powodzenie wspomaga eliminowanie nadmiaru płynów z organizmu, co pomaga w walce z nadciśnieniem, dną moczanową i kamicą nerkową.

Wiśnie

Wiśnie są skuteczne w zmniejszaniu poziomu kwasu moczowego ponieważ mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pomagają również zapobiec chorobom serca i rakowi, pomagają redukować cykl snu, są bogate w witaminy C i E, magnez, żelazo i błonnik. Pomagają również zapobiec utracie pamięci, zmniejszają stan zapalny i objawy zapalenia stawów oraz dny moczanowej.

Truskawki

3#truskawki-kwas-moczowy.jpgTruskawki są jednymi z najbardziej zalecanych owoców w celu neutralizowania kwasu moczowego w organizmie. Są doskonałymi przeciwutleniaczami i środkami moczopędnymi, działają przeciwzapalnie, pomagają regulować procesy trawienne, dają uczucie sytości zawierają witaminy z grupy B, witaminy C i K oraz potas. Truskawki również poprawiają zdrowie oczu, opóźniają oznaki starzenia się, zapobiegają zwiotczeniu skóry i pojawianiu się cellulitu.

Pamiętaj!

Wszyscy posiadają w swoim organizmie kwas moczowy, ale bardzo ważne jest to, abyśmy dbali o to żeby nie pojawiało się go w naszym organizmie za dużo, bo może to spowodować poważne problemy zdrowotne. Nie zapominajmy, że zawsze „lepiej zapobiegać chorobom, niż je leczyć”.