Niedoczynność tarczycy – moc alg

Poza korzystnym wpływem na układ sercowo - naczyniowy, algi pomagają również obniżyć poziom cholesterolu oraz pozbyć się zbędnych kilogramów.
Schemat budowy tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest chorobą dotykającą zazwyczaj kobiet około 50. roku życia. Może jednak wystąpić również po urodzeniu dziecka. Skutki, jakie niesie za sobą niedoczynność tarczycy mogą wpłynąć na jakość życia, a nawet na wygląd cierpiącej na nią osoby.

W tym artykule wyjaśnimy kilka z licznych leczniczych właściwości alg – zwłaszcza w kontekście tego, jak wpływa na ludzki organizm zawarty w nich jod i minerały. Zaproponujemy Ci również kilka łatwych i ciekawych przepisów na posiłki zawierające algi.

Niedoczynność tarczycy – czym jest?

Niedoczynność tarczycy jest chorobą dotykającą około 3% społeczeństwa. Osoby dotknięte tą dolegliwością wykazują obniżony poziom hormonu tarczycy w osoczu krwi.

Oto najczęściej pojawiające się objawy, jakie wywołuje niedoczynność tarczycy:

  • Zmęczenie i uczucie wyczerpania.
  • Osłabienie mięśni.
  • Uczucie zimna.
  • Nagły przyrost bądź utrata wagi bez konkretnej przyczyny.
  • Depresja.
  • Podwójny podbródek u szczupłych osób.
  • Wypadanie włosów.
  • Blady bądź żółtawy odcień skóry.
  • Zatrzymywanie płynów w organizmie.
  • Bardzo wysuszona skóra.
  • Brak włosów na zewnętrznych krawędziach brwi.

Niedoczynność tarczycy – jaka jest przyczyna?

Oto najpowszechniejsze przyczyny tego zaburzenia:

  • Różne formy zapalenia tarczycy.
  • Wady wrodzone.
  • Radioterapia w okolicy szyi.
  • Zażywanie leków blokujących pracę tarczycy.
  • Leczenie przy użyciu pierwiastka litu.
  • Chroniczny niedobór jodu.

Rodzaje alg

Algi – choć są produktem leczniczym i znajdującym zastosowanie w przyrządzaniu wielu potraw – wciąż nie są jeszcze popularnym bywalcem w naszych kuchniach.

Wielu ludzi wzbraniających się przed używaniem alg przyznaje, że po prostu nie wie, jak należy je przyrządzać. Okazuje się jednak, że jest to znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać – możesz dzięki temu wzbogacić swoje menu i dodać oryginalną nutkę do swoich codziennych potraw.

Algi pojawiły się w naszych potrawach dzięki kuchni japońskiej. Bardzo często korzystają z nich również osoby utrzymujące dietę wegetariańską oraz makrobiotyczną.

Algi pomocne na niedoczynność tarczycy

Znacznie zwiększa to ilość spożywanych przez nich minerałów (w tym jodu), których zwykle brakuje w organizmach osób cierpiących na niedoczynność tarczycy.

Zanim jednak zastosujesz podawane przez nas wskazówki, bardzo ważne, byś używała jedynie alg ekologicznych i posiadających gwarancję, że nie są w pełni wolne od toksyn.

Polecamy też przeczytanie artykułu: Napary eliminujące toksyny z ciała

Algi – jak ich używać?

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, każdy typ alg stosuje się w inny sposób. Odmiany najbardziej delikatne namaczasz jedynie przez kilka minut, podczas gdy algi grubsze i bardziej mięsiste gotujesz nawet do 30-40 minut.

Poniżej znajdziesz kilka przydatnych wskazówek:

  • Nori: Ten rodzaj alg używany jest do wytwarzania bardzo cienkich „bibułek”, w które zawijasz sushi. Po prostu namocz je i zawiń ryż bądź jakiekolwiek inne wypełnienie sushi, na jakie masz ochotę.
  • Kombu: Kawałek kombu w gulaszu warzywnym zmiękczy go i poprawi trawienie.
  • Wakame: Jeżeli dodasz odrobinę wakame do zupy – krem z warzyw, sprawi, że po zmieleniu uzyskają jeszcze bardziej kremową konsystencję. Śmiało możesz więc zastąpić nim ziemniaka bądź ser.
  • Morskie spaghetti: Idealnie komponuje się z makaronem bądź ryżem.
  • Dulse: Ten typ algi prawie nie wymaga gotowania. Jest więc doskonały do szybkich zup, sosów (w tym także sosu winegret) oraz sałatek.

Istnieją jednak dwa typy alg, które w szczególności chcielibyśmy Ci polecić, zwłaszcza, jeśli cierpisz na niedoczynność tarczycy. Są to:

Przed użyciem skonsultuj się jednak ze swoim lekarzem.

Sushi

Sól z algami

Jeśli doskwiera Ci niedoczynność tarczycy i chciałabyś zwiększyć ilość spożywanych przez Ciebie alg, możesz z ich użyciem przygotować sól spożywczą. Oprócz korzystnego wpływu na zdrowie, poprawi ona również smak przyrządzanych przez Ciebie potraw.

  • Aby przygotować sól z algami, zmiel sól morską z jakimkolwiek typem algi – zależnie od gustu. Zmieszaj je razem i trzymaj w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Możesz dodać też kilka aromatycznych ziół.
  • Sól podziała na algi jak środek konserwujący.

Używaj soli tak, jak na co dzień, dodając ją do potraw, gdy gotujesz zupy, gulasze itd.

Osobiście polecamy przygotowanie soli wykorzystując algi z rodzaju listownicowców, ponieważ zawierają one bardzo duże stężenie jodu. Często są one używane do produkcji soli z algami, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością.

Algi pomocne na niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy – jakich produktów lepiej unikać?

Oprócz zwiększenia spożycia alg, zaleca się także zmniejszenie spożycia, bądź całkowite usunięcie z jadłospisu pewnych produktów.  Choć dla wielu osób są one zdrowym źródłem składników odżywczych, dla osób, cierpiących na niedoczynność tarczycy mogą się okazać niekorzystne, poniewblokują wchłanianie się jodu.

Jakie to produkty? Należą do nich:

  • Warzywa z rodziny krzyżowych: kapusta, brukselki, kalafior i brokuły.
  • Szpinak
  • Soja
  • Gruszki
  • Fasola
  • Limonka

Pamiętaj też, że szkodliwy dla Twojego zdrowia może się okazać każdy rodzaj żywności przetworzonej bądź oczyszczanej, jak na przykład woda z kranu. Zamiast tego sięgaj po wodę źródlaną bądź mineralną.

Zdjęcia: dzięki uprzejmości Jacqueline i Michaela Kappel.