Niskotłuszczowe soki na stres

Stres jest czymś, co towarzyszy nam przez całe życie. Niestety z powodu szybkiego trybu życia, jakie dzisiaj prowadzimy, zarówno na szczeblu zawodowym, jak i rodzinnym nie możemy go całkowicie wyeliminować. Oczekiwania, którym musimy sprostać oraz napięty harmonogram zajęć powodują, że zapominamy o sobie i o naszych potrzebach. Prędzej czy później skutkuje to tym, że dopada nas stres a nasz organizm przemęczony.

jedno jest pewne, każda osoba reaguje na stres w inny sposób. Co więcej, specjaliści twierdzą, że różnice zależą również od płci. Kobiety są zdecydowanie bardziej wrażliwe i podatne na stresowe sytuacje, ale też dzięki estrogenom lepiej sobie z nimi radzą. Wpływ na to ma również kobieca łatwość do wyrażaniu swoich uczuć i stanów emocjonalnych. Jeżeli to stres będzie nas kontrolował, może to w poważny sposób odbić się na naszym zdrowiu, a nawet wpędzić w chorobę. Dlatego nie pozwól, aby to on dominował, zatruwając przy tym Twój organizm toksynami, które rujnują zdrowie. Zacznij od teraz i ustal rzeczy, które są dla Ciebie najważniejsze, znajdź czas dla siebie, a co najważniejsze odżywiaj się zdrowo. Możesz dołączyć do swojej diety tych kilka pożywnych soków, które poniżej zostaną omówione.

Odżywianie sposobem na stres

Na szczęście istnieje kilka środków, które dzięki swoim właściwością pomogą nam w walce ze stresem i jego skutkami. Oczyszczą organizm z toksycznych substancji, które się w nim akumulują za każdym razem, gdy tylko nerwy wymykają się nam spod kontroli.

  • Produkty bogate w witaminy A, C y E zwalczają wolne rodniki (bogate w antyoksydanty). Dbają o komórki, neutralizując skutki stresu. Pomagają zachować im zdrowie i młodość. Gdzie je można znaleźć? W marchwi, melonie, burakach, truskawkach, pomarańczach, cytrynie, kiełkach brukselki, pomidorach, papryce czy brokułach.
  • Magnez, potas i wapń działają przeciwko hormonom, które produkuje organizm w odpowiedzi na stres. Działają uspokajająco, regulując rytm serca. Potas znajdziemy w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Źródłem magnezu są suszone owoce, zboża i nasiona. Również warzywa jednak trzeba pamiętać, że uwalnia się podczas gotowania, dlatego dobrze jest uzyskany z nich wywar spożywać w postaci zupy.

Jesteś zestresowany? Wypij sok!

Sok z buraka

Składniki:
3 liście czerwonej kapusty
1 pomidor
Średniej wielkości burak
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie warzywa i umieść je w sokowirówce (możesz użyć blendera). Blinduj do momentu połączenia się składników i uzyskania ładnego fioletowego koloru. #2:sok mailinowy.jpg

Składniki:
2 jabłka
7 malin
Kilka liści mięty
Sposób przygotowania:
Umyj wszystkie składniki i połącz ze sobą przy użyciu blendera. Jeżeli wydaje się za gesty, można dodać wody. Sok najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Świetnie nadaje się na śniadanie lub kolacje.

#3:sok-truskawkowo-bananowy.jpg

Składniki:
8 truskawek
1 zielona gruszka
1 dojrzały banan
1 łyżka drożdży
Sposób przygotowania:
Umyj składniki, a następnie dokładnie połącz przy użyciu sokowirówki lub blendera. Pij na śniadanie co dwa, trzy dni. Składniki, które zawiera, mają właściwości oczyszczające, relaksujące i przeciwutleniające. Truskawki dodatkowo zwiększają poziom endorfin.